Spui oras si te gandesti la lume multa, la masini, la trafic de cosmar. Insa nu toate orasele sunt atat de aglomerate si pline de oameni. Desi ideea de oras presupune din start un numar destul de mare de oameni pe o raza de cativa kilometri, in realitate avem o multime de orase cu mai putini locuitori sau unele care nu mai au de ceva timp niciun locuitor.
Orasele parasite sau orasele fantoma sunt un exemplu bun de oras unde nu mai sta nimeni si unde timpul pare ca s-a oprit in loc intr-un tablou bizar. Pe langa aspectul lor care depaseste orice imaginatie, povestile din spatele lor sunt cu adevarat interesante si, uneori, emotionante.
Te-ai surprins, poate, de multe ori, spunand ca te-ai saturat de oras, de atat de multa lume, de zgomote, de masini, de pietoni de care te lovesti in drumul tau spre job. E o realitate pe care ar trebui sa o apreciezi mai mult. Asta pentru ca in lume exista orase unde chiar sa vrei sa mai ai pe cineva pe langa tine si nu ai de unde. Orasele fantoma sau orasele nelocuite pot oferi oricand exemplul perfect al scenariului in care toata lumea pleaca si ramai doar tu, singurul individ dintr-un oras intreg. Cum ar fi? Ciudat, cu siguranta.
Cum ajunge un oras intreg sa fie abandonat de locuitori? E simplu. Se intampla o catastrofa, locuitorii refuza sa mai stea acolo pentru ca nu pot face anumite lucruri, autoritatile locale decid asta din diverse motive. E o tragedie in spatele fiecarei familii care isi paraseste locuinta de o viata, dar in situatii extreme nu ai alta varianta… Cele mai relevante si mai ciudate exemple de orase abandonate sau orase fantoma le veti descoperi in randurile ce urmeaza.
Ordos Kangbashi, China. Este cel mai mare oras abandonat din lume. Pe vremea cand inca era locuit, orasul chinezesc se voia a fi unul dintre cele mai moderne. Avea cladiri deosebite, minuni ale arhitecturii, stadioane, spatii publice superbe.
In aproape 10 ani aveai un oras unde iti era mai mare dragul sa traiesti. Insa nimeni nu si-a dorit sa stea aici. Autoritatile locale s-au asteptat sa aiba 300.000 de locuitori, insa doar 70.000 de oameni s-au mutat, cu greu, in oras. Nu au ramas nici ei acolo si orasul a intrat in faliment. Astazi toate cladirile sunt complet goale si niciun om nu mai locuieste acolo.
Ashgabat, Turkmenistan. Turkmenistan este din start fosta parte a Uniunii Sovietice cu un dictator comparabil cu cel din Coreea de Nord. Presedintele sau si-a dorit sa creeze o epoca de aur a Turkmenistanului in 1991. Asa ca a inceput cu Ashgabat.
A fost orasul cu cele mai multe cladiri din marmura din lume. In total 543 de cladiri erau facute doar din marmura. Cultura izolata si felul de a fi al oamenilor de acolo, dictatura au dus la prabusirea orasului. Nici macar turismul nu a salvat orasul. Astazi este parasit si a ramas doar o amintire a ceea ce poti face daca vrei prea multe si ai planuri nerealiste.
Wittenoom, Australia. Un oras abandonat cu o poveste ciudata este si Wittenoom. Pe vremuri era un oras minier din Australia de Vest. Aici gaseai azbest albastru, un material brut pentru constructii foarte cautat prin secolul 20.
Pana in anii 1950 Wittenoom ajunsese cel mai mare oras din regiunea Pilbara. Din 1966 s-au inchis minele pentru ca nu se mai cerea pe piata atat de mult azbest. In 2007 orasul a fost inchis si abandonat. Din cauza mineritului azbestul inca se gaseste in atmosfera din orasul fantoma. Un singur rezident a ramas, totusi, in oras…
Varosha, Cipru. Pe vremuri era o destinatie turistica foarte cautata. Prin anii 1970 ajunsese chiar cea mai populara destinatie turistica din acea parte de lume. Dar in 1974 Turcia a invadat Ciprul. Locuitorii din Varosha au fugit din calea atacurilor inamice si orasul a ramas abandonat.
Din acel an e sub control turcesc. Doar armata si personal de rang inalt pot sa intre in oras pentru anumite verificari. Au mai fost incercari de a cumpara ceva in oras si a readuce locuitori, dar esecul a fost o constanta. Acum natura a inceput sa isi ia inapoi plajele si peisajele superbe si orasul se „stinge” incet.
Centralia, Pennsylvania. Spre deosebire de alte orase, aici locuitorii s-au temut de otravirea cu monoxid de carbon. Un fenomen ciudat a aparut din senin in Centralia. Un foc care nu se stingea si ardea in continuu si asta din 1962. Si inca va arde vreme de 250 de ani potrivit expertilor.
Ce alimenteaza focul? Carbunele. Incet, incet, toti locuitorii au plecat de teama monoxidului de carbon si gaurilor care ar fi putut sa apara oricand sub casele lor. Multe dintre locuintele celor care au mai ramas au fost preluate de autoritati, cu dreptul de a expropria oamenii care stateau acolo in caz de necesitate.
Pripeat, Ucraina. Este cel mai cunoscut si cel mai vizitat oras abandonat din lume. Aici a avut loc cea mai mare tragedie nucleara din istorie: accidentul nuclear de la Cernobil, din 26 aprilie 1986. Orasul a fost fondat in 1970 si de la inceput a fost oras nuclear.
Toti locuitorii lucrau la centrala nucleara din zona. In Pripyat erau peste 13.000 de apartamente, scoli pentru peste 5.000 de copii, cafenele, cinematografe, centre culturale, terenuri de sport, stadion, fabrici, un spital.
Dupa explozia violenta din 1986 toata zona a fost plina de radiatii periculoase. Tot orasul a fost evacuat de urgenta in timp record. Oamenii au fost relocati cum s-a putut in orasul Slavutich. Cand radiatiile nu au mai fost asa de periculoase oamenii au fost lasati in Zona de Excludere Nucleara.
Bodie, California. Ca multe alte orase din lume care au ramas abandonate sau aproape abandonate, si Bodie a fost unul minier. Oamenii de acolo cautau aur intr-o perioada in care toata lumea visa la imbogatire peste noapte. Vreme de 17 ani a fost doar un orasel minier plin de tot felul de oameni.
Multi oameni au murit din cauza iernilor grele, din cauza bolilor sau din cauza accidentelor miniere. Pe masura ce companiile miniere dadeau faliment plecau si oamenii din oras. Pana in 1940 Bodie a ramas doar un oras fantoma. Din 1962 autoritatile au luat sub aripa lor Bodie pentru a transforma orasul in parc istoric de stat.