Ca sa aiba succes si sa ajunga sa fie recunoscuta si cautata pe piata o companie trebuie sa aiba “valoare”. Valoarea companiilor se traduce prin suma activelor lor si prin potentialul de generare de profit in viitor. Cele mai valoroase companii din lume sunt si cele care au venituri uriase si reusesc sa se mentina pe piata indiferent de vremuri si crize. Care sunt acestea si de ce au ajuns in top veti descoperi parcurgand articolul nostru.
Evaluarea valorii unei companii e un proces complicat. Se iau in discutie mai multi factori printre care si performantele actuale si viitoare, datele financiare, perspectivele pietei si cele economice, competitia si inovatia, tranzactiile anterioare si comparabile raportat la alte companii, dar si perspectivele de crestere si riscurile asociate.
Un bun indicator al valorii reale a unei companii este capitalizarea de piata. Capitalizarea de piata este valoarea absoluta a unei companii, egala cu valoarea unei actiuni detinute inmultita cu numarul total de actiuni. In functie de capitalizarea de piata se pot grupa usor cele mai puternice si mai valoroase companii din lume intr-un top al companiilor cu o valoare uriasa.
Microsoft. Are capitalizarea de piata de aproape 3.000 trilioane de dolari, mai exact 2.991 trilioane dolari. Fondata in 1975, Microsoft este o companie uriase, ajunsa in topul celor mai valoroase companii din lume datorita sistemului de operare Windows si produselor sale software excelente. Dincolo de softuri, Microsoft ofera si computere, tablete, platforme cloud, console de gaming, etc.
Apple. Valoarea de piata, capitalizarea de piata este de 2.626 trilioane de dolari, s-a infiintat in 1976 si e o companie mamut care produce an de an tablete, telefoane, laptopuri, ceasuri, casti, electronice de cea mai buna calitate. A fost cea mai valoroasa companie din lume pentru prima data in 2011. Pana sa fie pe primul loc Microsoft s-a aflat in locul cel mai ravnit din topuri si inca se mentine foarte aproape de compania lui Bill Gates. Apple a fost de altfel prima companie care a avut capitalizare de piata de 1 trilion de dolari si 2-3 trilioane de dolari.
NVIDIA. Fondata in 1993, compania recunoscuta la nivel mondial pentru GPU-urile sale excelente si performantele de top, are o capitalizare de piata de 2.149 trilioane de dolari. GPU-urile NVIDIA sunt cautate de gameri si de cei care vor PC-uri si jocuri video care sa se „miste” foarte bine. Deja aplicatiile AI sunt antrenate si opereaza cu ajutorul „puterii” de la GPU-urile NVIDIA. De cand cu Inteligenta Artificiala valoarea NVIDIA e intr-o continua crestere.
Saudi Aramco. Aici e vorba despre compania petroliera ce e detinută de statul saudit, e o colaborare cu o companie americana, parte din Chevron in prezent, infiintata inca din 1933. Capitalizarea de piata este de 2.04 trilioane de dolari, este si o companie chimica detinuta de stat. Are cea mai mare productie zilnica de petrol si rezerve uriase, se afla pe locul doi la volumul rezervelor detinute. Cum cererea de petrol e foarte mare si a tot fost in crestere in ultimii ani valoarea companiei a crescut.
Amazon. Din 1994 Amazon a reusit sa doboare record dupa record, ajungand in 2024 sa aiba 1.808 trilioane de dolari capitalizare de piata. Este liderul e-commerce-ului la nivel global, in 30 de ani a trecut de la o companie micuta, la un gigant care are sute de mii de comenzi pe minut. De pe Amazon poti cumpara absolut orice, compania este cel mai mare retailer on-line din lume. Serviciile Amazon sunt diverse, avem Prime, cu 200 milioane de utilizatori, Web Services, cel mai mare provider cloud din lume, Prime Video, servicii de streaming cu zeci de utilizatori.
Alphabet. Capitalizarea de piata nu e asa de mare precum cea de la Microsoft, insa Alphabet, din 2015, fost Google, reuseste sa atinga 1.655 trilioane de dolari. Alphabet e compania-parinte a Google. S-a restructurat Google in 2015 si asa a aparut Alphabet. Practic acum Google e un produs parte din Alphabet. Pe langa el avem Gmail, YouTube, Google Maps sau telefoane Pixel si tot ce inseamna soft, productie hardware.
Platformele Meta, Facebook, Instagram, Whatsapp. Meta, fosta Facebook, are capitalizare de piata de 1.249 trilioane de dolari. Meta si-a propus sa „construiasca” si sa dezvolte Metaversul. Cele mai populare si mai puternice produse ale companiei Meta sunt in prezent Facebook si Instagram. De asemenea, aceeasi companie detine Whatsapp si Messenger. Veniturile Meta sunt din publicitate in mare parte.
Berkshire Hathaway. Are capitalizare de piata de 717.38 miliarde de dolari, se afla in Omaha, Nebraska. Este a opta cea mai mare companie publica, cea mai mare compania cu servicii financiare in termen de venituri si a zecea cel mai mare conglomerat tinand cont de venituri. Aceeasi companie detine participatii si in unele firme importante din SUA.
Johnson & Johnson. Capitalizarea de piata a companiei e de 515.33 miliarde de dolari, a fost fondata in 1886 si reuseste sa fie mereu in topul firmelor cu bunuri ambalate de larg consum, dispozitive medicale si produse farmaceutice vandute miilor de clienti. Se afla pe un loc 10 printre cele mai mari intreprinderi din lume raportat la capitalizarea de piata.
Tesla. Cu o capitalizare de piata de 509.24 miliarde de dolari, Tesla este cea mai cunoscuta companie multinationala americana de automobile si energie „curata” care fabrica masini electrice si autovechicule mari electrice, solutii de stocare a energiei, baterii. Este de altfel si cea mai valoroasa companie producatoare de masini din lume dupa capitalizarea de piata. Din Tesla face parte din Tesla Energy, companie ce dezvolta si instaleaza sisteme fotovoltaice in toata America.