Sportul este o activitate mai veche decat credem. Inca din vremurile in care omul isi procura singur hrana, sportul a fost una dintre activitatile care ii faceau placere. De-a lungul timpului sportul a fost o platforma ideala pentru competitii, pentru diverse societati care doreau sa isi puna in prim-plan superioritatea pe toate planurile.
Unul dintre factorii care au stat la baza judecarii unui sport a fost capacitatea de a produce divertisment, de a implica spectatorul. Adrenalina, prezenta ei, si entuziasmul care apar atunci cand urmarim sporturile preferate sunt doua caracteristici care definesc in termeni de marketing orice fel de sport. Din nefericire sunt si anumite sporturi pe care nu le poti urmari pentru ca sunt prea plictisitoare si nu reusesc sa bifeze niciunul dintre acesti factori importanti.
La ce fel de sport iti place sa privesti, indiferent ca esti in public sau ca stai acasa, in fata televizorului? Cele mai multe raspunsuri la aceasta intrebare ar include sporturi precum tenisul, fotbalul, poate baschetul sau gimnastica, olimpiadele din diverse sezoane.
De ce ne place asa de mult sa urmarim un meci de tenis sau unul de fotbal? Pentru ca reusesc sa ne tina aproape de ecran sau cu ochii pe teren mereu, pentru ca implica multa adrenalina, situatii care schimba in teren de la o secunda la alta si mult neprevazut.
Sporturile care atrag un numar mare de spectatori sau telespectatori sunt cele in care competitia dintre echipe, dintre jucatori e foarte mare, exista mereu o dorinta de joc si de a obtine cele mai bune rezultate.
Si mai e ceva. In sporturile urmarite indiferent unde se desfasoara si unde e publicul, acasa sau pe arene, stadioane, oamenii pot participa activ, se exprima, au favoriti, se implica foarte mult in timpul partidelor. Poti paria la un moment dat, la unele competitii foarte urmarite, mai castigi si ceva banuti de pe urma lor. Asa ajungi sa urmaresti meciuri de fotbal, de tenis, un meci de baschet sau de handbal.
In partea diametral opusa gasim sporturile pe care nimeni nu se oboseste sa le urmareasca. Sporturile care sunt greu de urmarit sunt monotone, au reguli mult prea complicate si ajungi sa nu intelegi prea bine ce e cu ele, nu se intampla mai nimic pe teren, nu reusesti sa participi cumva activ in timpul lor.
Intr-un cuvant te plictisesc foarte tare si renunti la ele pana sa incepi sa te uiti la vreo competitie, la o partida. Ce sporturi putem trece lejer pe lista celor greu de urmarit, daca nu imposibil?
Ciclism. Ciclismul si tururile celebre implica mereu cateva elemente plictisitoare: o distanta mare, cativa temerari care au biciclete bune si multa rabdare. Practic toata cursa se rezuma la pedalat si la conservarea energiei pentru marele final. Stii ce se intampla oricum, nu vezi schimbari foarte mari ore bune oricum si la final poti sa constati ca ai pierdut timp degeaba.
Ce te-ar atrage la ciclism ar fi dimensiunile variabile ale plutonului si ambitia unora de a fi mereu in frunte pana cand vine linia de finish si nu mai poti pedala. Sa te uiti ore in sir la niste ciclisti care tot pedaleaza la nesfarsit si iau curbele cu o lejeritate prea mare pentru intelegerea ta deja e prea mult. Asa ca renunti si e firesc sa faci lucrul asta daca nu te pasioneaza ciclismul sau nu esti atras de bicicleta.
Baseball. Un fel de versiune un pic altfel de cricket, baseball e un sport plictisitor si greu de urmarit pe o perioada mare de timp. Jucatorii petrec jumatate din timp pregatindu-se pentru marea lovitura, alearga si lovesc mingea de baseball mai ceva ca pe un inamic invizibil. Si daca mai intervin si ratarile si mai ai si echipe slabe poti sa te ocupi lejer de altceva.
Da, multi vor spune ca e ceva adrenalina in baseball, asta daca ai echipe bune si oameni care vor sa faca performanta pe teren, sa aiba cele mai bune scoruri la final. Dar miscarile repetate si acelasi traseu facut mereu dupa fiecare lovitura reusita ajung sa te plictiseasca rau de tot.
Darts. Multi am jucat darts pe calculator sau pe telefoanele mobile. Insa sunt turnee de darts, sunt profesionisti care joaca darts la un alt nivel. Si aici e monotonie si plictiseala. Ai niste sageti care sunt aruncate la infinit intr-o tinta si se tot calculeaza punctele. Daca il joci tu poate fi interesant si te „prinde” imediat.
Dar sa il privesti si sa mai ramai si atent la tot ce se intampla ore bune, no way. Darts e pentru cei pasionati de asa ceva, pentru oamenii care au rabdare si care se relaxeaza urmarind sagetile care tot incearca sa nimereasca mijlocul tintei.
Golf. Golful e definitia perfecta a sportului greu de urmarit pentru ca e prea plictisitor. Trebuie sa urmaresti o biluta micuta cand isi ia zborul spre cer, dupa care sa o cauti pe terenul de golf sau sa o urmaresti cum intra in gaurile prezente pe teren. Profesionistii au multe crose, lovesc mingea respectiva si o vezi cum se mai deplaseaza putin. Si cam atat.
Nu ai entuziasm, nu tu adrenalina, nu se intampla nimic uau! la final. Doar intra mingea in gaura. Singurul moment de amuzament e cand mingea se pierde prin padure sau ajunge in vreun lac, pe vreun pod din apropiere.
Sah. Pentru unii sahul nu e sport. Insa Comitetul International Olimpic l-a pus pe lista sporturilor recunoscute mondial. Daca nu esti pasionat de sah si nu te intereseaza mutarile de pe tabla cu patratele negre si albe, sa privesti o partida de sah e un cosmar.
Sa joci sah e foarte interesant, e placut, inveti multe lucruri la finalul partidelor. Dar sa te uiti la altii cum joaca sah, sa vezi niste piese mutate intr-o liniste mormantala si niste fete prea concentrate pe joc si pe nimic altceva e prea mult.
Curling. Ai doua echipe, ai un fel de puc urias cu maner, doua suprafete plane, niste indivizi care lustruiesc bine in calea pucului urias care se tot deplaseaza cu viteza melcului. Si de ce se lustruieste suprafata? Pentru a modifica velocitatea si directia pucului urias, desigur.
Sportul in sine e frumos, e interesant, insa de urmarit minute bune, nu. Te uiti la curling doar daca te pasioneaza asa ceva, daca ai jucat si daca il intelegi in vreun fel. In rest te poti uita la multe alte sporturi mai interesante.