La achizitionarea unui laptop nou vei face multe greseli fie pentru ca te grabesti, fie pentru ca nu te-ai documentat suficient de bine inainte

Vechiul laptop da semne de “batranete” deja si nu te mai ajuta sa iti rezolvi toate sarcinile, ai mereu probleme cu el si ai fost de prea multe ori in service. Daca te afli in aceasta situatie e cazul sa cumperi un laptop nou si sa te bucuri de o experienta mai buna in timpul utilizarii. Pe piata vei gasi zeci de modele si tipuri de laptopuri, cu preturi care variaza de la cateva sute de lei la cateva mii de lei. Si cand iti doresti mult sa ai pe birou un nou laptop esti tentat sa faci o multime de greseli-multe nici nu le constientizezi…

Te-ai hotarat sa iti cumperi un laptop nou, ai un buget stabilit, stii in mare ce iti doresti, asa ca incepi cautarile. Achizitionarea unui laptop nou e un proces mai complicat decat iti inchipui. Sunt multe specificatii la care ar trebui sa fii foarte atent, sunt multi producatori care iti promit multe cel putin pe hartie. Daca mai intervine si urgenta cumpararii pentru ca vechiul laptop nu mai functioneaza deloc greselile vor veni pe banda rulanta si iti vor sabota incercarea de a cumpara un laptop bun si util pentru tot ce ai de facut zi de zi. Care sunt cele mai frecvente insa si cum le eviti usor?

Cumperi cel mai ieftin laptop disponibil pe piata. In ofertele magazinelor on-line si off-line sunt multe laptopuri „de buget”, dar asta nu inseamna ca vor putea face de toate si nici nu au toate functiile de care ai nevoie. Problema la cele mai ieftine laptopuri de pe piata este ca au procesoare slabe, o arhitectura care nu te va ajuta prea mult, placi grafice si de retea slabe. Decat sa te bucuri la un pret mai mic, dar sa nu ai multe functii si o putere de procesare mai mare mai bine cauti un laptop care sa se incadreze si in bugetul tau si sa aiba si procesoare cat mai puternice pentru pretul platit si o arhitectura ideala pentru ce vei face cu el.

Platesti prea mult pentru un laptop. Daca nu iti cumperi un laptop ieftin esti tentat sa cumperi unul prea scump, care are multe functii interesante, putere de procesare mare, arhitectura de ultima generatie. Daca ai nevoie de tot ce ofera un laptop mai scump, da, il poti cumpara, dar daca multe dintre specificatiile sale nu iti vor fi utile si vor ramane pe hartie mai bine te orientezi spre un laptop cu un pret mediu si renunti la multe specificatii pe care nu le vei folosi niciodata. E posibil ca toate specificatiile si descrierile producatorilor sa te incante, dar nu cadea in capcana campaniilor de marketing. Cumpara un laptop care iti foloseste zi de zi si care are toate functiile de care ai nevoie in mod curent, pe care chiar le vei utiliza ca sa iti rezolvi toate problemele.

Cumperi un laptop pentru „acum”. E o greseala frecventa si o capcana pe care multi nu o constientizeaza. Cand cauti un laptop nou te gandesti la ce ai nevoie in prezent si nu te gandesti la viitor. Nu vei folosi laptopul azi, anul acesta, peste doi ani si iti vei lua altul. De regula schimbam laptopul mai rar, asa ca ar trebui sa te gandesti si ce vei putea face cu el si peste cinci ani, de exemplu. Alege laptopuri cu specificatii de top si cu functii care vor fi utile si peste n ani, cu o stocare mai mare si mai rapida, cu suficient de mult RAM si procesoare puternice, care sa faca fata la aplicatii viitoare cu cerinte mult mai mari si resurse mai multe accesate.

Nu tii cont de porturi si de compatibilitate. E cea mai mare greseala pe care o poti face cand iti cumperi un laptop nou. Pe langa procesor, RAM, placa grafica, placa de retea si stocare va trebui sa te uiti cu atentie la ce porturi are laptopul. E bine sa ai si un Thunderbolt de ultima generatie, un USB-C sau mai multe, USB-A-uri, porturi USB de mare viteza, cititor de carduri modern integrat, jack audio pentru casti. Daca nu le ai si totusi iti doresti un laptop fara unele dintre ele e bine sa te pregatesti pentru o cheltuiala in plus cu adaptoarele.

Cumperi un laptop cu un display care are o rezolutie uriasa, cea mai mare de pe piata daca se poate. Degeaba investesti intr-un laptop cu display 4K, rezolutii foarte mari, pentru ca nu te vei putea bucura de o experienta perfecta pe un ecran mic. Si daca ai rezolutii mari la display ai cu siguranta si o baterie care va avea autonomie redusa. E bine sa te orientezi spre rezolutiile 1080p ca sa nu cheltuiesti foarte mult si sa ai si o imagine buna pentru productivitate si pentru jocuri.

Nu incerci inainte sa cumperi. Indiferent ca ai o perioada de testare acasa, dupa care poti face si retur daca nu iti convine ceva la laptop sau ca mergi in magazin pentru testare, testarea trebuie sa aiba loc inainte sa te hotarasti sa investesti intr-un laptop. Testarea e foarte importanta pentru ca poti vedea cum functioneaza laptopul in realitate, cat de bun e ecranul, tastatura, touchpad-ul, dar si cum se descurca procesorul, placa grafica. Dincolo de descrierile complicate oferite de producatori si de cele gandite de echipele de marketing, testarea va fi „arma” ta ca sa te feresti de orice alegere gresita.

Te „fixezi” pe o singura specificatie pentru noul tau laptop. Nu te concentra doar pe RAM, autonomie sau pe rezolutie, pe procesor, incearca sa gasesti un echilibru intre toate si sa te uiti la absolut toate specificatiile inainte sa cumperi un laptop nou. E bine ca laptopul pe care il cumperi sa aiba toate functiile de care ai nevoie si specificatiile hardware pe care le vei putea folosi zi de zi fara probleme. Documenteaza-te foarte bine despre specificatiile tehnice pe care nu le intelegi si vei face cu siguranta o alegere foarte buna.

Presupui ca un dispozitiv 2-in-1 este acelasi lucru cu un laptop obisnuit. Nu ai cum sa pui semnul egal intre dispozitive 2-in-1 si laptopuri. Pe dispozitive 2-in-1 nu prea poti sa faci multitasking real, nu poti folosi aplicatii complexe, softuri care au cerinte de sistem uriase. In general cumperi laptopuri ca sa iti rezolvi toate sarcinile de zi cu zi si pentru entertainment in timpul liber si cumperi dispozitive 2-in-1 pentru mai multa mobilitate si sarcini basic, fara sa ai pretentia la prea multa putere de procesare sau la arhitecturi puternice.

Intelegi gresit tot ce tine de parte grafica a laptopului. Multi cumparatori se uita doar la memoria video si la cati GB are. In loc sa te uiti doar la acei GB mai bine te-ai uita la integrarea GPU-ului, la conexiunea cu procesorul, dar daca vrei putere mare de procesare te orientezi spre un GPU „discret”. E important sa vezi si cat VRAM este alocat GPU-ului discret si ce fel de versiune a GPU-ului ai pe noul tau laptop.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *