Salile de spectacole unicat din lume sunt locul potrivit pentru a descoperi cultura in cea mai pura forma a sa

Daca intreaga lume ar fi o scena, cum scria Shakespeare, scenele lumii ar fi cel mai potrivit loc sa incepem descoperirea culturii. Cantareti, muzicieni, dansatori, actori, pe toti ii putem admira si intalni in adevarate minuni arhitecturale pe care merita oricand sa le vizitam macar o data in viata.

De la opera la flamenco sau concerte impresionante, piese de teatru puse in scena de catre cei mai mari regizori, salile de spectacol ale lumii ofera unul dintre putinele locuri unde cultura este in „elementul” sau si e pusa in valoare cum nu se poate mai bine.

Daca obisnuiesti sa mergi la opera, la teatru sau la concerte stii deja ca multe dintre salile de spectacol care gazduiesc diverse manifestari culturale impresioneaza de fiecare data prin grandoare si prin originalitatea arhitecturala. Dincolo de aceasta frumusete, salile de spectacol au reusit de-a lungul anilor sa atraga zeci de mii de oameni dornici sa descopere cultura in cea mai pura forma, pe scenele lor, dar au oferit si un spatiu in care orice act artistic are un farmec aparte.

Multe sali de spectacol sunt deja celebre in toata lumea, e foarte greu sa ajungi sa ai un loc acolo, insa experienta va fi diferita de tot ce ai trait intr-o sala obisnuita de teatru, de opera etc. De ce? Pentru ca tot ce se afla in interiorul salii este cu adevarat impresionant, decorul, arhitectura, modul in care e gandita cladirea, scena, toate aceste detalii reusesc sa creeze un mediu perfect pentru desfasurarea actelor artistice… In continuare vei descoperi doar cateva astfel de sali de spectacol grandioase si unice pe care ar trebui sa le vizitezi si sa asisti la un spectacol desfasurat acolo ori de cate ori ai ocazia.

Teatrul Bolshoi, Moscova, Rusia. O cladire impunatoare si un interior care iti taie rasuflarea. Asa ar putea sa fie descris Teatrul Bolsoi din Moscova, unul dintre cele mai mari si mai respectate teatre rusesti. El gazduieste in permanenta spectacole unice de opera si de balet, compania de balet de acolo e cea mai mare din lume, a fost fondata in 1776 si are peste 200 de dansatori. Antrenamentele foarte grele si repetitiile infinite garanteaza de fiecare data o reprezentatie aproape perfecta pe scena. Renovarea recenta, de peste 700 de milioane de dolari a structurii din secolul al XIX-lea a dat un plus de stralucire interiorului salii de spectacol.

Teatrele Elgin si Winter Garden, Toronto, Canada. Au o arhitectura unicat, sunt singurele teatre „in stiva” din Toronto, deasupra teatrului Elgin, cu sapte etaje, se afla Teatrul Winter Garden. Sunt si ultimele teatre eduardiene din lume, au pornit ca doua sali separate de vodevil in 1913 si au ajuns sa fie unele dintre cele mai interesante sali de spectacole din lume. Elgin are la interior foita de aur cam peste tot, in vreme ce Winter Garden are un decor inspirat din piesa celebra a lui Shakespeare, Visul unei Nopti de Vara. Astazi putem vizita cladirea uriasa, putem lua parte la musicaluri, la filme si concerte si ne putem bucura si de tururi ghidate.

Teatrul Kabuki-Za Kabuki, Tokyo, Japonia. Este cel mai cunoscut teatru din Japonia, are spectacole de patru sau cinci ore cu muzica, makeup elaborat, costume exceptionale si artisti de top care reusesc sa impresioneze de fiecare data. Fatada imperiala dateaza din 1889, asta desi teatrul a trecut prin cinci reconstructii. Daca nu vrei sa petreci toata noaptea la spectacol poti lua si bilete la o singura reprezentatie. Dar merita sa vizitezi si sa asisti la spectacole macar o data pentru a vedea „pe viu” ce inseamna teatrul Kabuki-Za Kabuki.

Teatro alla Scala din Milano, Italia. Este cel mai faimos teatru de opera din lume. S-a deschis in 1778, gazduieste o opera impresionanta care atragea anual, pana in pandemie, sute sau chiar mii de curiosi si iubitori de cultura, de opera. In sala de spectacol impresionanta au putut fi vazuti Verdi sau Maria Callas. Muzeul, picturile, libretele, costumele, totul este la superlativ la Teatro ala Scala. Dupa bombardamentul din 1943 a trebuit reconstruit si vreme de trei ani activitatea a fost intrerupta. Arhitectura a fost pastrata in cel mai mic detaliu insa, asa ca astazi putem admira un interior unic, in care culoarea si designul, arhitectura veche sunt puse in valoare exceptional.

Odeonul lui Herodes Atticus, Atena, Grecia. Este un teatru antic, cu o structura din piatra, situat fix pe versantul sud-vestic al Acropolei Atena. Finalizat in 161 d.Hr. si renovat in 1950, Odeonul antic a fost construit in sitl roman, gazduieste anual festivalul Atenei, in fiecare mai pana in octombrie. Teatrul in aer liber are o structura impunatoare, aici se pot desfasura multe tipuri de spectacole, asta desi Odeonul are o vechime foarte mare. De regula era locul de desfasurare al unor concerte la care veneau peste 5.000 de spectatori. A ramas intact pana a fost distrus de catre Heruli in 267 d.Hr.

Opéra Garnier sau Palais Garnier, Paris, Franta. A fost inaugurata in 1875, este o minune arhitecturala si o bijuterie arhitecturala, are fata din marmura, o scara din marmura si un interior care impresioneaza pe oricine-coloanele si traversele sunt din fonta. Fantoma de la Opera ar fi „bantuit” pe celebrele sale holuri in romanul lui Gaston Leroux, iar Degas a pictat celebrele sale balerine tot aici. Putem vizita muzeul gazduit de cladire, luam parte la tururi ghidate si admiram machete in galeria permanenta.

Palatul Garnier a fost ridicat din ordinul lui Napoleon al III-lea, atunci cand Baronul Haussmann s-a ocupat de modernizarea urbanistica. Cel care a castigat competitia pentru proiectul final al Palatului a fost Charles Garnier, un arhitect care nu era cunoscut deloc. Dupa minunea arhitecturala din Paris, Garnier a construit si Opéra Garnier de Monte-Carlo in Monaco.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *