Din momentul in care ai decis sa te angajezi trebuie sa respecti si o anumita legislatie ce are legatura cu angajarile. Legile care reglementeaza angajarile si ce se intampla dupa ce un angajat intra intr-o companie sunt clare si difera de la o tara la alta.
Multe incearca sa reglementeze ce se intampla cu angajatul si ce drepturi are, ce poate si ce nu poate face atat el, cat si angajatorul. Dar sunt si multe legi care sunt cel putin ciudate si care nu fac decat sa incurce sau sa trezeasca zambete pe chipul celor care le parcurg sau incearca sa le respecte.
Daca te-ai intrebat de unde vin regulile care ti se impun odata ce ai trecut de recrutare si ai ajuns sa fii angajat intr-o firma trebuie sa stii ca totul este foarte clar si foarte bine definit de o legislatie destul de restrictiva din multe puncte de vedere. Pentru ca si angajatii, dar si angajatorii au niste legi de respectat si de integrat in politica institutionala, legislatia a incercat sa ofere cat mai multa flexibilitate si predictibilitate.
Asa s-a ajuns la o legislatie care vizeaza nu numai tot ce se intampla si ce nu se intampla in firme, ci si multe lucruri la care nici nu te gandesti cand te angajezi. Cateva dintre cele mai inedite legi legate de angajare le veti descoperi in continuare.
Interzis la baie de prea multe ori in timpul programului. In legislatia americana legata de angajare si de munca exista un paragraf care face trimitere la garantia dreptului angajatului de a merge la toaleta in timpul muncii. Tehnic vorbind, angajatorul poate oricand sa limiteze numarul de plimbari pana la baie. Dar acest lucru nu se intampla, mai ales daca vrei sa ai angajati care sunt productivi si pot sa isi termine la timp toate sarcinile. Nu ai cum sa opresti un om sa mearga la baie daca are nevoie, indiferent de care ar fi ea. Angajatorii sunt constienti de faptul ca un angajat productiv e un angajat care se simte bine si si-a satisfacut toate nevoile fiziologice, indiferent cate drumuri la baie ar insemna acest lucru-poate are o problema intr-o zi si e nevoit sa mearga ceva mai des la baie…
Interzis la concediat angajatii. In Portugalia nu poti concedia angajatii. Angajatorii care vor sa scape de angajati trebuie sa le ofere un pachet consistent de concediere, sa se roage de ei si sa ii roage sa aiba demisii semnate si inaintate. In legislatie nu e vreo lege legata de perioada de terminare a unui contract sau de procedurile ce trebuie urmate atunci cand vrei sa dai afara pe cineva din varii motive. Asa ca e printre putinele tari unde poti lucra si poti sta la un job pana cand vrei tu, serios vorbind.
Program fix de la 9 la 17. Toti angajatii Ministerului Muncii din Germania lucreaza de la 9 la 17, nimeni nu are voie sa deranjeze angajatul dupa ora 17. E interzis sa ai activitati care implica si angajatul dupa 17 si e lege in acest sens. Doar in situatii de urgenta, cand apare ceva ce nu suporta amanare si trebuie rezolvate niste sarcini deosebit de importante poti sa discuti cu angajatul. Ideea din spatele acestei legislatii stricte e clara: nu da posibilitatea angajatorilor sa exploateze angajatul si sa il transforme intr-un sclav care nu mai are timp liber deloc.
Fara palarii ciudate, daca nu vrei 10% taiat din salariu. In Noua Zeelanda, daca vrei sa ai salariul intreg esti foarte atent la ce porti, mai ales la palarii si la tot ce ai pe cap. Ai o uniforma la job pe care o respecti si o porti, ai si niste reguli clare de purtare, asa ca e in sarcina ta sa vii la munca intr-o tinuta adecvata.
Cu talia la masurare. In Japonia angajatorii isi masoara angajatii in zona taliei. In spatele acestui obicei ciudat este Legea Metabo care isi propunea sa reduca numarul oamenilor prea grasi din tara. Limita maxima admisa in privinta taliei este de 33.5 inch la barbati si 35.4 inch la femei. Daca un angajat a depasit aceste masuratori impuse trebuie sa treaca printr-un program de dieta si sa slabeasca in trei luni pana cand se incadreaza in masuratorile facute la job.
Fara joburi „grele” pentru femei. In China e o lege ce interzice angajatorului sa angajeze femei in joburile unde e multa munca fizica, bruta. Aici sunt incluse mineritul, lucratul la inaltime, joburile care presupun ridicarea de greutati foarte mari. Este o lege foarte buna dintr-un punct de vedere, mai ales ca femeile nu au fost „construite” pentru joburi dificile.