Windows 11 iti permite sa faci o multime de lucruri mult mai simplu. Trebuie doar sa descoperi “trucurile” perfecte

Asa cum se intampla de fiecare data, Windows 11, fiind un sistem nou de operare, a nemultumit multa lume. Insa spre deosebire de Windows 10, Windows 11 a fost “adoptat” mai rapid poate si datorita unui design nou si unei abordari un pic diferite a sistemului de operare. Pe langa functiile pe care le stiam deja din Windows 10, Windows 11 a venit si cu o multime de lucruri noi. Pe unele le-am vazut deja, pe altele le vom descoperi daca invatam cateva trucuri utile.

In Windows 11 e mai usor sa lucrezi decat in Windows 11 pentru ca totul pare ceva mai bine organizat si mai intuitiv. Ai foarte multe noutati pe care, probabil, nu le-ai descoperit inca, este pentru toti utilizatorii, amatori sau profesionisti. Daca vrei sa treci la urmatorul nivel si sa te descurci si mai bine in noul produs al celor de la Microsoft ai mai jos cateva trucuri utile pentru productivitate si rapiditate in interactiunea cu tot ce inseamna sistemul de operare Windows 11.

Minimizarea tuturor ferestrelor in afara de cea activa. Daca lucrezi cu multe programe si instante ale programelor in acelasi timp cel mai probabil vei avea un desktop plin de ferestre. Ca sa scapi de ele rapid si sa ramai doar cu fereastra activa poti aplica un truc foarte simplu. Mergi in Setari-Sistem-Multitasking si activezi functia Title bar window shake. Ca sa folosesti aceasta functie click stanga pe bara de titlu a ferestrei care vrei sa ramana deschisa si selecteaz-o, dupa care fa miscari rapide inainte si inapoi, cat inca tii butonul mouse-ului apasat. Toate ferestrele deschise vor fi minimizate si cea care te intereseaza va ramane deschisa.

Meniul secret Start. Stii deja celebrul meniu Start care apare daca dai click pe sigla Microsoft Windows din coltul stanga jos sau daca apesi tasta cu aceeasi sigla de pe tastatura. Insa Windows 11 vine si cu un meniu secret, mai putin cunoscut, pozitionat in acelasi loc. Cu o combinatie de taste, tasta Windows+X sau cu un click dreapt pe butonul Start vei avea acces imediat la multe functii importante, Control Panel, Task Manager, Command Prompt etc.

Screenshot fulger in Windows 11. In Windows 11 sunt cel putin opt moduri in care poti face rapid o captura de ecran. Cu tasta Windows+tasta Print Screen toate pozele se salveaza in Screenshots din folderul de sistem Pictures. Daca vrei doar o captura partiala de ecran vei folosi combinatia de taste tasta Windows+Shift+S si de aici ai deschis automat Snip & Sketch, un tool util ca sa poti face un screenshot prin click and drag, salvat mai apoi in Clipboard.

Deschiderea aplicatiilor sau fisierelor fixate pe taskbar cu scurtaturi din tastatura. Nu e nevoie sa tot dai click pe scurtaturile fixate pe taskbar ca sa deschizi programe si fisiere. Ai nevoie doar de combinatia de taste Windows+tastele numerice 1,2, 3 etc. Fiecare numar corespunde pozitiei programului fixat de pe tasbar. Asa nu vei mai ridica degetele de pe tastatura si iti vei continua treaba.

Contorizarea spatiului ocupat de aplicatii. Ca sa vezi exact cat spatiu ocupa aplicatii, fisiere temporare, documente mergi in Setari-Sistem-Stocare. Dupa care click pe Arata mai multe categorii ca sa vezi o lista intreaga. Windows iti ofera acces rapid la functia Clean si sugestii de elemente ce pot fi sterse. Asa ai si spatiu mai mult si nu tii fisiere si aplicatii pe care oricum nu le-ai folosit in ultimii ani.

Inchiderea aplicatiilor care ruleaza in background pentru a salva baterie. Toate aplicatiile care ruleaza in fundal se pot conecta la Internet, pot trimite notificari, primesc informatii, se actualizeaza, asa ca iti vor consuma date, daca esti pe conexiune mobila, si baterie. Ca sa mai inchizi din ele mergi in Settings-System-Power & battery. Click pe Battery Saver si de acolo alegi cand sa fie limitate notificarile si activitatea din background.

Background scrolling pentru ferestre multiple. In Windows 11 poti sa dai scroll in sus si in jos in orice fereastra, chiar daca nu lucrezi in ea si nu e cea activa. E o functie foarte utila cand ai multe ferestre deschise si vrei sa cauti prin toate. Poti deschide si submeniuri prin ferestrele noi ca sa nu pierzi timp. E simplu sa vezi cum functioneaza acest feature din Windows. Ai doua ferestre deschise, doua programe, cu textul vizibil in ambele, chiar si partial. Cand esti intr-o fereastra trece mouse-ul imediat in a doua fereastra si incepe sa dai scroll. Chiar daca nu e fereastra activa vei putea sa dai scroll cat doresti in ambele directii.

Functia e activata imediat ce instalezi Windows 11, dar o poti activa si tu din Settings- Bluetooth & devices-Mouse si activezi Scroll inactive windows when I hover them to On. Cand plasezi mouse-ul pe o fereastra care e in background poti sa dai scroll imediat.

Extensii ale fisierelor vizibile in File Explorer. De la inceput Windows ascunde extensiile fisierelor in File Explorer. Dar le poti vedea pe toate cu un truc simplu. Folosind functia Search din Taskbar cauta File Explorer Options. Click pe View Tab, debifeaza optiunea Hide extensions for known file types. Apply si Ok si ai terminat. Ai toate extensiile vizibile.

Focus assist pentru cat mai putine elemente care iti distrag atentia. Scapi rapid de notificari si de alte lucruri care iti vor distrage atentia cat muncesti intr-un mod foarte simplu. Mergi la Settings-System-Focus Assist. Acolo alegi din cele trei optiuni-Off, anulezi functia, Priority only, primesti doar notificarile de la aplicatii selectate, Alarms only, toate notificarile ascunse si apar doar alarmele. Poti programa cand sa intre in actiune aceasta functie, in ce intervale orare sau cand sunt active anumite aplicatii, cand te joci, de exemplu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *