Site icon RATB

Cele mai interesante moduri de comunicare

Comunicarea se poate face intr-o multime de moduri, trebuie doar sa il gasesti pe cel potrivit pentru tine

Comunicarea e importanta pentru supravietuirea noastra, pentru integrarea intr-o societate si pentru intelegerea usoara cu alte persoane. In fiecare zi comunicam, discutam, incercam sa ne facem intelesi si sa intelegem ce vorbesc alte persoane. In toate formele ei, comunicarea a stat la baza unor decizii importante din viata noastra sau din realitatea pe care o traim.

Putem comunica intr-o multime de moduri. De la comunicarea direct, prin vorbire, la comunicarea nonverbala, paraverbala, si pana la comunicarea in scris, prin diverse tipuri de mesaje, in diverse limbi. Sunt insa si moduri de a comunica mult mai ciudate si mai interesante, deja incercate in anumite parti ale lumii.

Comunicarea e despre transferarea unor ganduri, idei, emotii de la o persoana la alta. Nu e o noutate si nu putem spune ca aceasta comunicare apartine doar omului modern. S-a comunicat in diverse feluri inca de pe vremea stramosilor nostri, comunicarea s-a tot transformat de-a lungul anilor si a evoluat, odata cu evolutia noastra.

Modurile si metodele de comunicare au fost insa mereu in centrul atentiei specialistilor in comunicare si au reprezentat fundamentele pentru determinarea evolutiei acestei discipline complexe, comunicarea. Cum alegem sa comunicam e o chestiune subiectiva. Poate unii ne exprimam mai bine in scris, altii pot sa isi exprime emotiile sau gandurile doar direct, prin intermediul vorbirii. Mai sunt si unii care nu au cum sa comunice daca nu includ in discursul lor si elemente nonverbale si paraverbale, gesturi, un anumit ton al vocii, un ritm deosebit etc.

De-a lungul istoriei comunicarii s-au remarcat si cateva moduri cel putin ciudate de comunicare, pe care merita sa le amintim aici. Ce trebuie sa intelegeti este faptul ca toate aceste tipuri de comunicare au fost determinate de anumite situatii, de modul in care traiau oamenii intr-o anumita perioada. Nu au fost nicidecum o alegere fireasca, poate naturala, dar omul s-a adaptat ca sa poata comunica mai usor in conditiile date…

1. Fluieratul. Da, nu e prea placut sa auzi pe cineva care tot fluiera langa tine. E enervant si nu te lasa sa te concentrezi deloc. Dar in trecut fluieratul era un mod de a comunica, mai ales daca te gaseai intr-o zona unde terenul era foarte dificil de parcurs. Asa au aparut „limbile fluierate”.

Exact cum in vorbirea normala ai vocabular si expresii, asa aveai si in limbile fluierate. La baza fluieraturilor era limba comuna vorbita in zona, mesajul transmis prin fluieraturi ajungea la distante destul de mari. Si ce era interesant era faptul ca in timp oamenii se intelegeau doar prin fluieraturi diferite si nu mai reveneau la discursul normal, vorbit.

2. Fumul. E una dintre cele mai vechi modalitati de comunicare. Ati vazut cu siguranta in filme transmiterea unor mesaje cu ajutorul fumului. Insa dincolo de filme in istoria lumii au existat momente cand semnalizarea cu ajutorul fumului a fost foarte importanta.

Se spune ca soldatii care pazeau Marele Zid Chinezesc foloseau fumul ca sa anunte apropierea dusmanului. Grecii au mers mai departe si au inventat un alfabet al semnalizarii cu fum. S-au gasit si metode de a semnaliza pericolul sau siguranta in functie de locul de unde venea fumul, daca era mai sus sau mai jos in relieful existent in zona.

3. Cantatul. Yodeling. Ati auzit de acest tip de „cantat” si s-ar putea sa para prostesc astazi. Insa in trecut el era folosit in zonele montane ca sa poti comunica pe distante mari si sa acoperi spatii foarte vaste. Auzi foarte usor pe cineva care face yodeling, asa ca poti transmite orice del de mesaj la distante si de cativa kilometri.

Prima data s-ar fi auzit yodeling in Alpii elvetieni, insa gasim forme ale comunicarii prin yodeling si in Africa Centrala. Pe langa yodeling mai sunt si alte tipuri de cantat care pot ajuta la comunicare, insa parca niciunul nu ajunge la „peformantele” acestuia.

4. Imaginile. In trecut imaginile erau folosite pentru a semnala pericolul, pentru a marca teritorii sau pentru a marca locurile in care au fost ingropati mai multi oameni. Imaginile incercau sa reprezinte cat mai bine un obiect fizic, dupa care s-au transformat in ideograme, cu ajutorul carora se reprezentau idei. De la imaginile din pesteri s-a ajuns la caligrafia chineza, o adevarata arta a folosirii ideogramelor sau a simbolurilor.

5. Fata. De secole oamenii s-au privit in ochi si au analizat orice fel de gesturi schitate ca sa detecteze minciuna. In pocher detectia minciunii sau a bucuriei e deja dusa la nivel de arta, jucatorii cu experienta pot sa spuna doar uitandu-se la cei din fata daca au sau nu o „mana buna” si niste carti care pot aduce castiguri bunisoare.

Fata e cea care transmite involuntar fel de fel de emotii pe care le simtim si pe care poate nu vrem sa le dezvaluim. Cu ajutorul unor analize faciale foarte complexe cei care urmaresc sa prinda teroristii ii pot detecta mai usor din multime. Si tot cu ajutorul fetei poti sa iti dai seama si de intentiile unei persoane la un interviu de angajare, de exemplu.

Exit mobile version