Afectiunile cele mai grave sunt cele de care nu suntem constienti

Daca intrebi oameni obisnuiti, pe strada, despe cele mai periculoase si mai importante boli care provoaca deces in majoritatea cazurilor grave, toti se vor gandi la cancer, leucemie, la boli extrem de grave, incurabile. Insa multe boli care duc la deces nici nu sunt atat de complicate si pot fi prevenite, partial.

Specialistii in medicina generala sunt de parere ca afectiunile cele mai grave sunt cele „silentioase”, care nu au simptome atat de severe precum un cancer sau o leucemie. Cele mai periculoase boli sunt cele care „lucreaza” incet, incet si aduc organismul intr-o stare foarte complicat de gestionat intr-un timp scurt.

Sunt studii peste studii despre cancer, leucemie, bolile autoimune grave. Oamenii de stiinta incearca sa gaseasca de fiecare data cele mai bune tratamente si sa amelioreze din simptome. Dar ce te faci cand simptomele nu sunt unele vizibile, pacientul nu stie ca are o boala mai grava decat cele clasice si ajunge prea tarziu in spital? Multe nu poti face, depinde de fiecare organism, de recunoasterea unor simptome subtile de catre pacient, de priceperea medicilor in a pune un diagnostic corect.

Uneori ne trezim cu aceste afectiuni, genetica intervine si ea ca factor favorizant, la fel si modul in care ne alimentam si viata noastra, in general. Dar sunt multe pe care le „capatam” doar pentru ca nu suntem foarte atenti la stilul de viata, la un regim alimentar echilibrat si la tot ce facem, zi de zi.

Pentru a intelege mai bine ce e cu aceste boli grave care ne pot aduce pe un pat de spital si grabesc decesul, indiferent cat de sanatosi parem ca suntem, am pregatit o lista scurta cu cele mai grave tipuri de boli pe care am putea sa le trecem cu vederea daca nu suntem suficient de atenti.

Boala coronariana ischemica. Care e cea mai mortala boala din lume? Nu, nu e cancerul sau leucemia. E boala coronariana ischemica. Afectiunea apare cand vasele de sange care transporta lichidul vital catre inima se ingusteaza. Apar imediat dureri in zona pieptului, probleme mari cu inima, aritmii si intr-un final decesul.

Ce e bine de stiut este ca boala coronariana ischemica este din ce in ce mai prezenta in societatea moderna, cand mancam pe fuga si nu avem grija deloc la ce avem pe masa. Daca ai tensiune arteriala crescuta, colesterol la un nivel foarte mare in sange, fumezi sau ai in familie pacienti cu aceasta boala, ai si diabet, riscul de deces e foarte mare.

Ca sa reduci riscul aparitiei unui deces poti sa faci exercitii zilnice, sa ai o dieta sanatoasa, fara grasimi multe, carbohidrati in exces, dar cu multe fructe si legume. Fara fumat si consumat bauturi alcoolice, fara efort prea mare daca simti ca ai simptome tipice bolii. Asa mai ai o sansa sa scapi, altfel sansele se reduc dramatic.

Accidentul vascular cerebral. Apare cand o artera din creier este blocata de un cheag de sange sau cand apare o hemoragie locala. Creierul nu mai are suficient oxigen, celulele mor pe rand, minut de minut. Cand ai atac vascular cerebral intervine si confuzia, ti-e rau, nu poti vedea bine, nu poti merge, nu poti vorbi.

Accidentele vasculare cerebrale duc la paralizie pe termen lung sau la deces, daca nu sunt tratate in primele ore de la instalare. Si aici factori de risc sunt multi. De la tensiune arteriala crescuta, la un istoric medical in familie cu atacuri vasculare cerebrale, la fumat si baut alcool. Femeile sunt mai predispuse la AVC.

Pentru prevenirea AVC-ului e bine sa ai o dieta echilibrata, fara prea multa sare, e bine sa iti controlezi mereu tensiunea si sa iei masuri imediate cand creste tare, sa te prezinti la medic.

Infectii ale cailor respiratorii inferioare. Se manifesta la nivelul cailor respiratorii si la nivelul plamanilor. Poate sa apara datorita gripelor, racelilor, pneumoniilor, bronsitelor, tuberculozei. Tusea e semn clar de infectie la nivelul cailor respiratorii inferioare. Stranutul, respiratia greoaie, dar si dureri in piept, toate pot anunta prezenta unei astfel de infectii.

Prevenirea e simpla in acest caz. Spalat pe maini, luat medicamente care ajuta sistemul imunitar sa lupte cu virusurile si cu bacteriile care provoaca infectia. Statul acasa cand ne simtim rau si consumul de lichide multe, ceaiuri pentru raceala, gripa, iata alte lucruri banale pe care le putem face ca sa evitam complicatiile ce apar adesea de la infectiile cailor respiratorii inferioare.

Boala Alzheimer si alte tipuri de dementa. Cand te confrunti cu Alzheimer sau cu dementa te gandesti la pierderi de memorie, la dezorientare, dar s-ar putea sa iti pierzi si viata de la astfel de afectiuni. Boala Alzheimer este o afectiune cu o evolutie foarte imprevizibila, distruge memoria, creierul, intrerupe functiile critice ale creierului.

Alzheimer este o forma comuna de dementa. La cazurile grave apare pierderea memoriei de lunga durata si probleme grave de intelegere, de incadrare in niste comportamente sociale unanim acceptate.

Factorii de risc sunt in primul rand varsta, cei peste 65 de ani ajung sa faca rapid o forma de dementa sau Alzheimer, apoi urmeaza istoricul familial, medical, probleme preexistente la nivelul creierului. Femeile sunt mai predispuse la aceasta afectiune grava, dar si cei care au suferit traume la nivelul capului.

Daca nu faci parte dintr-o comunitate si te izolezi poti ajunge foarte usor sa ai Alzheimer, de aceea e foarte important sa faci parte din grupuri, sa mergi la lucru, sa comunici cat mai mult.

Sa previi boala Alzheimer nu prea ai cum. Cel putin la acest moment, in 2020 si in anii ce vor veni. Totusi poti sa previi boala daca ai inima sanatoasa. Mananci legume si fructe multe, fara grasimi multe in alimentatie, fara colesterol peste limite, cu mult peste in farfurie. Asa arata o viata sanatoasa, care poate insemna si sanse mai mici sa ajungi la Alzheimer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *