Intr-un cadru formal sau atunci cand are loc un eveniment de tipul Jocurilor Olimpice putem sa admiram si sa descoperim steagurile tarilor si cele mai interesante idei de design. Doar ca, de multe ori, designul si alegerile celor care au gandit steagurile nationale nu sunt chiar atat de usor de trecut cu vederea, starnind in nenumarate contexte si discutii sau dezbateri aprinse.
Cele mai ciudate steaguri din lume vin din parti ale globului in care simbolismul e foarte important si trece peste orice fel de elemente de design standard. Asta inseamna ca vom vedea de multe ori steaguri care par desprinse din cu totul alta poveste decat cea la care ne-am astepta cand rostim numele tarii. De ce au aparut aceste tipuri de design? Doar cei care le-au desenat stiu si tarile respective. Noi putem doar sa le privim si sa ne amintim ca diversitatea inseamna si un design atipic pentru steagul tarii tale, pe care il accepti si il respecti.
Steagurile nationale reprezinta tara respectiva peste tot, recunosti tara dupa steag, asa ca alegerile au trebuit facute totusi cu mare atentie. Doar ca atentia nu a fost mereu pe primul loc si a contat si impactul vizual sau ideea din spatele elementelor de pe steaguri. In continuare va oferim cateva steaguri care ne-au atras atentia si care au reusit sa ridice o spranceana ori de cate ori au aparut, indiferent de context.
Mozambic. Este singurul steag din lume care are imprimita o arma de asalt moderna, celebrul AK-47, in intregime, cu baioneta cu tot. A fost adoptat in 1983, arma reprezinta apararea si vigilenta tarii. De-a lungul timpului a starnit multe controverse si s-a incercat redesenarea lui, refacerea. In 2005 a fost si o competitie legata de noul design, insa toate inscrierile au fost respinse de parlamentul tarii.
Nepal. Steagul Nepalului a fost adoptat in 1962, este unul dintre cele trei steaguri care nu au forma dreptunghiulara tipica-celalalte doua state sunt Vatican si Elvetia. Forma steagului seamna cu doua triunghiuri unite, care ar simboliza varfurile muntilor Himalaya. Culoarea este una deosebita, rosu purpuriu, culoarea rododendronului, floarea nationala a tarii. Multa lume a catalogat steagul ca fiind poate cel mai frumos din toate steagurile nationale.
Guam. Din 1948 steagul Guamului socheaza prin simplitatea ta. Pare ca este vorba despre un print facut la repezeala pe niste vederi de la munte sau suveniruri. E un steag cu design minimalist, in culori inchise, simbolul imprimat este o emblema in forma de migdala in centru, e prezent si raul Hagåtña, un cocotier si o ambarcatiune usoara proa. Desi a ridicat multe sprancene odata cu afisarea sa, steagul Guamului ramane cel mai putin lipsit de imaginatie dintre toate prezente in aceasta lista.
Bhutan. A fost adoptat in 1969, are un dragon mitic desenat pe el, cu niste bijuterii in gheare. Bijuteriile sunt un simbol al prosperitatii si al sanatatii tarii. Si poate te asteptai sa vezi asa ceva de vreme ce Bhutanul mai e supranumit si tara, taramul Dragonului Tunet. E un steag unic, de ce sa nu recunoastem, si atrage atentia imediat, oriunde e afisat.
Belize. Din 1981, Belize are un steag cel putin ciudat la prima vedere. Pe el sunt reprezentati doi barbati, de diferite etnii, pentru a arata diversitatea tarii. Barbatii stau langa o stema cu un arbore mare de mahon in centru. E neobisnuit sa vezi figuri umane pe steagurile tarilor, dar nu e singurul steag care are asa ceva. Si cele ale Maltei, Monteserrat sau Insulele Virgine Britanice. Si e unic si pentru ca are 19 culori si tonuri inglobate in acelasi design.
Papua Noua Guinee. A fost adoptat in 1971 si prima data te gandesti de ce e pe aceasta lista, doar e un steag obisnuit. Povestea din spatele designului sau e unica si pe alocuri funny. Designul steagului apartine unei fetite de 15 ani, Susan Karike, care a castigat o competitie nationala in 1971. Designul sau incorpora foarte bine elemente traditionale si culori specifice tarii. Pe steag e prezenta in stanga si constelatia Crucea Sudului, in forma de cinci stele, alaturi de o silueta in dreapta, cea a lui Kumul, un fel de pasare a paradisului.
