Succesul in afaceri nu este garantat intotdeauna. Poti sa ai idei foarte bune de afaceri, un plan de business perfect, poti avea chiar si profit o perioada. Insa dintr-un anumit punct vei observa ca lucrurile nu mai merg deloc in directia dorita, ca incepi sa iti pierzi din oamenii valorosi si dinamica afacerii are de suferit. Cu cat astepti mai mult sa se intample lucruri, cu atat vei avea sanse mai mari sa ajungi la faliment.
Falimentul unui business nu are de cele mai multe ori cauze foarte complexe. Totul porneste de la lucruri banale si greseli foarte simple pe care le faci si le repeti, de la aspecte ale afacerii pe care le neglijezi de multa vreme.
Administrarea unei afaceri e o misiune foarte dificila. E exact ca intr-un teatru de papusi, unde esti nevoit sa coordonezi perfect fiecare papusa in parte ca sa ai un spectacol reusit. Cea mai mica greseala aduce si esecul unei reprezentatii. La fel se intampla si in business. Daca nu esti atent la detalii si la semnalele pe care le primesti de-a lungul timpului te vei indrepta cu siguranta spre faliment.
La inceput nu vezi multe dintre problemele pe care le ai. E firesc, mai ales daca businessul pare ca merge foarte bine. Dar cand a trecut euforia de la inceputuri si vezi realitatea crunta care ameninta afacerea iti dai seama ca sunt multe lucruri de schimbat. Daca poti le schimbi, incerci sa faci orice ca sa iti revii, daca nu poti renunti si incerci alta abordare, poate alta idee de afacere.
Care ar fi cele mai simple moduri prin care ajungi la faliment fara sa iti dai seama?
Businessul are o dezvoltare mult prea puternica si numarul de angajati e prea mic. In functie de afacerea pe care ai demarat-o si de modul in care reusesti sa o administrezi s-ar putea sa fii printre cei care se bucura de o dezvoltare foarte puternica intr-o perioada scurta de timp. Pentru ca bugetul nu iti permite ai ramas la aceiasi oameni de la inceputul afacerii si iti doresti sa poti tine ritmul cu dezvoltarea afacerii doar cu ajutorul lor. Nu ai cum sa faci lucrul asta. O afacere dezvoltata prea rapid inseamna si nevoia de oameni mai multi, de angajari. Daca ramai doar cu oamenii de la inceput nu vei avea cum sa ai performanta, angajatii nu vor mai face faca la toate cerintele de la munca si vor claca rand pe rand sau vor pleca in cautarea unui alt loc de munca. Apar si erori, riscul de pierdere a clientilor si a colaboratorilor creste pe masura ce afacerea e tot mai greu de gestionat cu echipa actuala.
Astepti prea mult pana angajezi. Ai deja o cerere mai mare, clientii te cauta, colaboratorii si partenerii la fel. Ce faci tu? In loc sa angajezi amani cat poti incheierea de noi contracte de teama sa nu apara probleme si sa fii nevoit sa platesti prea mult fata de incasarile pe care le ai. Pe masura ce o afacere se dezvolta vei fi nevoit sa angajezi in functie de nevoile tale. Nu astepta prea mult pana faci angajari. Incearca sa vezi la cateva luni daca mai e nevoie de oameni, unde anume, daca toata lumea isi face treaba. Poti sa renunti la cativa angajati care nu mai sunt productivi si sa angajezi alti cativa care fac treaba foarte buna si reusesc sa tina pasul cu cerintele tale. Cu cat angajezi mai rapid cand ai nevoie, cu atat ai sanse sa nu ajungi la faliment.
Daca astepti si astepti si angajarile nu se mai fac ai toate datele pentru o afacere care se pregateste de probleme serioase si chiar de faliment.
Ramai fara bani. Intr-o afacere ai in permanenta cheltuieli, nu stai tot timpul sa te gandesti la tot ce cheltuiesti. Da, ai contabil, economist, insa nu ai timp sa te uiti mereu pe aceste date. De regula esti anuntat doar atunci cand sunt probleme grave. Nici nu stii cand ramai fara bani pentru diverse plati necesare, iei decizii fara sa ai o baza economica foarte clara. Falimentul e foarte aproape daca ajungi sa cheltuiesti mai mult decat ai si daca banii cash incep sa nu mai fie baza pentru dezvoltarea viitoare. Lipsa banilor e cea mai mare problema pe care o poate avea o afacere. In primul rand rezolvi aceasta problema si de abia dupa ce stii ca ai suficienti bani si pentru viitor poti sa te gandesti si la alte lucruri.
Nu mai faci fata cererii. Inca de la inceput te astepti sa ai o cerere destul de mare daca ai produse si servicii de calitate. Insa in anumite circumstante cererea poate sa fie prea mare. Daca cererea depaseste ceea ce poti oferi ai o sansa in plus sa ajungi la faliment. Nu vei mai face fata cheltuielilor, vei fi nevoit sa tot investesti si nu vei ajunge sa acoperi toate cererile venite de la clienti. Daca nu vei putea sa onorezi toate cererile din partea clientilor s-ar putea sa ii pierzi, banii cheltuiti vor fi mai mult si nu se vor intoarce atat de rapid, tot personalul va fi depasit de situatie mai ales daca te bazezi si pe productie in functie de cerere. Ca sa eviti aceasta situatie incearca sa ai pregatit si un plan pentru scenariul in care cerere devine din senin foarte mare si sa ai oameni si o productie bine pusa la punct daca vrei sa rezisti si sa onorezi absolut toate cererile.