Site icon RATB

Cele mai mari gafe din politica si cum a fost posibil asa ceva

Politicienii pot face gafe cu urmari greu de anticipat

Politica e un domeniu interesant pentru cineva care stie foarte bine ce are de facut si este familiarizat cu ideologiile politice, cu tot ce tine de politica moderna. In general, oamenii care intra in politica si care vor sa se implice ajung sa ocupe functii foarte bune si sa contribuie la o crearea unei lumi mai bune.

De-a lungul istoriei politicii au existat insa si momente cand politicienii, oamenii care au preluat puterea, au gafat si nu au reusit sa se ridice la nivelul asteptarilor celor care i-au ales.

In politica nicio zi nu seamana cu cea dinaintea ei. Oricand se poate intampla ceva, oricand poti sa ajungi de unde ai plecat, desi te-ai straduit sa faci ceva pentru tara, comunitate, pe plan local, national. Politicienii sunt pregatiti sa reactioneze, stiu ce sa faca si cum sa puna problema in astfel de situatii. Dar din cauza presiunii sau din nestiinta, indiferenta, ajung sa mai faca si gafe care raman in istorie si despre care se tot vorbeste odata cu trecerea anilor.

Gafele in politica pot fi motiv de discutii, o sursa inepuizabila de umor, dar pot avea si urmari nedorite atat pentru cei care le fac, cat si pentru comunitati, tari. Pe cele mai interesante si mai ciudate gafe din istoria politicii le-am inclus in lista de mai jos.

William Seward si plecarea din tara. In 1860, alegerile prezidentiale aveau un favorit clar, fostul guvernator din New York, candidat al republicanilor. Era increzator ca va castiga, asa ca in lunile ce au precedat alegerile s-a tot plimbat prin Europa si Asia.

La intoarce a aflat cu stupoare ca un anume Abraham Lincoln, avocat din Illinois devenise favoritul republicanilor. Si asa, din cauza plecarii sale si din cauza punctelor sale de vedere legate de sclavie a pierdut postul de presedinte, dar a fost secretar de stat in administratia Lincoln.

Napoleon si sistemul continental. Razboaiele napoleoniene nu au fost doar despre sabii si tunuri. Marea Britanie a insitutuit o blocada navala Frantei in 1806, asa ca Napoleon Bonaparte nu a mai permis comertul cu Anglia pentru niciun fel de teritoriu aflat sub stapanirea, conducerea sa.

Daca Franta nu invingea Marea Britanie ar fi pus tara pe „butuci” din punct de vedere economic. Britanicii au stabilit insa rute ocolitoare comerciale cu Africa de Sud. Au aparut conflicte intre Franta si Rusia tot de la aceeasi miscare gresita a lui Napoleon.

China si retragerea din „lume”. Dinastia Ming din China era o putere globala deja in secolul al XV-lea. Autoritatile dinastiei au comandat tuturor navelor si comerciantilor sa se intoarca acasa. Pana la 1800 deja dinastia Ming se izolaze cat a putut de mult, fara rost.

China voia sa isi imbunatateasca apararea fata de mongoli si de fata de pirati. Impactul retragerii Chinei din „lume” a fost catastrofal pe toate planurile. Cultura a avut si ea de suferit de pe urma acestei mutari, China fiind separata total de tot ce inseamna curent cultural important.

William Henry Harrison si un discurs cu probleme. Discursul sau din 1841 era lung, obositor, plictisitor, al noulea presedinte american a tinut discursul intr-o seara friguroasa, fara palarie, manusi, haina groasa pe el. Harrison era obisnuit cu vremea rea din moment ce fusese si soldat, si fermier.

Dupa acest discurs Harrison s-a ales cu o pneumonie serioasa. Medicii au incercat sa il salveze cu tot ce au avut, au adus si un vraci, dar degeaba. Harrison a murit la o luna dupa ce fusese numit presedinte, fiind presedintele cu cel mai scurt mandat din istoria SUA.

Regele Phillip II incredinteaza armata spaniola unui om fara experienta. In 1588, in timp ce era in razboi cu Anglia, Regele Phillip II a decis sa trimita armada spaniola la nord pentru a „curata” Canalul Manecii. In fruntea unei flote de peste 130 de nave a pus un comandant loial fara experienta. Englezii aveau tunuri puternice, asa ca omul trimis de rege s-a restras in Spania.

La a doua incercare, comandantul s-a gandit ca ar fi bine sa surprinda inamicul din alta parte. Atlanticul de Nord s-a dovedit prea dificil pentru navele din flota, asa ca fortele navele spaniole au ajuns fara forta in zona unde dusmanii erau deja pregatiti sa ii infrunte pe spanioli. Englezii au iesit victoriosi intr-un final.

Atahualpa si o betie care a costat cat un… imperiu. In 1532, Francisco Pizarro l-a invitat pe imparatul Atahualpa la o petrecere in orasul Cajamarca. Vazand ca Pizzaro avea cu el vreo 200 de oameni a considerat ca nu e vreun pericol.

Atahualpa a venit cu 5.000 de barbati din armata sa uriasa de 80.000 de oameni. Pizzaro i-a omorat oamenii care venisera cu el si l-a luat prizonier pe imparat. Ca sa scape imparatul a dat aur, cam tot ce a avut, conchistadorilor. Pizzaro nu a fost multumit si l-a executat pe loc, preluand imperiul.

Exit mobile version