Ca sa ajungi presedinte nu trebuie sa ai neaparat o cariera solida in politica…

Oricine porneste de jos pana sa ajunga sa aiba o cariera de succes. Asa se intampla si in cazul presedintilor celei mai puternice natiuni. Daca ne uitam in lunga istorie a Americii vom observa ca nu toti presedintii au avut meserii care ii recomandau pentru politica si pentru o asemenea functie importanta in stat. Din contra, unii chiar nu aveau ce sa caute, aparent, la Casa Alba…

Sunt deja celebre cazurile de oameni puternici si importanti in stat care au ajuns acolo din intamplare sau pentru ca oamenii care i-au votat s-au gandit sa mai schimbe putin jocurile de putere. Si e posibil ca nici cei mai importanti oameni in stat sa nu se fi gandit ca la un moment dat vor ocupa fotoliul de la Casa Alba. Hazard sau noroc, multa munca sau o cariera care merita o astfel de functie, nu stim sigur cum au decurs lucrurile in detaliu, dar stim care a fost rezultatul. Am avut presedinti care au pornit de jos, chiar foarte jos, dar si oameni cu o cariera importanta in spate…

Ronald Reagan-Actor. Inainte sa fie presedinte si sa isi faca treaba la Casa Alba, Reagan a fost actor si a jucat in „Bedtime for Bonzo” sau „General Electric Theater”. A fost si de doua ori guvernator al Californiei. Cariera de actor l-a ajutat sa faca fata unei astfel de functii, mai ales ca avea nevoie de vorbit in public, dar si de ceva actorie ca sa poata rezista la Casa Alba. Una peste alta Reagan a fost poate cel mai cunoscut actor-presedinte pe care l-a avut SUA.

Barack Obama-Organizator Comunitar. Inainte sa mearga la facultatea de drept de la Harvard, Obama a petrecut trei ani lucrand pe strazile din Chicago. Se implica in comunitati si incerca sa orgnizeze rezidenti si muncitori ca sa schimbe ceva in comunitatea respectiva. Zi de zi Obama discuta cu familii si le asculta povestile fabuloase. A avut si momente cand a ramas fara loc de munca, cand parea ca viata sa nu prea se indrepta in directia cea buna. Dar a trecut de toate si a devenit presedintele celei mai puternice natiuni din lume. Ambitia si curajul chiar l-au ajutat, iar relatiile cu oamenii i-au folosit foarte mult in mandatul sau de presedinte SUA.

George W. Bush-patron de echipa de baseball. Ceea ce il recomanda pe Bush pentru locul caldut la Casa Alba era experienta in afaceri. Fiul fostului presedinte Bush, George W. Bush a pierdut o serie de alegeri in 1978, pentru Congres, fiind devansat de catre Kent Hance. Dar cine rade la urma rade mai bine, nu? Bush a fost seful Abusto Energy si patronul Texas Rangers. Experienta in afaceri a fost importanta si l-a ajutat sa ajunga rapid unde si-a dorit, alaturi de tatal sau pe lista presedintilor SUA.

Jimmy Carter-fermier. Jimmy Carter e mai mult decat un presedinte pentru americani, e un simbol al curajului si al ambitiei. Dar inainte de a fi presedinte Carter a fost fermier de arahide si diacon local. Dupa ce a terminat marina a decis sa se ocupe de afacerile familiei si a inceput si cariera politica. Nu te-ai fi gandit ca un fermier si diacon va ajunge o asa personalitate influenta, dar Carter a demonstrat ca se poate si ca poti sa faci absolut orice doresti daca ai si un context favorabil si idei potrivite pentru implinirea visurilor tale.

Herbert Hoover-geolog. In calitate de inginer in industria mineritului, Hoover se ocupa de excavatiuni peste tot pe unde avea ocazia sa le faca. A avut si multe descoperiri importante in cariera sa de geolog, a stiut sa se imparta intotdeauna intre viata de familie si cariera si a avut ambtie sa ajunga mai departe decat se afla la un anumit moment. Herbert Hoover a devenit si presedinte SUA si si-a indeplinit pana la urma visul de a fi intr-o functie importanta in stat si de a conduce practic o natiune extrem de puternica si de greu de controlat in acelasi timp.

William Howard Taft-judecator. A fost judecator la Curtea Suprema, a fost persoana importanta si influenta acolo intre 1921 si 1930. Cariera de judecator l-a ajutat sa inteleaga mai bine legislatia si sa conduca SUA cu o mana de fier. A fost probabil cea mai importanta personalitate care a reusit sa fie in functii de conducere foarte importante pe o perioada lunga de timp.

Theodore Roosevelt-politist. A avut o viata plina de dragoste, de aventuri si de activitate fizica. Roosevelt a fost fermier, serif de frontiera sau membru al serviciului public, un cavaler si un conservator. Peste toate a fost si politist in New York. Odata ajuns presedinte s-a concentrat pe functia pe care o avea pana la plecarea sa in 1908. A fost unul dintre putinii presedinti americani care nu a pornit chiar de jos si a detinut si o functie importanta, cea de politist.

Harry Truman-retail manager. Truman a fost un om important in istoria lumii, a semnat tratatul care a dus la incheierea celui De-Al Doilea Razboi Mondial, a fost singura personalitate care a ordonat folosirea unor arme nucleare si care a declansat Razboiul Rece. Pentru o perioada, inainte sa ajunga presedinte, a avut un magazin de haine in Kansas City impreuna cu un fost soldat camarad din Primul Razboi Mondial. In 1922 magazinul a dat faliment. Asa ca Truman s-a dedicat politicii si a ajuns rapid sa conduca cea mai puternica tara din lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *