
Parentingul este mult mai complicat decat ne inchipuim. Nu ajunge sa citim o carte, sa urmarim un documentar, sa citim toate informatiile prezentate pe un site, trebuie sa fim atenti si la practica, la realitatea noastra. Provocari sunt la tot pasul, apar si multe greseli de parenting pe care de multe ori nu le constientizam. Nu inseamna ca parintii isi doresc sa le faca sau ca le este indiferent cum isi educa micutii.
Dar ele apar pentru ca parentingul este un proces complex, trebuie sa fii atent la multe detalii daca vrei cele mai bune rezultate. Si atentia noastra la tot ce tine de parenting, de strategii si de tehnici nu prea mai este atat de buna daca avem si job sau joburi si incercam sa ne impartim intre viata de familie si cea profesionala. Din fericire, daca le constientizam la timp le putem remedia destul de simplu…
Greselile de parenting se intampla. Nu conteaza ce varsta ai, cati copii ai, cate carti ai citit si cate emisiuni au urmarit, cu cine ai discutat. Le faci si sunt acolo. Pe unele le vezi si le remediezi din mers, pe altele le ignori sau nici macar nu stii de ele. In parenting e important sa avem cat mai putine greseli si sa incercam sa ni le asumam si sa gasim solutii pentru a nu mai aparea in viitor.
Daca nu stii exact care ar fi greselile de parenting am pregatit o lista a celor mai frecvente greseli pe care parintii din toata lumea le-au facut macar o data.
Nu incerci sa rezolvi problemele care apar. Cand ai copii ai foarte multe probleme care apar din senin si pe care trebuie sa le rezolvi cat de repede poti. De multe ori insa amani rezolvarea lor fie pentru ca nu ai timp, nu stii cum sa o faci sau nu vrei sa te complici. Pe masura ce amani rezolvarea problemelor ele se vor tot acumula si la un moment dat vei fi si frustrat si incapabil sa le mai faci fata. Daca le rezolvi pe loc, cand apar, vei putea sa ai o viata mai usoara ca parinte si vei gasi cele mai bune solutii simple la probleme complicate. Trebuie doar sa te gandesti putin, sa „negociezi” cu micutii si sa te folosesti de creativitate pentru a avea castig de cauza de fiecare data.
Supraestimezi sau subestimezi problemele. Inainte sa iti doresti sa rezolvi problemele trebie sa decizi daca ai o problema sau nu si de ce natura este ea, care sunt cauzele. Este bine sa analizezi cu obiectivitate problemele care apar si sa le cataloghezi din mers. Cand e o problema grava o rezolvi cat mai rapid ca sa nu ajungi si la alte probleme, cand e ceva ce nu e atat de grav poti sa gasesti o cale de mijloc si un compromis. Nu supraestima problemele si priveste tot ce se intampla cu realism, dar nici nu incerca sa le subestimezi pentru ca s-ar putea sa scapi din vedere probleme destul de grave. Incearca sa te consulti si cu specialisti si cu oamenii din jur si sa le spui ce probleme apar pentru a avea si o perspectiva „din exterior” care sa te ajute sa iei deciziile corecte.
Ai asteptari prea mari, nerealiste. Daca ai asteptari nerealiste despre ce ar trebui sa obtina, sa faca micutii, s-ar putea sa iti creezi singur probleme. Tine cont de capacitatile copilului, de dezvoltarea sa si de faza in care se afla, de ce poate sa faca si ce nu poate sa faca. Asteptarile prea mari vor fi foarte greu de atins, copilul va fi frustrat, tu ca parinte vei fi frustrat, se va ajunge la certuri, la imposibilitatea comunicarii. Lasa copilul sa faca cat poate, nu impune asteptari nerealiste de la inceput si apreciaza orice fel de evolutie, chiar daca nu este cea la care te-ai fi asteptat.
Nu esti consistent in cerintele si in comportamentul tau. Decide de la inceput ce fel de parinte esti, daca esti unul mai dur sau unul care accepta orice si vrea sa comunice cat mai usor cu micutii. Respecta acest tip de comportament si nu incerca sa il schimbi din mers. Copilul va intelege ce are de facut si il vei putea educa mai usor daca afisezi mereu consecventa in ce spui si ce faci. Oricat de greu ar fi sa ai aceasta consecventa gandeste-te de fiecare data la ce poti obtine cu ea si cat de usor este sa ramai consecvent in fata copilului.
Nu stabilesti reguli clare, limite clare. Copiii se asteapta sa ai niste reguli clare, ei respecta foarte bine regulile, stiu ce inseamna limitele si le interiorizeaza mai repede decat iti inchipui. Incearca sa stabilesti reguli clare si limite de la inceput si respecta-le ori de cate ori ai ocazia. Nu ceda si nu incerca sa le modifici doar pentru ca asta isi doreste copilul.
Nu schimbi tot ce nu functioneaza. Daca vezi ca nu functioneza o tehnica de parenting, o strategie e bine sa o schimbi cat poti de repede. In momentul in care vei continua sa repeti greselile si sa incerci sa faci un parenting dupa ureche vei vedea urmarile imediat in comportamentele copiilor. Evalueaza rapid strategiile si tehnicile tale de parenting, vezi care nu functioneaza si gaseste alternative. Citeste carti, asculta sfaturile specialistilor, discuta cu alti parinti care au copii de aceeasi varsta si incearca sa vii cu strategii si tehnici noi, adaptate nevoilor tale reale in relatia parinte-copil.