Cele mai mari galerii-muzeu de arta au si cele mai interesante opere de arta din lume

Turismul cultural este la mare cautare mai ales in tarile si orasele care chiar au ce oferi in materie de institutii de cultura. Galeriile de arta-muzeu sunt primele pe lista de “must-see” mai ales daca vrei sa descoperi cele mai interesante opere de arta din lume si spatii expozitionale si galerii impresionante, cum nu ai mai vazut in alte parti ale lumii. Pe cele mai frumoase si mai interesante le vei descoperi in randurile ce urmeaza.

Ti-ai facut planurile pentru urmatoarea vacanta? Daca nu iti oferim noi cateva idei pentru un traseu cultural, pentru un turism cultural. Chiar daca relaxarea si distractia sunt importante in vacanta nu ar strica sa vizitezi si cat mai multe galerii de arta-muzeu, muzee care au si o componenta tip galerie de arta exceptionala, cu opere de arta pe care nu ai avea cum sa le vezi altundeva.

Galeriile de arta si muzeele prezentate in continuare sunt cele mai mari si mai complexe din lume, pe unele s-ar putea sa le cunosti, de altele afli acum, dar nu e nicio problema, poti sa mergi si sa le vizitezi oricand vrei si sa afli totul despre ele.

Muzeul Louvre, Paris. Construit la inceput ca un castel, muzeul Louvre este cel mai mare muzeu de arta din lume si monument istoric deosebit de interesant din Franta. Din 1793 si pana in prezent au fost adunate in interiorul sau peste 38.000 de exponate aranjate in opt departamente specifice. El dateaza din secolul 12, din timpul domniei lui Filip al II-lea al Frantei, si include si exponate deosebit de valoroase, Mona Lisa sau Venus din Milo fiind doar doua exemple. Ca sa vezi toate operele de arta din Louvre vei avea nevoie de cel putin 100 de zile, asta daca petreci 30 de secunde la fiecare opera de arta fara sa dormi, sa mananci, fara sa faci nimic altceva.

Galeria Nationala, Londra. Opera arhitectilor Penise Scott Brown si William Wilkins, Galeria Nationala britanica se poate lauda cu o colectie de peste 2.300 de tablouri, picturi foarte scumpe si rare, datand din secolul 13 pana pe la 1900. Tablouri de Paul Cézanne sau de Jan Van Eyck pot fi admirate si analizate, galeria e uriasa si oricine doreste sa vada cele mai importante opere artistice ale marilor artisti o poate face. In 2019, Galeria Nationala londoneza a fost desemnata cel mai vizitat muzeu din lume. Si vestea buna este ca nu platesti nimic ca sa vezi toate tablourile minunate din interior.

Galeria de arta Tate Modern. Tot in Londra gasesti aceasta galerie-muzeu, opera a arhitectilor Herzog and De Meuron, in interiorul ei vei vedea opere de arta moderna si contemporana. Deschisa in anii 2000, galeria include opere de arta datand de la 1900 si are si lucrari apartinand unor artisti din prezent. Pablo Picasso sau Andy Warhol sunt doar doi dintre pictorii care au exponate in cadrul galeriei-muzeu. Spre deosebire de alte muzee sau galerii, la Tate Modern toate operele sunt aranjate in functie de tematica si nu in functie de cronologie. Din cand in cand se mai schimba si tematica pentru a nu fi toata expozitia prea monotona.

Institutul de Arta din Chicago. Opera a unui arhitect cu o viziune interesanta asupra cladirilor si structurii lor, Renzo Piano, galeria imensa de arta se afla in Grant Park, Chicago, are peste 30 de expozitii anuale, dar si laboratoare si departamente de conservare a operelor de arta. Institutul de Arta se poate lauda cu una dintre cele mai mari biblioteci de istorie a artei si arhitectura, este al doilea muzeu-galerie din SUA, dupa Muzeul Metropolitan de Arta. Colectiile de arta sunt masive, ai o multime de opere de arta de vazut, iar la inceput Institutul a fost fondat de 35 de artisti care isi doreau sa conduca o scoala gratuita ce avea si galeria sa de arta.

Musée d’Orsay. Gae Aulenti, Victor Laloux si Emile Bernard au construit cladirea impunatoare in care se afla galeria de arta si muzeul. Muzeul-galerie se afla pe ruinele unei foste gari. Construirea sa a fost gandita special pentru expozitia Universal din 1900. Operele de arta ce pot fi admirate aici apartind atat sculptorilor celebri, de exemplul Auguste Rodin, dar si pictorilor care au intrat in istoria artei cu lucrarile lor, Paul Gauguin, Monet, Renoir. 35.000 de metri patrati de sticla sunt folositi ca sa fie o lumina perfecta in interiorul galeriei imense.

Rijksmuseum. Pierre Cuypers este vinovatul pentru cladirea in care se afla muzeul din Tarile de Jos, Amsterdam. Muzeul-galerie e dedicat artei si istoriei, a fost pe la 1800, la Haga, dupa care a fost mutat in Amsterdam in 1808. Intreaga colectie de arta expusa are peste un milion de exponate dedicate artei si istoriei, artisti celebri precum Rembrandt, Frans Hals, Johannes Vermeer au opere de arta in interiorul muzeului-galerie. Si ceva interesant: este singurul muzeu din lume cu un drum in el.

Muzeul Acropole. Este un muzeu arheologic in Atena, Grecia, axat in principal pe exponate gasite in siturile arheologice din zona respectiva. Se afla in zona istorica Makriyianni, muzeul-galerie a fost fondat in 1976 si gazduieste peste 4.000 de sculpturi, antichitati. Pe fiecare fatada a muzeului exista sticla in asa fel incat, cat te afli inauntru, sa poti vedea si Acropole.

Moderna Museet. Se afla in Stockholm, Suedia, este muzeu-galerie axat pe arta contemporana. Aici gasesti colectii de arta si opere suedeze si internationale, moderne si contemporane, de la pictori precum Dali, Picasso, Rauchenberg, Duchamp sau Matisse. Lucrurile nu au stat atat de bine la acest muzeu dintotdeauna insa. In noiembrie 1993 au disparut sase tablouri de Picasso si doua de George Baque, hotii furandu-le cu ajutorul unor tehnici luate din filmul Rififi.

Muzeele Vaticanului. Sunt o serie de muzee-galerie din Vatican, care includ scupturi si opere de arta renumite. Papa Iulius al-II-lea a venit cu ideea unui muzeu in Vatican prin secolul 16. Colectia de arta din muzee e cea mai mare si mai impresionanta din lume, cuprinzand opere de arta apartinand lui Leonardo da Vinci, Raphael si Michelangelo cu a sa Capela Sixtina. In total vei putea admira insa doar 20.000 de opere de arta expuse din cele peste 70.000 detinute. Muzeul principal din Vatican a fost al treilea cel mai vizitat din lume si isi mai pastreaza titlul obtinut si astazi. Cu toate opere din interiorul sau poti sa inconjori Vaticanul de patru ori si jumatate.