Nu toate operele de arta ajung sa ramana intr-un depozit de muzeu. Unele s-au vandut cu preturi exorbitante

Licitatiile publice sunt locul perfect sa gasesti opere de arta celebre pe care marii colectionari le scot uneori la vanzare. Aici poti sa descoperi cele mai interesante picturi, tablouri unice, si, daca ai bani, le poti cumpara ca sa le ai in propria colectie. Iubitorii de arta stiu deja ca la licitatii ai din start preturi foarte mari pentru tablouri foarte cunoscute, insa nu se asteapta nimeni la preturile finale pe care le primesc unele opere de arta…

Daca vrei sa cumperi un tablou, o opera de arta mergi la un vernisaj cu vanzare, mergi la atelierul pictorului, artistului si il cumperi la un pret bun. Daca vrei opere cunoscute si recunoscute mondial mergi la licitatii publice. Poti sa gasesti adevarate chilipiruri sau tablouri unicat pe care le poti achizitiona pentru sume mari, e drept, dar care merita fiecare banut. Cateva exemple de astfel de opere deja vandute vei gasi in randurile ce urmeaza.

“Meules” de Claude Monet. Toti iubitorii de arta stiu de „Meules” si de Monet, insa putina lume stie, poate, ca opera de arta a apartinut si a fost cumparata de un cuplu de filantropi care s-au aflat in Paris in 1892. Opera este deosebit de importanta are in centrul sau niste capite de fan si un peisaj rustic simplu, pictat intr-o maniera unica pe care doar Monet o putea duce la rang de arta. In 2019 a fost vanduta la o licitatie publica organizata de Sotheby’s, o corporatie multinationala britanica din New York City. Cu cat? Cu 110.7 milioane de dolari americani. Nu se stie nici pana astazi cine este cumparatorul, el a ramas anonim.

„Fata tanara cu un cos de flori” de Pablo Picasso. Familia Rockefeller este una dintre cele mai faimoase din toata America, este bogata si foarte influenta. In 1968 si-au insusit aceasta opera de arta unica, dupa care au decis sa vanda din colectia familiei in 2018. Tabloul s-a vandut cu 115 milioane de dolari americani. Desi e un tablou simplu, opera lui Picasso a reusit sa atraga atentia si cel care a cumparat-o cu siguranta s-a gandit la valoarea ei peste ani, care s-ar putea sa fie si mai mare.

„Tipatul” de Edvard Munch. Au existat patru versiuni ale tabloului celebru cu un tipat parca desprins din filmele de groaza. Trei sunt de gasit acum in muzeul din Norvegia, o singura copie se afla in mainile unui privat. In 2012, la o licitatie, tabloul s-a vandut in 12 minute si a primit suma de 119.9 milioane de dolari americani. Ca si in alte cazuri cel care a cumparat aceasta capodopera ramane anonim, nimeni nu l-a cunoscut, nimeni nu ii stie numele nici pana astazi. Important este ca pictura se afla in continuare pe maini bune.

„Femeia in aur” de Gustav Klimt. Fanii cosmeticelor de calitate vor recunoaste pe loc numele Robert Lauder, un magnat din domeniul cosmeticelor moderne. El a platit peste 135 de milioane de dolari americani, insa nu a vrut sa dezvaluie presei cat a dat pe opera de arta-s-a aflat totusi in 2006. „Femeia in aur” a fost „disputata” indelung de guvernul austriac si de nepoata femeii care apare in pictura. Femeia sustinea ca, impreuna cu alte patru opere apartinand lui Klimt, pictura fusese furata de la familia sa de catre nazisti in Al Doilea Razboi Mondial. Legea a fost de partea femeii pana la urma, a avut dreptate.

„Trei studii ale lui Lucian Freud” de Francis Bacon. Pictura a devenit celebra si datorita lui Lucian Freud si reputatiei sale internationale. Tabloul a fost interpretat ca o reprezentare a relatiei dintre cei doi contemporani. In 10 minute opera s-a vandut cu 142.4 milioane de dolari la o licitatie publica. Opera de arta destul de simpla in aparenta si cu o geometrie aparte a reusit sa capteze atentia celor care participau la licitatie si s-a vandut mai repede si mai bine decat „Tipatul” lui Munch.

„Portretul doctorului Gachet” de Van Gogh. E un tablou emblematic pentru opera lui Van Gogh, il reprezinta chiar pe doctorul care l-a ingrijit in ultimii ani de viata si s-a vandut in 1990 cu 82.5 milioane de dolari americani. L-a cumparat un om de afaceri japonez foarte bogat care a jurat ca va lua cu el opera si o va arde in crematoriu alaturi de corpul sau la moarte. Nimeni nu a reusit sa descopere daca japonezul s-a tinut de cuvant si unde se afla pictura celebra.

„Nu Couché” de Amedeo Modigliani. Desi pictura e foarte simpla si infatiseaza un nud de femeie stand la orizontala expozantilor li s-a cerut sa o retraga din spatiul public de doua ori. A fost vanduta la o licitatie din 2015 cu 170.4 milioane de dolari americani, cumparatorii au fost un cuplu de chinezi care au expus opera de arta semnata de Modigliani in propriul muzeu privat din Shanghai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *