Celebritatile care au intrat in politica au ajuns rapid in functii importante poate si datorita popularitatii lor

Politica a fost un domeniu fascinant pentru multe personalitati si celebritati. Daca vrei sa schimbi ceva in comunitate, poate in lume, te implici in politica. Politica iti ofera o putere pe care nicio cariera nu ti-o poate oferi. Dar implica si o mare responsabilitate odata ce ai ales sa faci o schimbare radicala de cariera.

Succesul in politica este direct proportional cu popularitatea personalitatii. De aceea multe celebritati au optat si pentru o cariera politica sau doar pentru politica. Unele au reusit sa faca ce si-au propus, altele nu s-au putut acomoda cu tot ce inseamna politica.

De la Ronald Reagan la Donald Trump sau Arnold Schwarzenegger, de-a lungul timpului multe personalitati importante din diverse domenii au incercat sa isi faca o cariera solida si in politica. Unii au crezut ca pot schimba ceva in tara lor, altii au incercat sa faca tot ce au putut pentru o comunitate. Si au reusit, fiecare in felul sau.

Dar politica e destul de complicata pentru cineva fara experienta, asa ca in cele mai multe cazuri a contat doar imaginea si popularitatea vedetei atunci cand a fost vorba de campanie sau de alegeri. Daca ne uitam cu atentie in istoria recenta vom observa ca toate personalitatile care au reusit sa ajunga in functii politice importante au avut ceva in comun: ambitia de a vedea pe propria piele cu ce se „mananca” politica.

Joseph Estrada. Presedintele Filipinelor intre 1998 si 2001, Estrada si-a inceput cariera in politica cu o… primarie. Primaria din San Juan. Dupa primarie a urmat o functie de senator, de vicepresedinte si usor, usor a ajuns si presedinte. Insa ceva nu a mers, au aparut acuzatii de mita, de coruptie, de abuz, toate ducand la demisie si la inchisoare pe viata. A scapat de inchisoare, s-a reintors in politica si a devenit iar primar, de data asta in Manila.

Pana sa inceapa sa „guste” din puterea pe care i-a dat-o politica, Estrada a fost actor. A jucat in peste 100 de filme, a castigat de cinci ori Premiul Pentru Cel mai Bun Actor filipinez, si de alte cinci ori premiul pentru Cea mai Buna Imagine. Actoria l-a ajutat mult sa se faca placut si sa se integreze perfect in peisajul politic.

Jimmy Morales. Alt presedinte, alta poveste interesanta si o cariera politica de invidiat. Morales a fost presedinte al Guatemalei, si-a inceput cariera in politica inca din 2011. Nu a reusit sa intre in primarie si sa castige fotoliul de primar, asa ca s-a inscris intr-un partid micut, devenind secretar general al partidului respectiv. Cu un partid destul de puternic in spate a castigat si alegerile prezidentiale.

A fost o surpriza mare pentru toata lumea, dar mai ales pentru opozantii sai. Asta pentru ca Morales era… actor de comedie. A intrat in lumea filmului si a cinematografiei si vreme de 15 ani a avut un show de succes la tv, Moralejas. Cum se impaca actoria si comedia cu politica? Foarte bine, ar spune Morales, care a reusit sa se faca placut si sa se impuna pe o scena politica destul de complicata.

Justin Trudeau. In Canada, cea mai inalta functie, daca vrei o cariera politica, e cea de Prim-Ministru. Din 2015 Trudeau a reusit sa ocupe aceasta functie complicata. Dar ce facea Trudeau pana sa ajunga in politica si intr-o asa de importanta functie? Boxa. Si era antrenor de snowboard si bungee jumping. Dar a fost si animator radio si actor. A avut doar un singur rol, intr-o miniserie de la CBC, „The Great War”, unde a fost distribuit in rolul lui Talbot Papineau, primar. Totul este sa fii perseverent si sa iti doresti sa obtii mai mult de la cariera ta.

Michel Colluci (Coluche). In toamna lui 1980 politicienii francezi au ras si s-au distrat cand comediantul Coluche s-a inscris in cursa pentru presedintie. Sondajele il dadeau dintr-odata printre favoriti, asa ca rasul s-a oprit si s-a transformat in uimire.

Coluche era atat de apreciat de votanti din alte motive decat cele ce tineau de politica. Avea o cariera solida in comedie, juca in piese si schite comice. Era si actor la Théâtre du Gymnase si cofondator al Café de la Gare din Paris, unde a jucat chiar si Depardieu.

Sloganul sau era unul interesant: „Ei incearca sa ne transforme in idioti, asa ca sa votam pentru un idiot”. Insa chiar inainte de alegeri, Coluche a abandonat lupta pentru o functie importanta in stat.

Lenin Bolter Moreno. A fost cea mai controversata personalitate politica din America Latina. Tatal sau era un profesor si un lider bolsevic cunoscut. Din 1998 a fost director al Camerei de Turism din Ecuador. In timpul mandatului sau a avut loc un jaf, iar Lenin Moreno a fost impuscat in spate, ramanand paralizat pe viata.

Moreno nu s-a lasat si a infiintat o fundatie, Eventa, care promova umorul si terapia prin ras, a scris si patru carti interesante. In 2006 a intrat in tabara lui Rafael Correa, un politician de stanga si a fost ales vicepresedinte. Peste 10 ani a devenit presedinte.

Moreno a fost cunoscut in lumea intreaga dupa ce Julian Assange s-a ascuns in Ambasada Ecuadoriana din Londra. Assange s-a plans ca nu mai are internet, dar Moreno i-a raspuns ca era doar o pedeapsa pentru ca se comporta cum nu trebuia cu… pisica. Assange a primit ordine clare sa aiba grija de pisica, sa o hraneasca, sa se joace cu ea si sa aiba mare grija cu igiena felinei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *