Pacientii au mereu intrebari legate de SARS-CoV-2, de infectari si de protectia impotriva noului coronavirus. La ele asteapta raspuns de la medici. Dar si medicii, la randul lor au multe intrebari si au nevoie si ei de clarificari si raspunsuri. Chiar daca e vorba de medici si au, in general, toate raspunsurile la intrebarile legate de boli si infectari, sunt o multime de intrebari punctuale care isi asteapta raspunsul. Si raspunsul vine de cele mai multe ori din documentare sau din informarile de la autoritati.
SARS-CoV-2 ne-a luat pe toti pe nepregatite si ne-a aruncat intr-o necunoscuta totala. Medicii au fost cei care au trebuit sa dea piept primii cu efectele infectarilor si sa faca fata unui numar urias de infectari. Inca de la inceput nimeni nu a stiut foarte multe despre SARS-CoV-2. Intre timp am aflat destul de multe, avem si vaccin, dar intrebari mai sunt.
Medicii sunt cei care ar trebui sa le primeasca rapid sau sa isi gaseasca raspunsurile rapid pentru a putea informa corect pacientii. Care ar fi insa cele mai frecvente intrebari pe care medicii le-ar putea avea?
Ce ar trebui sa invat pacientul pentru a preveni raspandirea noului coronavirus? Sunt regulile simple pentru evitarea unei infectari: spalat pe maini mereu cu apa si sapun, evitarea contactului cu oameni cand suntem in afara locuintei, acoperirea nasului si a gurii cu masca de protectie, minimizarea contactului cu alte persoane daca pacientul e bucuros. In plus, e bine sa se evite orice deplasare de acasa daca pacientul e bolnav, are simptome care pot sa tradeze infectarea cu SARS-CoV-2. Toate obiectele si lucrurile personale trebuie dezinfectate mereu, nu se vor imprumuta. Si cel mai important, inca de la primele simptome sa se adreseze medicului specialist sau medicului de familiei.
Cum evitam dezinformarea si miturile despre vaccin si despre COVID-19? Dezinformarea este cea mai mare problema in ziua de astazi. In calitate de medic este bine sa prezinti mereu cele mai clare si mai concise informatii, pe intelesul pacientilor si sa le sustii cu exemple concrete sau cu date stiintifice. De fiecare data cand pacientul iti spune ceva legat de mituri sau de informatii luate din social media care nu sunt adevarate, nu au o baza stiintifica, ar trebui sa vii mereu cu argumente in defavoarea acestor informatii si sa il tii cat mai departe de dezinformare. Cum? Prin explicatii pertinente si cat mai multe dovezi clare despre infectari sau despre evolutia bolii.
Ce ar trebui sa le spunem pacientilor legat de calatoriile in timpul pandemiei? Multi pacienti s-ar putea sa te intrebe ce vor face in vacante, daca vor putea sa nu sa calatoreasca in siguranta. Ideea este ca, daca sunt vaccinati si au teste negative vor putea calatori fara probleme. In calitate de medic ar trebui sa le oferi informatii legate de calatorii si sa ii indrumi sa verifice mereu listele cu tarile aflate pe listele rosii, galbene, verzi si sa se intereseze unde se duc si ce reguli se aplica acolo. Atat timp ca regulile de protectie sunt respectate si distantarea sociala este respectata nu vor exista probleme si calatoriile vor fi unele fara evenimente neasteptate sau infectari. Vacantele nu trebuie anulate si pacientii ar trebui sa isi procure toate documentele medicale necesare care atesta fie trecerea prin boala, fie prezenta anticorpilor, fie certificatele care atesta schema de vaccinare completa. Daca e posibil se vor prefera calatoriile in tara, dar in aceleasi conditii de protectie maxima si de distantare sociala, cat se poate.
Cand ar trebui sa testam pacientii cu teste virale? Se vor face teste virale cand pacientii prezinta deja simptomatologia asociata infectarii cu SARS-CoV-2, cand sunt persoane asimptomatice, suspecte de infectarea cu SARS-CoV-2. De asemenea, se pot face teste virale si in incercarea de a limita raspandirea virusului intr-o zona, pentru identificarea numarului de cazuri reale. La cerere se vor putea face teste virale doar daca exista contact cu pacienti deja infectati sau daca simptomatologia asociata COVID-19 este deja prezenta sau a evoluat rapid si simptomele sunt din ce in ce mai puternice, nu se stie sigur daca e sau nu infectie cu SARS-CoV-2.
Cand folosim/solicitam testele pentru anticorpi? Testele acestea sunt bune atunci cand se cauta depistarea unui raspuns al sistemului imunitar la o infectare deja existenta. Nu se vor face astfel de teste atunci cand exista infectare activa cu noul coronavirus. Se vor utiliza doar cand se fac studii pe o populatie limitata ca numar, cand se evalueaza indivizii care vor sa doneze plasma. Statusul sistemului imunitar si al raspunsului imunitar nu ar trebui sa se determine prin testari pentru prezenta anticorpilor.
Cum stim daca pacientii pot sa renunte la izolarea la domiciliu? Aici raspunsul e simplu: au trecut cel putin 10 zile si nu a existat simptomatologie asociata SARS-CoV-2, au trecut cel putin 24 de ore fara febra si fara medicamente care reduc febra administrate, simptomatologia s-a imbunatatit simtitor sau a disparut. In cazuri de infectare mai grave se poate recomanda si statul in izolare la domiciliu timp de 20 de zile sau mai mult.
Evident sunt si alte intrebari care apar intre timp, medicii le vor gasi raspunsul pe masura ce lucrurile evolueaza intr-o directie si autoritatile vor face si alte anunturi sau modificari la protocolul deja in vigoare.