Site icon RATB

Cele mai interesante si mai cunoscute opere de arta neterminate

Nu toate operele de arta sunt terminate; unele au devenit faimoase prin insasi originalitatea starii in care au fost lasate

Ca sa poti vorbi despre o opera de arta ea trebuie sa fie finalizata. Insa nu toti artistii au timp si chef sa termine operele de arta, chiar daca s-ar putea sa fie unele foarte valoroase peste ani. Operele de arta neterminate au o aura de mister in jurul lor si sunt la mare cautare, mai ales daca numele din spatele lor este unul foarte cunoscut. Neterminate pentru ca s-a intamplat ceva in viata artistului sau pentru ca au fost niste neintelegeri, operele de arta lasate intr-o anumita etapa a desavarsirii lor sunt la fel de valoroase si de interesante ca operele finalizate, apartinand aceluiasi artist…

Cele mai interesante opere de arta sunt cele care nu sunt atat de clare si de usor de descifrat. Adauga si etape care nu au mai fost atinse in procesul de realizare a lucrarilor si obtii niste opere de arta originale si unice, pe care le va cauta oricine. Operele neterminate sunt cu atat mai faimoase si mai respectate cu cat poti sa observi foarte usor modul de lucru sau niste detalii pe care nu aveai cum sa le vezi cand lucrarea era deja terminata. Cateva exemple celebre ai in lista scurta de mai jos. Ele sunt foarte multe in lume, intr-adevar, dar acestea sunt cele mai interesante.

Adoratia magilor de Leonardo Da Vinci. Dintr-un document descoperit datat iulie 1481 reiese faptul ca Leonardo Da Vinci ar fi fost rugat de calugari augustini sa picteze un panou pentru altarul bisericii San Donato din Scopeto, in afara zidurilor orasului Florenta. Da Vinci si-a asumat lucrarea, dar a dat un deadline de 30 de luni. Lucra incet pentru ca avea multe talente, se pricepea la inginerie, la stiinta, la matematica, asa ca nu prea avea timp de toate. La inceput a realizat un draft de 2.1 metri patri si a schitat viitoarea pictura. In 1942, Da Vinci a parasit Florenta si s-a dus in Milano, renuntand sa mai termine pictura. L-au tot asteptat calugarii si nu a mai venit sa termine lucrarea. Asa ca au cautat alt pictor, terminata in 1496, apartinand lui Filippino Lippi. In Florenta, la Galeria Uffizi vedem ambele variante ale picturilor care au stat in altar.

Madonna cu gatul lung de Parmigianino. Girolamo Francesco Maria Mazzola sau Parmigianino, cum mai e cunoscut, a fost un pictor renascentist care a abordat stilul manierismului, exagerand si alungind proportiile pentru a sugera si transmite frumusete si gratie. La un moment dat a fost rugat sa picteze un tabloul Maria si Iisus la o capela funerara, a inceput sa lucreze la Madonna cu gatul lung dar a murit din cauza febrei in 1540.

Era perfectionist, nu a stiut cand sa se opreasca, nu a reusit sa obtina ce si-a dorit, a lasat multe zone din pictura care nu prea seamana deloc cu ceea ce putea face artistul. Coloana si cerul din pictura sunt neterminate, Saint Jerome din coltul dreapta are un picior care pluteste langa el, o eroare regretabila, dar foarte greu de trecut cu vederea pentru un pictor de un asa calibru.

Portretul lui George Washington de Gilbert Stuart. Stuart a pictat peste 1.000 de oameni, inclusiv presedinti ai Americii si regine din toata Europa. Portretul lasat neterminat voit al lui George Washington este de departe cea mai faimoasa opera a sa. Pictura initiala a lui George Washington a fost un succes, in 1795, Martha, sotia lui George, l-a rugat pe Stuart sa creeze alta pictura tot cu el in 1796. Al doilea portret nu a mai fost terminat. A ramas pictata fata si parte din background si atat. Dar si Washington era o personalitate greu de pictat. Avea o natura rezervata, era greu sa il pictezi si sa observi si detalii importante. Dintii sai noi, proteze dentare, transformau fata prea tare, erau facuti din metal, fildes, dinti de vaca si umani.

Portret intrerupt Oscar Pistorius de Natalie Holland. Avea dizabilitati dar asta nu l-a impiedicat sa fie un artist respectat si cunoscut si sa castige sase medalii de aur la Paralimpice. A intrat in cursa de 400 m in 2012, la Olimpiada, fiind prima persoana cu dizabilitati care avea si doua picioare amputate si era intr-o astfel de cursa. Holland a fost rugata sa picteze mai multe portrete cu Pistorius. Intr-un al treilea portret, in care se dorea infatiseaza unui Pistorius invingator, nu s-a mai ajuns la final cu lucrarea, cu opera de arta, a ramas neterminata. Dupa ce a pictat fata si mainile a venit vestea din presa ca Pistorius si-ar fi ucis prietena, Reeva Steenkamp. Nu a mai avut de unde sa-l ia ca sa termine opere de arta, asa ca tabloul a ramas nefinalizat din motive obiective.

Inmormantarea de Michelangelo. Este o opera de arta neterminata apartinand lui Michelangelo. In ea putem vedea trupul lui Iisus plasat in mormant dupa crucificare. Nu exista semnatura pe lucrare, pictura a fost pierduta secole la rand, nimeni nu a stiut de ea. Se spune ca Michelangelo a primit o rugaminte de la biserica Saint Agostino din Roma pentru pictarea unui tablou, panou pentru altar, insa pictorul a trimis inapoi banii care i se cuveneau. Michelangelo a plecat din Roma spre Florenta cand pictura fusese deja abandonata. Din 1846 pictura a fost descoperita de un anume Robert Macpherson, pictor si fotograf scotian, cand cauta printre niste picturi care urmau sa fie distruse, unele foarte vechi. A cumparat pictura respectiva pe un dolar pentru ca ajungea cel mai probabil sa fie suport pentru masa-lemnul era de calitate. In 1868 pictura a fost vanduta la Galeriile Nationale pentru 2.000 lire.

Exit mobile version