In bucataria internationala se folosesc o multime de ingrediente care dau atat gust, cat si aroma unor preparate unicat. Felurile de mancare rezultate pot fi mai ieftine sau mai scumpe in functie de cate ingrediente premium se folosesc si care e valoarea lor, cat de apreciate sunt. Daca vrei sa ai cele mai sofisticate si mai scumpe preparate intr-un restaurant investesti si in ingrediente premium de top, pe care le gasesti foarte greu si la preturi astronomice.

Cele mai scumpe ingrediente din lume se deosebesc de cele normale prin raritate, gust, aroma, miros, textura sau prin simplitatea in care pot fi gatite si asociate cu alte ingrediente, garnituri. Sunt multe astfel de ingrediente daca e sa ne gandim la fiecare tara si regiune de pe glob, ele difera in functie de cultura, de bucatarii si de specificul acestora, de natura si de clima de acolo, cat de propice este pentru dezvoltarea lor.

Un ingredient scump e din start si unul premium, adica unul care este cu mult peste orice vezi in mod obisnuit intr-o bucatarie, in farfurie. Si e foarte greu sa ai ingrediente premium de calitate, o alta caracteristica a ingredientelor foarte scumpe, si sa stii cum sa le folosesti in preparate ca sa le pui in valoare si sa nu le anulezi caracteristicile, gustul si aroma. In randurile ce urmeaza iti prezentam doar cateva ingrediente extrem de scumpe si de apreciate in cele mai importante bucatarii din lume.

Carne de vita Kobe. Este un tip de carne de vaca extrem de gustoasa, vitele sunt crescute doar pentru a fi sacrificate si trimise in restaurantele de lux care servesc mancare pe baza de carne de vita premium. Gustul, mirosul, textura sunt diferite, asta si datorita tipului de hrana pe care il primesc animalele. Mananca destul de mult, au furaje de calitate, stau si pe pasuni deschise, iar de aici apar probleme majore de sanatate cu articulatiile, cu artritele. Sortimentul Kobe e obtinut din tauri castrati si ajunge sa coste si peste 1000 ron per portie in restaurantele care importa carnea direct din Japonia.

Sashimi cu ton rosu. Tokyo este renumit in toata lumea pentru cantitatile uriase de peste comercializate si mancate. Tonul rosu este apreciat si cautat acolo pentru ca are un gust robust. Se serveste cu un caviar alaturi, este foarte bun si merge bine alaturi de orice garnitura. Putin sos de soia, niste peste crud feliat si ai cel mai bun sashimi. Iar pretul este pe masura: vei da pe 100 g de sashimi ton rosu peste 150 de ron cel putin, asta negatit, dar daca este si preparat in restaurant pretul sare de de 150 ron sau mai mult.

Foie Gras. Aici cu siguranta avem cel mai scump ingredient din lume. Este un fel de pate din ficat de rata sau de gasca. Textura e moale, fina, este delicios si se consuma in cantitati foarte mici, se gateste cu mare atentie timp de minute bune. Pui si un vin langa, unul de calitate, la fel de scump, si ai un fel principal alaturi de o garnitura perfecta. Daca il cumperi crud ca sa il gatesti vei plati si 200-300 ron sau mai mult, depinde cat de mare e bucata, daca il ceri in restaurant scoti cel putin 120 ron per portie mai mare, alaturi de alte garnituri, ingrediente.

Cuiburi de pasare. Pe vremuri era consumat de regalitatea din China pentru a putea avea viata eterna. In prezent, gurmanzi din toata lumea cauta supa din cuiburi de pasare. Cuiburile alese sunt doar cele de la un anumit tip de pasari care le fac cu saliva lor si alte ingrediente in pesteri sau pe ziduri, la intuneric de obicei. Preparatul asiatic costa enorm, in functie de portie ajungi si la 100 dolari sau mai mult, iar cei care cumpara cuiburile platesc pe un kilogram nu mai putin de 2000 dolari.

