Site icon RATB

Cele mai grave crize economice din istorie, o retrospectiva

Crizele economice apar pe neasteptate si au efecte devastatoare pe hartie si in realitate

Se discuta tot mai mult in ultima perioada despre criza economica si despre efectele sale pe termen lung. Criza economica nu este o noutate pentru societatea moderna, am avut multe alte crize economice si in trecut, multe despre care nici macar nu ne mai amintim. Crizele economice vin si trec, ceea ce trebuie sa invatam din fiecare experienta este modul in care am putea sa ne raportam la si sa ne pliem pe noile realitati in asa fel incat sa iesim din ele cat mai repede.

Criza economica apare doar in momentul in care economia unei tari sau economiile mai multor state ajung sa se prabuseasca sub povara unei crize financiare acute. O tara care a ajuns sa fie in criza economica are si un PIB in prabusire, nu mai sunt lichiditati suficiente, preturile fluctueaza rapid, inflatia apare si ea, la fel si somajul, concedierile. Fazele unei crize economice variaza, putem avea un soc puternic la inceput, dupa care o faza de „platou”, urmata de recesiune grava. Dar putem avea si crize care incep incet, nu par asa de grave si din motive politice, economice, sociale ajuns sa se acutizeze pana intr-acolo incat economia nu isi mai poate reveni deloc.

In vremurile moderne crizele economice financiare au fost destul de rare fata de alte perioade, sistemele economice moderne sunt destul de mature ca sa previna o criza si o pot gestiona destul de bine, asta daca nu intervin si alti factori care pot distruge pur si simplu economiile. Ca sa ne dam seama de amploarea unei crize economice vom analiza pe scurt cele mai puternice cinci crize economice din istoria moderna, in afara de cea prin care trecem acum si care nu se stie in ce directie va evolua.

1. Criza creditelor din 1772. Criza de atunci a pornit din Londra si s-a raspandit in toata Europa. Pe la mijlocul anilor 1970 Imperiul Britanic acumulase foarte multa avere din posesiuni coloniale si din comert. Cam toata lumea de acolo era prea optimista si foarte multe banci s-au apucat sa dea credite. In iunie 1772 s-a terminat cu bula de optimism, cand Alexander Fordyce a plecat in Franta ca sa scape de datoriile neplatite. Vestea a pus stapanire pe bancile britanice care s-au panicat, toti creditorii voiau sa faca retrageri imediate de bani cash. Prin Scotia si Olanda criza economica ajunsese in toata Europa si in toate coloniile britanice americane. Aceasta criza ar fi precedat revolutia americana si protestele din Boston.

2. Marea Criza economica 1929-1939. A fost un adevarat dezastru emblematic pentru secolul 20. Prabushirea afacerilor de pe Wall Street ar fi dus la criza izbucnita in 1929, guvernul american si deciziile sale pripite ar fi acutizat-o. Timp de 10 ani s-au pierdut bani, ratele somajului au fost uriase, tarile industrializate au pierdut aproape tot ce aveau. In 1933 doar in SUA rata somajului era de 25%. In toata lumea criza economica din 1929-1939 a facut ravagii si a determinat o foamete uriasa, oamenii nu mai aveau ce pune pe masa si multi au si murit din cauza lipsei de alimente de baza si de bani ca sa poti pune ceva pe masa.

3. Socul pretului petrolului si criza din 1973. Totul a inceput cand OPEC (Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol) s-a intors impotriva SUA ca raspuns la trimiterea de armament in Israel in timpul celui de-al patrulea razboi dintre arabi si israeliti. Tarile din OPEC au declarat embargo pe petrol si nu s-a mai putut exporta petrol catre SUA si aliati. Toate tarile dezvoltate si SUA au trecut printr-o criza majora din cauza fluctuatiilor mari de pret la petrol. Inflatia uriasa si stagnarea economica, datorate preturilor prea mari de la energie si unei crize economice in dezvoltare, au pus capac oricaror incercari de redresare. Ani intregi s-au luptat tarile lovite de criza sa readuca inflatia la valori normale, de dinainte de criza economica.

4. Criza asiatica din 1997. A pornit din Thailanda, si s-a raspandit in Asia de Est si la toti partenerii strategici. Fluxurile speculative de capital prea optimiste din estul Asiei au dus la creditare prea multa si prea multe datorii acumulate intr-un timp scurt. In iulie 1997 guvernul thailandez a abandonat ratele fixe de schimb vizavi de SUA si de dolarul sau, asta pentru ca nu mai existau resurse de moneda straina. Pe pietele financiare asiatice a aparut panica si miliarde de dolari nu au mai ajuns in investitii straine. Guvernele asiatice riscau sa ajunga la faliment, asa ca o criza economica era deja inevitabila. FMI a oferit ajutoare pentru toate tarile afectate ca sa termine mai rapid cu criza si sa nu se ajunga la dezastru pe toate pietele asiatice.

5. Criza financiara din 2007-2008. Este criza cea mai grava din era moderna, nu o depaseste pe cea din 2020, cauzata de pandemia de COVID-19, si a fost provocata de o bula imobiliara din SUA care s-a spart la un moment dat. Lehman Brothers, una dintre cele mai mari banci de investitie s-a prabusit si de aici si alte institutii cheie si actori financiari au ajuns aproape de faliment. S-au tot cerut bani pentru iesirea din criza, insa nimeni nu ii mai putea oferi. Dupa aproape 10 ani revenisem la normal, dar s-au pierdut miliarde de dolari si milioane de locuri de munca. Si cand ne-am revenit si eram pe un trend ascendent a sosit si criza financiara globala severa provocata de infectarile masive cu SARS-CoV-2…

Exit mobile version