Tendintele in moda nu au fost mereu atat de simplu de descifrat

Trendurile sau tendintele in moda se schimba si uneori aceasta schimbare socheaza. Este important sa avem trenduri in moda mai ales daca ne dorim sa avem si o oarecare diversitate, cat mai multe variante de articole vestimentare pe care sa le putem imbraca la un moment dat. Insa multe dintre tendintele din moda au dat si cateva lectii dure celor care tineau neaparat sa fie la moda. Asta pentru ca au fost total neinspirate si nu au reusit sa aduca nimic bun in moda de la acea vreme.

Moda a fost dintotdeauna unul dintre cele mai bune barometre pentru societate si pentru dezvoltare ei, pentru evolutia ei. Numai ca de multe ori oamenii au apelat la lungimi ridicole pentru a dovedi neaparat un statut social. Si cand lungimea articolelor vestimentare nu a fost suficienta au apelat la incaltaminte cu tocuri uriase, la platforme si la fuste de tot felul, toate iesite din tipare cat se poate de mult ca sa fie in trend.

Trendurile ciudate din moda erau si foarte periculoase de cele mai multe ori. Culorile „vii” se obtineau cu arsenic, crinolinele voluminoase puteau lua foc la un moment dat, intr-un moment de neatentie. Pentru cei care purtau diverse articole exagerate doar pentru a fi in trend viata normala era departe de… normal. Nu puteai sa te deplasezi simplu si eficient, uneori era greu sa intri si pe o usa obisnuita. Pe cele mai neinspirate le aveti mai jos, alaturi de o scurta istorie a respectivului articol vestimentar sau de incaltaminte.

Pantofii lotus. Erau purtati de catre fetele din China care aveau picioarele legate. De decenii bune familiile fetelor rupeau si indoiau picioarele fetelor de dragul unor picioare mai micute si a unei feminitati ceva mai evidente. Dupa doi sau trei ani picioarele ajungeau sa fie asa cum isi doreau familia si ramaneau asa toata viata. Singurii pantofi pe care ii puteau purta fetele erau cei Lotus, conici, care semanau cu niste muguri de lotus. Pantofii erau din matase sau bumbac, erau ornati, brodati cu flori, animale, alte elemente traditionale. Din 1912 aceasta practica a fost scoasa in afara legii, dar ea s-a pastrat in secret in multe zone din China ani la rand dupa acest moment.

Rochiile cu arsenic. In Epoca Victoriana rochiile verzi erau la moda, in trend. Erau scumpe si atrageau atentia, ceea ce se dorea pana la urma. Dar ca sa aiba acea culoare verde deosebita materialele lor ajungeau sa fie tratate cu arsenic in cantitati uriase. Femeile care le purtau ajungeau sa aiba stari de rau permanente, probleme cu vederea, reactii la nivelul pielii. Vestea buna era ca rochiile respective se purtau doar la ocazii speciale, asa ca expunerea la arsenic era una foarte redusa. Cei care sufereau cu adevarat erau producatorii rochiilor, lucratorii care le confectionau-multi au murit de dragul acestui trend neinspirat.

Macaroni. Prin anii 1760, barbatii englezi aristocrati purtau niste peruci mari cu o palarie micut sau o pana undeva in varful lor. Trendul era luat de prin Europa, de unde tinerii se intorceau, numele venea din Italia, iar semnificatia sa era simpla: cel care purta asa ceva era sofisticat si monden. In urmatoarea decada perucile si penele, palarioarele au devenit un adevarat trend foarte popular. Tinerii au renuntat la ele destul de greu pentru ca le schimbau pe moment infatisarea si ii ajutau sa fie „in rand cu lumea buna europeana”. Pe langa aspectul bizar si funny, purtarea unor astfel de accesorii a dus de multe ori si la momente interesante, in care respectivele peruci cadeau sau se prindeau de anumite lucruri, obiecte din jur.

„Aplatizatoare” de sani. Anii 1920 au venit si cu forma clepsidrei, silueta si lenjeria intima au fost revizuite imediat. Trunchiul si sanii, pieptul trebuiau sa fie aplatizate in asa fel incat rochiile strimte sa poata fi purtate si sa nu apara deformari. O firma producatoare de corsete a inventat un material care putea sa „aplatizeze” sanii. Doamnele care voiau sa aiba sanii aproape invizibili trageau rapid acest tip de corset peste sani si incercau sa il fixeze cat mai bine in zona lor. Se purta sub rochie, multe alte firme au inventat astfel de „aplatizatoare” de dragul unei forme perfecte cand era vorba de clepsidra.

Crinolina. Era un dispozitiv in forma de clopot care avea drept scop marirea volumului fustelor. Se purta in Era Victoriana prin anii 1800, la inceput era vorba de jupoane din in care se folosea par de cal pentru a ramane in forma respectiva. Mai tarziu, crinolinele pe suport metalic ofereau acelasi volum fara caldura excesiva suportata atunci cand se foloseau jupoanele din trecut. In 1858 lumea si-a dat seama de pericolul crinolinelor atunci cand o fusta uriasa a luat foc imediat. In doar doua luni 19 decese au fost inregistrate din cauza crinolinelor…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *