Site icon RATB

Cele mai neobisnuite criptomonede din lume

Nu toate criptomonedele sunt asa de usor de inteles…

Criptomoneda este o moneda digitala, un fel de moneda surogat, folosita pe scara larga ca mijloc de plata sigur si recunoscuta deja ca moneda in multe tari din lume. Este o moneda nebancara, utilizeaza criptografia, functionand dupa un sistem descentralizat pentru controlul tranzactiilor.

Cele mai cunoscute criptomonede sunt Bitcoin sau Ether, insa in ultimii ani au aparut o multime de alte criptomonede, unele destul de ciudate si greu de inteles la prima vedere…

Inca de la aparitia Bitcoin oamenii si investitorii au fost fascinati de criptomonede si de „puterea” lor. Odata ce ai niste criptomonede intr-un portofel virtual le poti folosi la plati on-line sau in anumite locatii fizice, unde se accepta. A nu se confunda moneda virtuala sau criptomoneda cu moneda electronica. Moneda electronica este doar o varianta electronica a monedelor si a bancnotelor in circulatie intr-o anumita tara, se stocheaza de regula pe dispozitive moderne de plata. Ne referim la monede electronice cu termenul e-money.

Criptomonedele au multiple avantaje. Datele personale ale utilizatorilor sunt ascunse, nu au cum a fie furate atat de usor, monedele virtuale au copii de rezerva criptate pentru siguranta si mai mare, iar in cazul platilor datele personale nu sunt asociate cu tranzactiile. Transferul este rapid indiferent catre ce punct de pe glob pleaca criptomonedele, sumele pentru transferuri nu au limite, comisioanele sunt variabile, dar in permanenta foarte bune.

Desi criptomonedele clasice, deja cunoscute, Bitcoin, Ether, sunt usor de inteles si au un scop precis mai sunt multe care au aparut din senin si dintr-o incercare sau poate dintr-un pariu.

Intr-un top al celor mai ciudate tipuri de criptomonede cele listate mai jos ar fi pe primele locuri.

Dogecoin sau DOGE. A fost dezvoltata ca o gluma in 2013 de doi prieteni, Billy Markus si Jackson Palmer. Este recunoscuta peste tot in lume datorita mascotei simpatice, Kabosu, o legenda a internetului. Spre deosebire de alte criptomonede nu exista o limita de productie, putem avea oricat de multe ne dorim. Succesul sau a fost mai mult in on-line, acolo unde a fost utilizata pe post de recompensa pentru continutul de calitate de pe site-uri de tip Reddit. Criptomoneda are un loc special in lista noastra tocmai pentru ca nu seamana cu aproape nimic din ce stim despre criptomonedele populare…

Unobtanium sau UNO. E o criptomoneda care se promoveaza ca fiind platina aurului Bitcoin, ceva ce poti sa obtii si sa pastrezi pentru o perioada lunga de timp, asa cum faci si cu metalele pretioase. Cantitatile de UNO sunt masurate in kgs. Doar 250.000 de UNO sunt disponibili pentru minat in urmatorii 300 de ani, asa ca aceasta criptomoneda este foarte rara. Unobtanium este acea criptomoneda foarte rara de care poate vei avea nevoie daca celelalte monede virtuale ajung sa te plictiseasca.

Petro. Presedintele din Venezuela, Nicolás Maduro, a prezentat criptomoneda petromoneda ca o metoda de a deschide noi orizonturi pentru finantarea internationala. In spatele Petro se afla aur, diamante petrol, cam tot ce are bun Venezuela, insa a fost primita de la inceput cu scepticism. Cu o inflatie foarte mare, lipsa unor bunuri de baza si crize peste crize, aceasta criptomoneda ciudata nu va rezolva nimic. O inflatie foarte mare la nivelul bolivarului, moneda oficiala a Venezuelei, este de asteptat daca va merge foarte bine Petro. Unii experti cred ca Petro e doar o schema foarte buna de spalare a banilor… Ramane de vazut ce se va intampla cu ea pe viitor.

TrumpCoin sau TRUMP. Donald Trump, fostul presedinte al Americii, are si o moneda virtuala care ii poarta numele. Ideea din spatele sau era sa ofere suport presedintelui si dorintei lui de a face din America o tara minunata. Moneda virtuala promitea sa se integreze perfect in agenda lui Trump. Deja 200.000 din cele sase milioane de criptomonede au fost puse deoparte pentru donatii din momentul in care moneda virtuala a lui Trump atingea o valoare substantiala.

Mooncoin sau MOON. Criptomoneda Mooncoin are o „hiba”: numarul de monede e limitat de distanta medie de la… Pamant la Luna. Ea a fost dezvoltata pornind de la dorinta de transparenta totala si de simplitate in utilizare, fiind utila la microplati. Sunt multe criptomonede disponibile, costurile tranzactiilor sunt reduse, minarea e foarte simpla fata de alte tipuri de monede virtuale. Creatorii Mooncoin au facut si MoonWord, un limbaj de programare gratuit, si SmartLikes, un fel de monetizare pentru like-uri in on-line utilizand Mooncoin, desigur. Si daca nu era totul suficient de ciudat avem si un oras Mooncoin in Irlanda…

Toate criptomonedele de mai sus exista si pot fi utilizate cu limitele de rigoare. Aparitia lor a fost una intamplatoare sau poate una care si-a dorit sa aduca si altceva pe o piata a criptomonedelor intr-o continua schimbare. Este important de retinut faptul ca popularitatea unei criptomonede determina si gradul de incredere in ea. Cele de care nu stie multa lume s-ar putea sa fie valoroase la un moment dat, dar nu vor fi atat de cerute si de folosite precum un Bitcoin sau un Ether.

Exit mobile version