Seychelles. Steagul tarii e simplu, dar cool. A fost adoptat in 1996, are un design unic cu cinci benzi colorate diferit, care diverg diagonal de la un capat la altul, precum razele soarelui. Simbolistica e profunda, miscarea catre viitor. Albastrul reprezinta cerul si marea, galbenul reprezinta soarele, rosul reprezinta oamenii si munca lor, albul reprezinta justitia sociala si armonia, verdele reprezinta pamantul si natura.
Kargazstan. Se afla in Asia Centrala, are un steag adoptat din 1992. De-a lungul timpului au tot fost variatii ale acestui steag, dar varianta din 1992 a ramas si e unica. Pe steag vedem un soare galben in centru inconjurat de 40 de raze. Pentru ca semana prea tare cu floarea-soarelui, autoritatile au indreptat razele si au adaugat mai multe linii in centru in 2023. A castigat si un premiu pentru cel mai recent steag care a trecut prin schimbari de design de pe intreaga Terra.
Kazahstan. Steagul Kazahstanului e diferit si asta se vede imediat. Adoptat incepand cu 1992, steagul reprezinta progresul tarii si istoricul nomad. Are soarele in centru, cu 32 de raze, un instrument de masurare nomad pentru a sti cat de repede trece timpul, un vultur apare si el pe steag, reprezentand puterea si libertatea. Columna din partea stanga adauga un plus de unicitate steagului. Avem si modele ornamentale deosebite denumite koshkar-muiz, strans legate de cultura poporului acestei tari. O tapiserie istorica frumos tesuta, pe fundalul cerului, completeaza perfect designul steagului.
Dominica. Dominica este o tara insulara din Marea Caraibelor, are steagul adoptat din 1978 si un papagal violet pe el. Fundalul e verde, avem si o cruce tricolora si o pasare Sisserou stand in interiorul unui cerc cu o stea. Pasarea in culori vibrante reprezinta tocmai diversitatea de specii rare pe care le gasim doar acolo. Vopseaua violet e si asa foarte scumpa si se gaseste destul de rar pe steaguri. 5 steaguri din lume au culoarea mov pe ele, dar steagul din Dominica foloseste cea mai mare cantitate.
Insulele Bermude. Din 1910 a fost adoptat steagul actual, e unic prin prezenta unei nave care se scufunda. Epava e a unui vas din secolul 17, Sea Venture, care a avut o soarta tragica. Amiralul Geore Somers a distrus-o in mod voit intr-o furtuna din 1609, in timp ce transporta 150 de colonisti. Pe steag apare si un Union Jack, reprezentat in coltul stanga sus, care are legatura cu apartenenta britanica. Dar vedeta ramane nava care se scufunda.
Africa de Sud. Steagul Africii de Sud e adoptat din 1994 si e cel mai colorat din lume poate. La adoptarea sa era singurul steag din lume care avea sase culori. Culorile si designul au fost alese ca sa fie reprezentate cat mai bine segmentele de populatie din tara si sa fie vorba despre unitate, diversitate, coeziune sociala. Forma Y din mijloc reprezinta rasismul din istoria tarii. Si forma steagului e ciudata, deci alt element de unicitate adaugat pentru Africa de Sud.
Argentina. Steagul Argentinei a fost adoptat in 1812, cu versiunea actuala datand din 1821, iar standardizarea a venit de abia in noiembrie 2010. Vazut de deasupra steagul nu are nimic deosebit. Doua bare albastre, una alba in mijloc, si o pata galbena, stralucitoare in mijlocul barei albe centrale. Dar daca te uiti cu atentie de aproape, pata devine un soare perfect rotund, cu 32 de raze ca niste tentacule si cu o fata micuta. Prima data steagul a fluturat in timpul Razboiului de Independenta din Argentina, emblema centrala este cunoscuta ca Soarele lunii Mai. Soarele a fost si mai ciudat prin secolul 19, era rosu si inconjurat de palarii in forma de con, patru la numar, de culoare rosu deschis.
Vatican. A fost adoptat in iunie 1929, benzile prezente in design sunt de culoare galben si alb datorita Papei Pius VII. Pe langa cele doua culori se adauga si o stema cu o tiara somptuoasa si o pereche de chei incrucisate. Designul de la baza steagului Vaticanului dateaza din 1808. Stema e din secolul 13, incorporand si cheile Sfantului Petru, chei de Imparatia Cerurilor, desigur.