Site icon RATB

Topul celor mai mari cladiri din lume

Cladirile mari se gasesc in cele mai importante zone din lume si adapostesc afaceri interesante

Cand ai o afacere mare sau ai nevoie de loc cat mai mult pentru oameni construiesti cladiri mari. O cladire mare iti asigura si un spatiu perfect pentru toate activitatile desfasurate, este usor de recunoscut si de gasit, iese in evidenta de prima data.

Incadram o constructie in cadrul constructiilor mari in functie de volumul sau. Cu cat mai mare volumul, cu atat e mai impunatoare si mai interesanta cladirea respectiva. Daca incerci sa faci un top al celor mai mari cladiri din lume s-ar putea sa nu suficient loc pe o foaie de hartie. Pentru ca sunt multe si pentru ca nu stii la care sa te opresti mai intai.

Din momentul in care omul a inceput sa isi construiasca diverse cladiri, de locuit, pentru afacerile proprii, lumea s-a schimbat radical. Orasele s-au umplut de cladiri din ce in ce mai mari, mai solide si mai impunatoare. Nu e tara care sa nu se laude cu o serie de cladiri emblematice, foarte mari daca ne uitam la marimea lor.

Cladirile mari demonstreaza inca o data ca omul poate face orice, daca are imaginatie si are ambitie, determinare, rabdare. Multe dintre cladirile uriase din lista de mai jos sunt adevarate bijuterii, de unele ati auzit cu siguranta, altele le veti descoperi de abia acum. Dupa cum veti observa cele mai multe cladiri mari prezentate au si un scop precis, adapostesc afaceri, au spatii pentru diverse activitati, sunt utile.

Palatul Parlamentului/Casa Poporului, Romania. Casa Poporului este cea mai mare cladire administrativa folosita in scopuri civile din lume, depasind cu mult ceea ce poate oferi Pentagonul american. Masoara 270 metri lungime, are 86 metri inaltime, si inca 92 de metri la subsol. Cu 20 de etaje, opt etaje la subsol, Casa Poporului adaposteste 3.000+camere, multe dintre ele nefolosite…

Cladirea mamut se poate lauda si cu un alt record: este cea mai grea si cea mai scumpa cladire din lume, cantarind nu mai putin de 4.098 miliarde de kilograme. Are in structura sa ciment, marmura, otel, cristal, sticla si continua sa fie folosita partial de ani intregi…

02 Arena, Marea Britanie. Se afla in Sud-Estul Londrei, este o arena folosita pentru mai multe tipuri de evenimente, poate sa primeasca 20.000 de oameni odata. A fost construita fix sub Millennium Dome, cel mai mare dom din lume, gandit de arhitectul Sir Richard Rogers. 02 Arena s-a deschis oficial in 2007 si a atras numeroase controverse.

Ideea era ca arena sa ofere un spatiu cat mai flexibil pentru diverse evenimente. Astazi e folosita pentru concerte, evenimente sportive, conferinte. In 2015, peste 600.000 de halbe de bere s-au vandut la diverse evenimente care au avut loc acolo?.

Inex Sipoo, Finlanda. Este un centrul logistic urias folosit pentru alimente si bunuri de consum, localizat la granita dintre Sipoo si Kerava. A fost construit in cinci sectiuni diferite, intre 2016-2019, si poate procesa mii de bunuri de consum pentru ca are depozite diferite, cu temperaturi diferite usor de setat. Peste 1.4 milioane de unitati sunt sortate in fiecare zi, un singur depozit poate adaposti peste 550.000 de tavi. Doar inlaturarea foliilor de protectie de pe paleti necesita interventie umana, restul proceselor sunt automatizate complet.

Cladirea NASA unde se amasableaza autovehicule folosite in diverse misiuni, SUA. Se afla la Kenedy Space Center, Florida, este a patra cea mai mare cladire din lume ca volum. A fost construita in 1966, pentru a permite asamblarea rachetelor pentru misiunile Apollo si Saturn, dar si pentru Space Shuttle.

Este cea mai mare cladire cu un singur etaj din lume si cea mai inalta cladire din afara zonei urbane din SUA. Cu 160 metri inaltime si 218 metri intindere, cladirea e realizata din beton, otel si e de trei ori cat Empire State Builing. La exterior are pictat unul dintre cele mai mari steaguri ale Americii din lume, la care s-au folosit peste 22.712,4 litri de vopsea.

Aerium, Germania. Aerium e a patra cea mai mare cladire din lume in functie de volumul utilizabil. Se afla in Krausnick, in apropierea Berlinului, a avut mai de mult titlul de cel mai mare hangar pentru avioane si a fost realizat cu gandul la constructia de avioane. Nu a mai ajuns sa poata vedea vreo aeronava pentru ca firma care urma sa le faca a dat faliment in 2002. Mai tarziu cladirea a fost transformata intr-un parc tematic urias cunoscut acum drept Tropical Islands Resort, cel mai mare parc acvatic in interior din lume. Temperatura constanta din interior este de 26 grade Celsius.

Complexul Jean-Luc Lagardère, Franta. Este destinat aviatiai si este localizat in zona aeroportului Toulouse-Blagnac din Franta. Este a doua cea mai mare cladire din lume in functie de spatiul utilizabil. A fost terminata in 2004, s-au folosit 50.000+ de tone de otel de calitate ca sa poti avea o astfel de cladire impunatoare din toate punctele de vedere.

E asa de mare incat tot procesul de ansamblare al avioanelor si de testare la sol poate fi facut doar intre cei patru pereti ai sai. In acelasi interior impresionant mai gasim restaurante, saloane de infrumusetare, centre pentru congres si statie de combustibil.

Marea Moschee, Mecca. Moscheea Sfanta din Mecca sau Al Masjid Al Haram este un simbol pentru cultura islamica. Este cea mai mare moschee din lume, dar si una dintre cele mai vechi. Pozitionata pe teritoriul Arabiei Saudite, moscheea poate adaposti milioane de oameni deodata, a fost extinsa in decursul anilor si are un volum urias. Punctul central al moscheei este Altarul Kaaba, care precede chiar si existenta Profetului Muhammad.

Fabrica Boeing, Washington. E cea mai mare cladire din lume in functie de spatiul utilizabil si de volum. A fost construita in 1967 pentru a permite asamblarea de avioane, in special Boeing, de la 747 la 787. Foloseste peste un milion de becuri si nu are nevoie de sistem de incalzire. De ce? Cei 15.000+ angajati si masinariile folosite la realizarea avioanelor ofera energie suficienta pentru incalzirea spatiului urias din interior.

Pentru ca oricand se pot intampla accidente, fabrica Boeing si-a luat toate masurile de siguranta: are propriul post de pompieri, propria statie de politie si un centru destinat ingrijirii medicale.

Exit mobile version