In 2021 am avut o multime de evenimente importante in domeniul stiintei si al medicinei

Anul 2021 a fost poate cel mai bun an din ultima decada in stiinta sau in medicina. De la vaccinuri pe care le-am putut folosi rapid, pana la rezultate excelente in cercetari si studii medicale, din lumea stiintei, toate au contribuit la evolutie si la dezvoltarea unor zone din aceste domenii la care nu ne-am fi asteptat la inceput de an. Cu fiecare descoperire pe care am facut-o in stiinta si medicina am fost cu un pas mai aproape de cucerirea unor noi orizonturi si cu un pas mai aproape de rezolvarea unor probleme pe care le-am avut si pe care speram sa le uitam cat mai curand…

2021 se termina in curand si daca ne uitam in urma, la cele 12 luni care au trecut parca prea repede, ne vom da seama ca 2021 a fost anul in care am reusit parca mult mai mult decat ne-am propus in medicina sau in stiinta. Si asta e bine, asta e imbucurator, mai ales ca orice fel de progres in aceste domenii inseamna si o sansa la o viata mai buna pentru noi toti sau pentru anumite categorii de persoane. Care au fost insa cele mai importante descoperiri si evenimente care au marcat 2021 in stiinta si medicina? Le veti afla in randurile ce urmeaza.

Cea mai rapida lansare de vaccin si livrare la nivel global. Dupa cateva luni in 2020 cand s-a tot vorbit despre vaccinare si despre vaccinuri, in urma testarilor si aprobarii rapide, Pfizer si Moderna au reusit sa primeasca autorizati pentru vaccinuri din decembrie 2020. In februarie 2021 am avut aprobare si pentru doza unica Johnson & Johnson. In doar cateva luni vaccinul pentru copiii de peste cinci ani a devenit si el disponibil, a fost aprobat. Intr-un singur an peste 94% din populatia totala a globului a primit vaccinul de care avea nevoie ca sa poata lupta cu SARS-CoV-2 si tulpinile, variantele sale.

In trecut, cea mai rapida trecere de la faza de dezvoltare la faza de livrare catre populatie a unui vaccin s-a intamplat in anii 1960, cand am avut vaccinul contra oreionului. Dar atunci a fost nevoie de patru ani ca sa ajungem sa vedem si primele inoculari. Productia si livrarea atat de rapida catre populatie a vacinului contra COVID-19 ne-a dat o raza de speranta de care aveam nevoie si ne va ajuta pe viitor sa reactionam la astfel de pandemii in timp real.

Regenerarea de organe umane, dusa la alt nivel. Am vazut animale care isi pot regenera coada, alte parti ale corpului fara probleme, dar melcul de mare a uimit pe toata lumea. Un cercetator japonez a descoperit in 2021 ca melcul de mare se poate decapita si poate sa isi regenereze corpul in doar cateva saptamani. Capul supravietuieste fara probleme si e in stare sa porneasca regenerarea organelor vitale, membrele. Melcii de mare seamana cumva cu plantele, se folosesc de aceleasi principii precum cele observate in fotosinteza si ajuta enorm si algele pe care le tot mananca. Corpul fara cap ramane totusi in viata vreme de cateva saptamani dupa care „moare”. Oamenii de stiinta cred ca acest truc e folosit ca sa scape de pradatori sau de infectiile parazitare din partea inferioara a corpului.

