Bucatarii profesionisti au pornit si ei de la un nivel la care incercau sa gateasca ceva si sperau sa iasa bine pana la final. Cu totii suntem bucatari amatori cand intram in propria bucatarie si vrem sa ne surprindem familia cu un preparat deosebit. Marea provocare a bucatarilor amatori este pregatirea unui meniu, unor feluri de mancare asociate intr-un mod armonios in asa fel incat rezultatul final sa aiba arome si gusturi fine.
Ca sa nu gresesti, ca bucatar amator pornesti intotdeauna de la retete simple, cu ingrediente de baza, foarte usor de pregatit in doar cateva minute. Retetele simple te invata cum sa gatesti corect, cum sa alegi cei mai buni timp de gatire si cum sa te organizezi. Daca le stapanesti pe ele vei reusi cu siguranta sa gatesti si alte tipuri de preparate complexe pe viitor.
Sa gatesti ceva bun pare foarte simplu. Iei niste ingrediente pe care le gasesti in frigider, adaugi condimente, alegi metoda perfecta de pregatire si ai la final cel mai bun preparat. In realitate e foarte complicat sa gatesti ceva care are un gust bun si o aroma deosebita. Gatitul e o adevarata arta pe care cu greu ajungi sa o stapanesti, dupa ani de munca si de esecuri, de incercari si de preparate din ce in ce mai sofisticate.
Trebuie sa incerci retete, sa testetezi, sa descoperi cele mai bune combinatii de ingrediente, condimente, metode de gatire ca sa ajungi sa poti gati ca un chef. De regula incepem cu unele dintre cele mai simple retete, pe care nu avem cum sa le gresim. Bucatarii amatori se feresc de tot ce e prea complicat si prefera retetele care se pot urmari usor, cu ingrediente banale, dar cu un gust exceptional.
Daca si tu esti la inceput de drum in universul gastronomic si vrei sa gatesti ceva cu gust si foarte simplu de pregatit poti gasi inspiratie in retetele de mai jos.
- Clatite cu miere de albine. Pot fi o gustare excelenta, un desert perfect sau un mic-dejun pe care nu il vei uita prea curand. Si se fac foarte simplu si foarte repede. Ai nevoie de ceva faina, o cana, doua linguri de zahar, doua lingurite de praf de copt, un varf de cutit de sare, un ou, lapte sau sifon, depinde ce fel de clatite preferi, putin unt, cam 50 de grame, si miere, cat mai multa miere de albine. Se amesteca ingredientele de baza, se adauga untul topit, oul si esentele, daca vrem sa fie aromate clatitele noastre. Mixul rezultat se omogenizeaza bine si se toarna cu un polonic intr-o tigaie speciala de clatite. Nu uita sa pui niste unt in tigaie si sa il topesti rapid ca sa nu se lipeasca clatitele.
La final se servesc calde sau reci, cu multa miere, poate putina scortisoara sau niste dulceata, daca mierea nu e pe placul vostru. Le puteti da cu miere si pe deasupra, daca preferati, iar niste felii de banane vor completa acest desert perfect si usor.
- Fasole, omleta si cartofi. Daca vrei ceva consistent la felul principal si nu ai timp de preparate mai complicate te poti opri fara probleme la aceasta combinatie. Ai nevoie de fasole, cartofi, depinde cate portii faci, trei sau patru vor fi suficienti, jumatate de ceapa, doua oua, sare si piper de adaugat dupa gust, ulei de masline extravirgin, o lingurita de lapte.
Se taie cartofii in cuburi destul de mari, se pun in apa, la fiert. Dupa ce se inmoaie putin se prajesc rapid pe toate partile, intr-o tigaie adanca. Se pregateste intre timp si omleta, din oua, niste ceapa, poate niste verdeata, putin lapte daca dorim si o lasam la prajit.
Fasolea se fierbe bine, se paseaza cu o furculita, se prajeste si niste ceapa si ai deja un meniu perfect pentru orice masa sau pentru invitati.
Spaghete bologneze. E o reteta simpla, cu paste delicioase integrale si carne de vita tocata, bulgarasi de carne printre ele si mult sos cu rosii proaspete. Se fierb spaghetele rapid in apa cu sare, se pregateste carnea tocata de vita impreuna cu usturoiul si cu ceapa, se prajesc intr-o tigaie. Se adauga si rosiile, se pune sosul de tomate, niste apa, se fierb si bulgarasii de carne. Sosul se pune peste paste, se adauga si carnea condimentata, mai puteti pune si putina branza rasa, daca doriti ceva mai deosebit si puteti servi cel mai bun preparat facut vreodata.
Orez prajit. Orezul prajit s-ar putea sa nu fie pe gustul tau la inceput, dar daca il vei gati corect si il vei include in meniul tau preferat cu siguranta il vei manca mai des. Ai nevoie de orez alb, jumatate de ceapa, optional niste bucatele de peste sarat, varza, un ou, cateva bucatele de carne de pui, sare si piper, sos de soia light si ulei de gatit. Pestele si puiul se taie in bucati mici, ceapa si varza se taie marunt si ele, oul se pune in tigaie impreuna cu legumele si puiul. La final, cand totul e facut se adauga si orezul si se prajeste si el. Se pune sare, piper, sos de soia si orezul se poate manca fara probleme.