Site icon RATB

Cele mai comune frici ale omului modern

Fricile omului modern sunt de departe si cei mai mari “dusmani” ai societatii

Teama este una dintre emotiile de baza ale omului. Este „programata” in sistemul nervos si functioneaza ca un instict. Rolul sau primar este acela de protectie, de conservare a organismului nostru. De fiecare data cand apare ne alerteaza in privinta unor posibile pericole si ne pregateste sa le facem fata.

Sa iti fie teama e ceva normal, natural, chiar util in foarte multe situatii. Si ca oricare alta emotie, si teama poate fi usoara, moderata, intensa, in functie de situatia in care ne gasim. Cele mai mari frici ale omenirii sunt cele la care te astepti mai putin…

Sentimentul de teama poate sa fie de scurta durata sau sa dureze foarte mult timp. Functionarea mecanismelor care genereaza frica e foarte simpla. Cand apare un pericol, creierul uman reactioneaza instantaneu, trimite semnale care activeaza sistemul nervos. Vin imediat raspunsurile fizice, inima bate mai tare, respiratia e accelerata, creste tensiunea arteriala, sangele e directionat spre grupele de muschi care pregatesc corpul pentru o reactie fizica, de exemplu fuga.

Pielea incepe sa transpire, corpul e racit imediat, apar senzatii neplacute la nivelul stomacului, al corpului, al capului, la picioare, maini. Sunt doua scenarii posibile odata ce s-au declansat toate aceste procese fizice, te lupti sau fugi. Si raspunsul acesta si starea de alerta vor tine pana cand creierul primeste semnale ca totul e in regula, ca pericolul a trecut. Uneori avem si frica declansata de ceva neasteptat, un zgomot puternic, de pilda, si atunci toate etapele descrise se petrec cu o viteza foarte mare.

Frica nu se refera doar la toate procesele fizice si fiziologice implicate, ci si la numele pe care il da o persoana unui lucru, unei situatii de care se teme. Nesiguranta e urmarea fireasca a fricii. De multe ori frica e sanatoasa, ne tine departe de pericole reale, dar se intampla sa avem si o frica pe care nu ne-am dori-o, pentru ca devenim prea reticenti la aproape orice sau ne inchipuim mereu ce e mai rau.

Fricile irationale, mai ales cele fara fundamente reale, fizice, ar putea sa ne determine sa ne izolam, ne afecteaza direct calitatea vietii si sanatatea in cele mai multe situatii. Cand frica ajunge la un anumit nivel de intensitate putem discuta despre fobii. Mintea a stabilit deja, in cazul fobiilor, ganduri automate, se primesc mesaje automate de fiecare data cand apare o situatie in care teama e raspunsul firesc pentru individ. Sunt senzatii ciudate ce apar imediat si esti tentat sa stai departe de orice „pericol”, de orice se intampla in jurul tau, desi in realitate totul e in regula si nu ai avea de ce sa te temi.

De-al lungul anilor oamenii de stiinta au tot studiat psihologia umana si aceste frici si au reusit sa stabileasca un tablou complet al celor mai comune frici ale omenirii. Care ar fi acestea?

Exit mobile version