Supraincalzirea laptopului este o problema serioasa care ar trebui rezolvata cat mai rapid

Supraincalzirea laptopurilor este o problema comuna. Ea poate sa apara fie de la inceput, pentru ca sunt din fabrica niste probleme legate de componente hardware si circuite care nu fac fata unei solicitari prea mari, dar si pe parcurs. Cand apare in timpul folosirii si stim ca punem la incercare performantele laptopului nu ar trebui sa ne ingrijoreze, dar daca apare dupa o lovitura sau o cazatura serioasa pe suprafete tari atunci e intr-adevar o problema.

Rezolvarea supraincalzirii depinde foarte mult de motivul care a dus la acest fenomen, dar si de modul in care utilizatorul foloseste laptopul.

Supraincalzirea este un fenomen des intalnit la toate tipurile de calculatoare. Daca la un desktop nu suntem chiar atat de atenti la supraincalzire pentru ca nu stam ore intregi cu mana pe carcasa PC-ului, la un laptop simtim imediat orice variatii de temperatura. Asta pentru ca tastam, sprijim mana pe carcasa, multe componente se afla sub tastatura si avem contact direct cu suprafetele.

La o supraincalzire temperatura de la nivelul componentelor principale fie nu mai este eliminata cu eficienta sporita de coolere, fie ajunge la temperaturi mult prea mari si sistemul de racire nu mai face fata. Pe langa o racire defectuoasa putem avea supraincalzire si datorita unor componente hardware care nu functioneaza corect sau functioneaza mereu la capacitate maxima, caz in care genereaza temperaturi mai mari decat ar fi cazul. Modul idle nu se activeaza si iarasi avem supraincalzire, orele prea multe de functionarea si imbatranirea componentelor hardware duc si ele la supraincalzire in timp.

E important de retinut ca orice supraincalzire are un motiv, temperaturi nu cresc din senin doar pentru ca am tinut laptopul deschis sase ore. Motivul il poate detecta doar un specialist, intr-un service, in urma unei diagnoze corecte, dupa desfacerea dispozitivului si testarea sa cu echipamente moderne. Daca problemele care au dus la supraincalzire nu sunt atat de grave putem sa luam cateva masuri si acasa pentru a scapa cat mai repede de supraincalzire si a proteja componentele laptopului.

Verifica si curata bine sistemul de ventilatie, piesele la care poti avea acces. Fantele de eliminare a caldurii din sistem se infunda adesea cu praf, mizerie, mai ales daca avem prostul obicei sa tinem laptopul pe o patura, plapuma, pe o canapea. Daca simtim ca aerul nu e eliminat din laptop sau e insuficient pentru ce efort fac coolerele la racire ar trebui sa curatam sistemul de ventilatie. Putem folosi aer cu presiune, un banal aspirator sau putem desface laptopul cu grija, daca e usor de desfacut si putem curata intreg sistemul de racire. Asa laptopul va avea o aerisire corecta la interior si toata caldura va fi eliminata cu eficienta maxima.

Ridica laptopul. Ventilatia proasta de sub laptop este cauza principala a supraincalzirii. Foloseste un cooling pad pentru a avea aer suficient sub laptop si racire buna mereu, poti sa cumperi si o masuta care are deja coolere ca sa ai aer suficient si ventilatie buna sub el. Atentie insa, laptopul nu trebuie sa stea lipit de suprafete, el trebuie sa aiba mereu aer care circula pe sub el, deci incearca sa il tii inclinat, ridicat cat se poate si sa nu ai acoperite fantele pe unde trage aer si il arunca mai apoi pe cel incalzit.

Controleaza viteza coolerelor. Daca ai o viteza scazuta a coolerelor de la laptop aerul fierbinte nu va fi eliminat atat de bine, cel „proaspat” introdus in laptop pentru aerisire nu va fi suficient. Poti controla usor coolerele cu aplicatii dedicate, le poti monitoriza si poti alege ce viteza sa aiba in functie de nevoile tale si de ce suporta laptopul. Atentie, trebuie sa stii ce faci pentru ca o viteza mai mica sau mai mare poate strica definitiv coolerele. Daca nu te pricepi apeleaza la specialisti.

Incearca sa nu utilizezi procese intense in timpul folosirii laptopului. De pilda un browser banal in care se incarca multe videoclipuri in Flash va pune la grea incercare CPU-ul. Asa ca el se va incalzi si vitezele coolerelor vor creste. Poti bloca astfel de continut in orice browser ca sa nu mai ai probleme cu supraincalzirea. Sau poti folosi doar procese care nu pun presiune prea mare pe toate componentele hardware importante.

Tine laptopul departe de surse de caldura. Incearca sa nu tii laptopul in soare, sa eviti zonele din apropierea caloriferelor. Caldura prea mare va dauna componentelor hardware si pieselor chimice de la interior, bateria va avea de suferit si ea. Si de la temperaturi prea mari atinse prea repede laptopul se va inchide din senin, va avea mereu probleme de functionare, isi va da restart si va incetini foarte mult, raspunsul la input va fi unul foarte slab.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *