In perioada dezvoltarii lor, copiii au nevoie de vitamine, minerale, de proteine si nutrienti esentiali pentru a putea sa aiba o viata sanatoasa de adult mai tarziu. Cele mai bune surse simple si sigure de nutrienti de calitate si de minerale sau vitamine sunt ingredientele pe care le adaugi in preparatele pregatite pentru ei. Cu cat esti mai atent la ce pui in mancarea zilnica, cu atat vei avea un copil mai sanatos.
Cele mai sanatoase ingrediente pentru copii sunt cele care le garanteaza un mix de nutrienti, vitamine, minerale, proteine, grasimi “bune” perfect integrate in preparate gustoase si gata de mancat. Nu e greu sa gasesti ingredientele care sunt si pe placul lor si care sunt si foarte sanatoase. Trebuie doar sa te uiti pe lista de cumparaturi si sa bifezi ingredientele propuse mai jos.
Iaurt. Poate fi folosit pe post de gustare, de mic-dejun, de desert, poate fi adauga si in diverse mancaruri. Pentru copii iaurtul e excelent, e hranitor, are si probiotice, este bun si ajuta sistemul digestiv sa functioneze corect. Atentie la tipurile de iaurt pe care le consuma micutii, sunt de evitat cele cu zahar adaugat, cele cu fructe si conservanti foarte multi. Iaurtul grecesc e cel mai bun, fara zahar extra, daca mai adaugi si niste fructe in el sau il combini cu diverse ingrediente vei obtine cele mai bune feluri de mancare pentru copii. Se pot consuma cantitati moderate de iaurt, poate fi obtinuta si inghetata din iaurt pentru zilele calduroase de vara cand simti nevoia de ceva mai rece.
Fasole. Fasolea are multe proteine, fibre, ajuta digestia, e usor de pregatit si de inclus in salate sau in mancaruri delicioase pe care le pot gusta si copiii. Fasolea se combina cu o carne mai slaba, cu legume, cu diverse condimente pentru a fi mai usor de mancat. Se poate servi pe post de fel principal, chiar de gustare daca ai pregatit fasolea pentru mesele… dintre mese. Atentie insa cum o gatesti, sa o fierbi cat mai bine. Poti sa folosesti si fasolea din conserve, daca nu are prea mult sodiu, pentru a simplifica gatitul. Daca vezi ca micutii au probleme cu flatulenta de la ea sau nu o suporta redu cantitatile oferite la mese sau inlocuieste cu altceva.
Oua. Intr-un ou mare avem 6 grame proteine, vitamina D, vitamina 12 si fier. Se pregatesc usor, de preferat sa le servesti fierte, incluse in salate, in omlete pregatite rapid cu multe legume, in preparate care au destule fibre si vitamine, minerale. Un ou la doua zile va fi suficient pentru copii, nu e recomandat mai mult de doua oua mici pe zi. Da, e o problema si cu partea de grasime din ou, insa la varste mici si la organisme sanatoase nu va contribui la marirea colesterolului.
Avocado. Au grasimi monosaturate bune, care vor mentine colesterolul in limite normale si vor preveni inflamatia din corp. Plus ca satietatea va persista. Poti pune avocado in orice fel de desert, poti pregati un smoothie, il poti da si copiilor mai mici. E gustos, are o textura interesanta, usor de digerat, e versatil si va fi apreciat de catre cei mici mai ales ca e colorat si ii va determina sa il manance pe tot. Cu un avocado pe zi sau la doua zile le asiguri minerale si vitamine si ii ajuti sa ramana sanatosi si cu o energie excelenta zi de zi.
Cartofi dulci. Se pregatesc rapid la cuptor, ii poti si fierbe fara probleme, ii poti pune la cuptorul cu microunde. Au vitamina A, fibre, potasiu, sistemul circulator iti va multumi mai tarziu pentru ca ai avut grija de el oferindu-le cartofi dulci. Sistemul digestiv ii va accepta fara probleme, vor ajuta la o digestie mai buna, sunt bine tolerati si la varste fragede si ofera o versatilitate foarte mare atunci cand vine vorba de feluri de mancare pregatite.
Lapte. Laptele e foarte bun pentru oase, are mult calciu, vitamina D, fosfor, potasiu, proteine. Din lapte poti pregati o multime de preparate, poti adauga lapte si in diverse feluri de mancare. Il poti pregati cu ovaz, cu fructe, cu cereale integrale, il poti da copilului sa bea alaturi de un desert delicios sau poti sa il integrezi in cele mai tari prajituri de casa pentru cei mici. E important sa alegi lapte cu grasime cat mai putina si sa eviti laptele de soia, migdale, mai ales daca ai copii cu alergii. Atentie insa si la intoleranta la lactoza, daca exista, pentru ca unii copii s-ar putea sa nu se impace deloc cu laptele.
Legume de orice fel. Evita sa le procesezi prea mult, prefera sa la dai crude in salate, sa le fierbi putin, sa le pui in orice fel de mancare principal. Ele au vitamine, minerale, sunt atat de variate incat iti permit sa pregatesti orice vrei, inclusiv deserturi din legumele preferate ale copiilor. In loc de o gustare nesanatoasa poti sa pregatesti o gustare cu legume, fructe adaugate daca micutul adora aceasta combinatie. E important ca in fiecare zi copilul sa aiba mese cu legume de toate culorile posibile si sa invete sa le ceara si sa le aprecieze.