In arheologie sau in timpul unor cautari obisnuite prin mari, pe uscat te astepti sa descoperi tot felul de lucruri. Insa de multe ori suprizele sunt foarte mari si ajungi sa gasesti alimente sau ingrediente cu o vechime uriasa, despre care nici nu credeai ca mai poti auzi in vremurile moderne.

Cele mai vechi ingrediente sau alimente din lume au fost descoperite din greseala, in timpul unor lucrari de excavare sau cautari pe fundul marilor, ori prin regiuni unde se ajunge foarte greu. Desi sunt banale si astazi le avem la indemana mereu, prezenta lor in perioade de timp cand nu era chiar atat de usor sa le fabrici sau sa le ai reprezinta un motiv in plus sa apreciem ce avem si sa incercam sa intelegem mai bine culturi si civilizatii despre care stiam doar ca au fost puternice si au rezistat in timp, dar pare ca nu au uitat si de stomacul lor sau de viata lor de zi cu zi…

Branza din mormantul egiptean. In timpul unor excavari ce au avut loc la mormantul faraonului Ptahmes in 2013-2014, arheologii au descoperit… branza. Branza era stocata in borcane si data de acum 3.200 de ani, deci era cea mai veche branza din lume. Dupa ce a fost testata, specialistii au confirmat ca branza era din lapte de capra sau de oaie, ceea ce era o raritate pentru ca in Egiptul Antic nu existau dovezi ca se producea vreun tip de branza. Partea mai putin placuta era ca in branza antica se aflau si bacterii ce puteau produce bruceloza, o boala care apare dupa consumul regulat de produse care nu au fost corect pasteurizate si sunt din lapte.

Supa de oase chinezeasca. De secole bune se consuma in toata lumea supe si diferite combinatii de legume fierte in scopuri medicinale. In China Antica, supa de oase era excelenta pentru imbunatatirea digestiei, pentru functionarea mai buna a rinichilor. In 2010, dupa niste excavari in apropierea unui mormant din Xian s-a descoperit o oala ce continea supa de oase de acum 2.400 de ani. Mormantul era al unui luptator sau membru al clasei care detinea si pamantul din zona. Descoperirea era unica pentru ca era singura supa de oase din arheologia chineza.

Untul din mlastina. Da, exact un unt gasit in mlastinile din Irlanda. Se stoca in recipiente din lemn, este vechi de peste 2.000 de ani, untul de mlastina datand inca din secolul I d.Hr. Untul era ingropat in mlastini pentru conservare, pentru ca temperaturile erau mai scazute acolo. Sau poate ca untul era atat de valoros incat era ingropat in mlastina ca sa nu fie gasit de atacatori sau de hoti, insa cei care il ingropau uitau de el.

Ciocolata de la incoronarea regelui Edward VII. 26 iunie 1902. Incoronarea regelui Edward VII. Pentru ceremonia fastuoasa s-au realizat cani, farfurii, monede. Dar si ciocolata de cea mai buna calitate, la cutii, oferite si publicului. O eleva, Martha Grieg, a primit o astfel de cutie, dar nu a mancat ciocolatelele din ea. Cutia a fost transmisa din generatie in generatie, doua generatii au avut-o si au pastrat-o. Nepoata femeii a donat cutia si ciocolatelele catre St. Andrews Preservation Trust in 2008.

Sampania din epava. In 2010, scafandrii au gasit 168 de sticle de sampanie intacte pe fundul Marii Baltice, aproape de insulele Åland, in corpul unei epave. Sampania era de acum 170 de ani, deci era cea mai veche bautura alcoolica tip sampanie din lume. Asa am aflat si cum se facea alcoolul si sampania in secolul 19, sampania gasita a butut fi gustata, testata. Era dulce, chiar foarte dulce, avea 140 g zahar per litru, 6-8 g de zahar gasim in sampania moderna.

Dressing antic… pentru salata. Tot intr-o epava s-a descoperit si un dressing pentru salata, de data asta in Marea Egee, in 2004. Dressingul data din 350 i.Hr. si era fabricat din ulei de masline de cea mai buna calitate si avea si ceva oregano. Grecii folosesc si astazi astfel de combinatii pentru dressingul de la salatele lor apetisante, oregano si orice alte condimente puternice au si rol de conservare, de aceea a si rezistat foarte bine pe fundul marii atat timp.

Prajitura cu fructe din Antarctica. Daca ai si alcool de calitate, rom, de exemplu, intr-o prajitura, poti sa o conservi foarte bine zile bune, ba chiar secole. Nu ai bacterii care sa altereze prajitura, stocarea e in siguranta. Intre 1910-1913 expeditia condusa de Robert Falcon Scott in Antarctica s-a bazat si pe o astfel de prajitura pentru a tine pe linia de plutire energia si glicemia celor care luau parte la ea.

In 2017, in timpul unor excavari de la Cape Adare, o cabanuta, coliba folosita de catre Scott, o astfel de prajitura cu fructe a fost gasita perfect conservata. Din analize s-a constatat ca blatul era unul tipic, din faina si alte ingrediente, fructele erau din belsug, nu erau alterate si ar fi putut face parte din orice fel de meniu din marile restaurante ale lumii si in prezent, gustul era intens si nu foarte dulce.

Cea mai veche sticla de bere. Prin 1797 nava Syndey Cove a naugrafiat in largul coastei Tasmaniei. Nava avea peste 31.500 de litri de bere si de rom. Peste 200 de ani, epava a fost descoperita de scafandri profesionisti si zona a fost declarata sit arheologic istoric. Arheologi, scafandri si istorici au lucrat ca sa recupereze cat mai multe lucruri de pe nava, inclusiv sticle sigilate. Muzeul si Galeria de Arta Regina Victoria a celebrat aceasta descoperire prin recrearea, cu ajutorul specialistilor, a berii si a retetei sale, cu drojdie extrasa din berea descoperita la bordul navei. Berea rezultata a fost vanduta in 2018. Doar 2.500 de sticle au fost produse si au oferit celor care le cumparau sansa unica sa guste din „aroma trecutului” si dintr-o bere pe care nu o gasesti la toate rafturile.

Cea mai veche bucata de paine din lume. In timpul unor excavari din 2018, din Desertul Negru, arheologii au fost uimiti sa descopere cea mai veche bucata de paine din lume. Este veche de 14.000 de ani, seamana cu o pita, insa era fabricata din ovaz si cereale similare orzului de astazi. In compozitie se mai gaseau plante acvatice care erau adaugate, probabil pentru un gust mai sarat si mai bun.