Trufe albe Alba. Au o culoare aurie, sunt rare, sunt foarte scumpe si se gasesc destul de greu. Gustul e surprinzator, delicat, avand in vedere ca nu arata prea bine si aroma nu e una uau. Se pot culege din septembrie in decembrie, este pe langa radacinile arborilor, e nevoie de caini specializati in detectarea lor, textura e buretoasa si cererea e foarte mare. De aici si preturile astronomice, plecandu-se de la 400-500 euro per 50 g si ajungandu-se in lunile de varf si la 8.000 euro per kilogram.

Stridii Coffin Bay King Oyster. Au aroma diferita, care te cucereste, carne de 10 ori mai multa dect la o stridie normala, fiecare bucata costa peste 100-200 dolari, iar daca e si gatita in restaurante de lux ajungi si la 200-300 dolari sau mai mult per portie. Costa asa de mult pentru ca sunt greu de gasit, se iau foarte dificil din anumite zone, cantitatile sunt mici, le gasesti doar in Australia, in golful cu acelasi nume. 7 ani, de atata au nevoie stridiile ca sa se dezvolte si sa ajunga la dimensiunile enorme.

Caviar Almas. Da, stim cu totii de caviar, dar acest caviar Almas e altceva. E mai deschis la culoare decat orice fel de caviar ati vazut vreodata, este rar si in traducere inseamna diamant din persana. El se obtine din icrele de sturion albinos, un peste rar si el pe care conservatorii incearca sa il pastreze cat pot de bine. Este cel mai fin caviar din lume, cu o cremozitate unica, culoarea seamana cu cea a untului, cand e proaspat, iar pe masura ce se matureaza culoarea devine aurie. Preturile variaza in functie de cantitati, plecandu-se de la 250 euro per 20-30 g si ajungandu-se si la 4.000 de euro! per 500-600g.

Sofran. Pentru multa lume poata sa para doar un ingredient, condiment banal, dar sofranul e deosebit de scump si de greu de obtinut. Cel mai bun sofran vine din Iran, are culoare vibranta, aroma deosebita, este excelent de adaugat in multe preparate de lux. Un singur gram de sofran pur poate costa peste 30 ron, nici nu se discuta de gramaje mai mari pentru ca preturile sunt astronomice, un kilogram ajunge sa coste si 10.000 de dolari. E foarte greu sa cresti florile din care obtii sofran, ai nevoie de 150 de flori ca sa ai un gram de sofran, fiecare floare da cam 0.006 g sofran, deci intr-un kilogram ai sofran de la 450.000 fire de flori. Nu ai cu ce sa extragi sofranul, nu exista masinarii asa de fine, asa ca pentru un kilogram de sofran premium se munceste 40 de ore si totul e facut manual cu foarte mare atentie.

Cafea Kopi Luwak, cafea din excremente de mangusta, civeta de palmier. Este cea mai scumpa cafea din lume, are aroma bogata, placuta. Ideea e urmatoarea: se preiau boabele de cafea ajunse in sistemul digestiv al mangustelor si eliminate pe cale „naturala”. Se recolteaza greu si manual in insulele Jawa, Sumatra, Bali, Sulawesi, Filipine, Timorul de Est, in anumite zone din sudul Indiei, dar si in Vietnam. Un singur kilogram de cafea din acest sortiment inedit se vinde cu peste 400-500 euro, cu principalele piete de desfacere prezente in Japonia, SUA.

Ciupercile Matsutake. Se gaseste pe pinii mai vechi de 25 de ani din Japonia, Coreea, China. E foarte greu sa culegi aceste ciuperci, recolta anuala este de outin peste 1.000 tone doar in Japonia cel putin. Un kilogram de ciuperci costa peste 8530 ron, iar mirosul sau distinct picant-aromatic e cel care atrage ca un magnet clientii atat in restaurante, cat si in zonele de recoltare. Zonele de crestere favorite pentru ciupercile Matsutake sunt Asia de Est, Asia de Sud, Asia de Sud-Est, parti din Europa, adica in Estonia, Finlanda, Norvegia, Polonia, Suedia, dar si de-a lungul coastelor Pacifice ale Canadei si in SUA.