Tehnologia BCI si un viitor ca in filmul Avatar. Brain-Computer Interface sau BCI este una dintre cele mai importante tehnologii pentru oamenii care sunt paralizati, permitandu-le sa se foloseasca de membre robotice, de scaune cu rotile, de tastaturi, alte gadgeturi doar gandindu-se ca isi misca corpul sau anumite parti ale sale. Pana anul acesta era destul de greu sa folosesti asa ceva la un om pentru ca era nevoie de cabluri multe ca sa legi zona capului de un calculator. Echipa de cercetatori BrainGate a dezvoltat prima tehnologie BCI wireless, cu banda larga, care poate transmite semnale de la creier repede si clar, la fel ca atunci cand exista cabluri. In studii recente, doi oameni cu probleme grave motorii au reusit sa arate, sa dea click si sa tasteze ceva pe o tableta cu viteza si precizie, fara cabluri. Pe viitor, BCI-urile vor fi utile pentru a le oferi celor paralizati o sansa la o viata normala si la independenta.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a aprobat primul vaccin contra malariei pentru copii. Pana sa apara COVID-19 si infectarile cu SARS-CoV-2, aveam o alta problema: malaria. Malaria este una dintre cele mai periculoase afectiuni, cu un grad de contagiozitate urias. Boala transmisa cu ajutorul tantarilor de la o persoana la alta omoara anual jumatate de milion de oameni la nivel global, mai ales in Africa. 50% din cei care mor sunt copii cu varste sub cinci ani. Dupa zeci de ani de cercetari si eforturi sustinute, oamenii de stiinta au reusit sa dezvolte primul vaccin contra malariei ce poate fi administrat si copiilor. Din octombrie 2021 orice copil poate primi vaccinul, daca parintii sunt de acord. Vor fi prevenite astfel peste 5.3 milioane de cazuri de malarie si 24.000 de morti in randul copiilor de sub cinci ani, si asta in fiecare an.

Primul caz de diabet tip 1 vindecat. Sunt milioane de cazuri diagnosticate cu diabet tip 1 in toata lumea anual, inclusiv copii si tineri. Boala autoimuna nu avea pana anul acesta un tratament care sa o vindece complet, asa ca doar tratamentele intense erau solutia cea mai buna ca sa poti supravietui totusi cand aveai diabet tip 1. Un barbat de 64 de ani a devenit primul om cu diabet tip 1 care aparent s-a vindecat complet. A primit o infuzie de celulele care produc insulina, crescute din celule stem, si corpul sau a produs insulina de unul singur. Vor mai urma inca 16 oameni pe care se vor testa noile solutii si tratamente si asta vreme de cinci ani, deci e cam devreme sa ne pronuntam daca ne putem baza sau nu pe descoperire, dar e ceva si putem sa speram macar ca in viitor diabetul tip 1 va fi o afectiune care se poate tratata usor.

Primul transplant de brat si umar. Jean-Michel Dubernard e numele medicului care a reusit imposibilul in ianuarie: un dublu transplant de brat si de umar. Operatia a avut loc in Franta, a fost un succes rasunator. Pacientul care a primit organele si-a pierdut ambele brate intr-un accident electric in 1998, dar a reusit sa aiba iarasi o viata noua dupa transplantul dublu, cel putin pentru o vreme. Putea sa isi flexeze bicepsii, sa ridice obiecte, sa le apuce, sa isi imbratiseze nepoata. In iulie, din pacate, Dubernard a decedat, dar nu inainte de a multumi medicului care i-a redat pret de cateva luni sansa la o viata normala.

NASA si cel mai puternic si mai performant telescop lansat vreodata in spatiu. Pe 25 decembrie 2021 am asistat la un eveniment care a tot fost amanat, foarte important pentru pasionatii de astronomie si de planete: lansarea telescopului spatial James Webb, cel mai mare si mai avansat telescop din istorie, special gandit pentru explorarea spatiului. In 30 de zile, telescopul va calatori peste 1.6 milioane de kilometri, dar va avea nevoie de inca sase luni ca sa se calibreze, sa se alinieze si sa isi puna in functiune toate instrumentele instalate pe el. Pentru urmatoarele decade telescopul va urmari orbita Pamantului in jurul Soarelui, iar luneta sa cu infrarosu va observa direct parti din univers pe care nu le puteam vedea in trecut. Asa va fi demistificata o data pentru totdeauna originea si evolutia planetei noastre, a sistemului solar si a galaxiilor de dincolo de noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *