Daca ai petrecut ceva timp in bucatarie stii prea bine ca unele feluri de mancare sunt foarte simplu de pregatit, altele nu reusesti sa le faci cum iti doresti niciodata. Bucataria e un fel de teren de lupta din care ies victoriosi doar cei care au curaj si care stiu foarte bine cum sa se joace cu ingredientele in asa fel incat sa le iasa mereu cele mai tari preparate, numai bune de mancat si de servit. Sunt insa unele preparate pe care nici macar cei mai tari chefi nu reusesc sa le faca perfect oricand, preparate care in teorie sunt destul de simplute, retetele insa te descurajeaza…
Nu trebuie sa fii bucatar cu zeci de ani de experienta ca sa iti dai seama cand o reteta e foarte greu de pus in practica. Amator sau profesionist, iti vei va da seama pe loc daca poti sa faci sau nu reteta. Si sunt unele retete pe care chiar nu le poti finaliza fara sa gresesti si sa strici totul, fara sa ai un esec garantat. Daca inca nu le-ai descoperit inca pe cele mai dificile retete si vrei sa le incerci iti lasam in randurile ce urmeaza cateva ca sa iti incerci talentul in bucatarie… asta daca te incumeti:).
Consommé. E o banala supa. Dar nu orice supa. E o supa clara facuta cu rosii, carne, albusuri de ou si stock, toate fierte incet ca sa scapi de impuritati. Ce e foarte dificil aici nu e sa combini ingredientele sau sa le fierbi. Procesul de „clarificare” a superi este extraordinar de greu, nici macar chefii cu experienta nu reusesc sa obtina de fiecare data un consommé perfect. Ca sa o servesti intr-un stil mare poti sa fierbi supa de vita cu telina, ceapa, morcov, o strecori frumos si o torni peste ceva friptura bine facuta cu planglici de morcov si ceapa frantuzeasca feliata.
Turducken. Ce poate sa fie asa de deosebit la un curcan umplut? Da, e curcan umplut, dar e umplut cu rata si pui, de unde si numele. Toate oasele mici trebuie sa fie eliminate fara a afecta aspectul pasarilor. Puiul trebuie sa fie bine facut, dar carnea de curcan sa nu fie uscata si fada. Ca sa nu te chinui prea tare poti sa pregatesti mai intai carnea de pui, cu niste condimente, o poti unge bine cu niste grasime de rata si restul procedurilor raman la fel, se umple curcanul cu rata si cu puiul deja facut ca sa nu ai la final o carne de curcan pe care nu ai cum sa o mananci.
Sos Béarnaise. E un sos cu mult tarhon, din Franta, facut cu un unt clar, otel, ceapa frantuzeasca, galbenusuri de oua, condimente, ierburi aromate, servit de multe ori cu o friptura bine facuta. Problema e ca sosul se face in bain-marie, adica intr-un vas aflat deasupra unei oale care fierbe. Nu trebuie sa fie prea mare temperatura, pentru ca oul se va prepara si ai stricat sosul. Ca sa nu te chinui prea mult iei niste ceapa frantuzeasca, niste usturoi, le pui in unt si le rumenesti putin, adaugi niste tarhon, boabe de piper, otet alb, iar totul se amesteca in doua lingurite de crème fraiche.
Croasante. Le stii prea bine din Franta, sunt acele cornuri mari, produse de patiserie facute din aluat stratificat, cu unt, numai bune de savurat alaturi de o cafea buna, dimineata. Problema aici e coca si aluatul care are nevoie de timp ca sa ajunga la consistenta dorita si care trebuie framantat foarte usor ca sa nu se strice consistenta sa. Nu ai nevoie de ani de experienta ca sa iti iasa niste croasante, dar ai nevoie de rabdare si de mai multe incercari pana sa iti dai seama ce consistenta trebuie sa aiba aluatul. Sau poti lua aluat gata pregatit pentru a nu te mai chinui atat de tare?.
Soufflé. E un preparat cu ou, facut la cuptor, cu o textura foarte pufoasa, care e delicios. Problema e modul in care reusesti sa aerezi albusul inainte sa dai la cuptor preparatul. E importat sa se „ridice” preparatul in cuptor si sa nu se „lase” pentru ca nu vei reusi sa faci un soufflé adevarat. Dar dupa mai multe incercari si putina documentare pe Internet vei reusi sa iti dai seama ce ai de facut. Si cand vei avea un preparat perfect vei putea sa impresionezi pe oricine, pe cuvant.
Macarons. Sa nu ii confunzi cu biscuitii macaroon, aici avem preparate de cofetarie pe baza de bezea. Trebuie sa separi la inceput albusul de galbenus si sa incepi sa respecti multe etape de pregatire pana sa obtii niste macarons perfecte. E nevoie de experienta si de multe esecuri pana sa ajungi sa vezi niste macarons pe care le poti manca intr-un final.
Beef wellington. Aici deja intram in alta liga. Avem o friptura speciala, un fel de file cu pate, ciuperci, clatita si aluat tip foietaj. E foarte greu sa invelesti corect toate ingredientele si sa mai si coci bine totul, vita trebuie sa fie gatita rare la mijloc, aluatul maro-auriu, fara sa arzi nimic. Trebuie sa faci multe incercari pana sa nimeresti toate texturile, ai nevoie de ore multe de studiu si poate de cateva esecuri in bucatarie ca sa iti dai seama ce etapa nu ai facut-o corect.
Galatine. Carne dezosata umpluta, posata, acoperita cu jeleu delicios si servita de obicei rece. Este extrem de minutios sa prepari asa ceva, sa obtii si un rezultat de care sa fii multumit la final si sa ai de fiecare data cele mai bune tipuri de preparate din aceasta categorie. Daca ai gresit in oricare dintre etapele foarte stricte de pregatire ai distrus tot preparatul, asta e clar. Ai nevoie de multe incercari si de studiu serios ca sa obtii cel mai bun galatine pe care l-ai mancat vreodata si pe care il poti servi.