Rata de refresh e importanta astazi si e bine sa o avem si pe telefoanele mobile…

Daca in trecut rata de refresh o vedeam doar la un display performant pentru gaming, astazi avem rata de refresh, si chiar una foarte mare, chiar si si pe telefoanele smart. Stim deja ca la telefoanele smart moderne rata de refresh pentru display este de 60Hz standard. Insa daca ne uitam la telefoanele pentru gaming vom vedea si rata de refresh 240Hz si chiar rate de refresh variabile. Avem nevoie de o rata de refresh asa de mare?

Ce e cu acest refresh rate? Este doar o masuratoare care iti spune de cate ori se schimba imaginea statica de pe display in fiecare secunda. Se masoara mereu in Hz, Hertz. Deci la un display de telefon cu 60Hz refresh rate avem 60 de frame-uri pe secunda, la 240Hz sau 120Hz vom avea 240 frame-uri pe secunda, respectiv 120 frame-uri pe secunda. Ideea e simpla: vrei rata de refresh mare ca sa ai si experienta mai fluida in jocuri sau cand te misti prin OS, printre aplicatii.

Pe telefoanele din prezent avem urmatoarele rate de refresh: 60Hz, 90Hz, 120Hz, insa deja discutam si de 144Hz, 165Hz, 240Hz. La telefoanele smart entry level avem doar 60Hz, cele mid-range au 60Hz sau 90Hz, in vreme ce telefoane flagship, de top, varf de gama, au mereu peste 120Hz, cu rate de refresh variabile.

Dar cum producatorii vor si mai mult de la acest refresh rate pe telefoane vom vedea, probabil si rate de refresh ce depasesc 300Hz sau chiar mai mari pe viitor. Si Android OS si iOS pot sa se acomodeze excelent cu orice fel de rata de refresh. Unele telefoane iti permit sa setezi tu ce rata de refresh vrei ca sa nu se descarce bateria prea rapid, altele fac totul automat, in functie de ce faci si cum interactionezi cu ecranul si cu OS-ul.

Dar nu ai nevoie mereu de rata de refresh foarte mare, asa ca multe telefoane moderne smart au deja rate de refresh fluctuante, treceri de la 1Hz la 120Hz in functie de scenariul de utilizare in care te afli. Adaptive refresh rate e deja un concept cunoscut printre pasionatii de gaming pe telefon si pentru cei care detin telefoane de top. Multe aplicatii nici nu suporta refresh rate peste 120Hz, deci degeaba ai 240Hz daca nu ai si aplicatiile care sa te lase sa folosesti intreg potentialul oferit de rata de refresh. Vezi diferente notabile daca ai rata de refresh mare la scrolling prin telefon si aplicatii.

Pentru pasionatii de gaming pe mobil o rata de refresh mai mare inseamna miscari rapide si fluiditate in joc, eficienta sporita si scoruri mai mari. Cu rata de refresh foarte mare vine si bateria care nu prea mai tine ca la 60Hz setati mereu, telefonul se incalzeste, procesorul si tot ce are telefonul hardware legat de ecran va lucra din greu sa ofere performantele cerute. Unii producatori de telefoane au mai scazut rezolutia ecranelor ca sa adauge refresh rate mai mare. Dar utilizatorul e cel care pierde in urma acestei miscari…

Si mai e un aspect important de precizat: conteaza mult si sensibilitatea ecranului tactil la input. Touch sampling rate-ul sau touch refresh rate se refera aici la de cate ori panelul tactic „cauta” input per secunda, se masoara tot in Hz, deci cat de repede e inregistrat un raspuns la input pe ecran. Deci nu confunda touch sampling rate-ul cu refresh rate-ul ecranelor de pe telefoane mobile. Cand te joci ceva pe telefon e bine sa ai touch sampling rate mai mare, dar si refresh rate mai mare. Cum arata telefonul ideal de gaming din perspectiva celor doua concepte descrise anterior? Ai nevoie de 120Hz sau peste (preferabil cel putin 144Hz) la refresh rate si de 240Hz sau mai mult la touch sampling rate, deci raspunsul la input va fi si mai rapid.

Producatorii stiu deja ca nu toti clientii sunt multumiti cu bateria care scade vazand cu ochii de la refresh rate-ul mare, asa ca au inventat paneluri AMOLED cu rata de refresh variabila ce au LTPO, o tehnologie revolutionara pentru performante maxime si autonomie imbunatatita pentru smartphone.

Daca ai continut static pe ecran se reduce numarul de actualizari ale ecranului telefonului, bateria tine mai mult, totul merge bine, ai acelasi raspuns bun, nu prea simti diferente. Desi scade rata de refresh si la 48Hz, comunicarea dintre procesor si display ajunge si la 10Hz ca sa ai mai multa autonomie la anumite modele de telefoane smart din prezent. Se reduce si fanomenul de screen tearing daca ai rata de refresh mare pe telefon, adica nu mai ai animatii cu probleme si prea rapide pentru procesor, de vreme ce ecranul ofera mai multe frame-uri de sincronizat cand are imagini randate de GPU.

Cine a inceput totusi cu rata de refresh uriasa pe telefoanele smart? In 2017, Razer a fost prima companie care a introdus rata de refresh mare pe telefoane, odata cu primul telefon Razer Phone.

In 2023 vedem telefoane moderne cu 90Hz sau 120Hz rata refresh si asta e un standard de multa vreme… Deci daca ai un telefon cu display cu rata de refesh mare nu te vei intoarce niciodata la 60Hz-de vreme ce ochii s-au adaptat la fluiditatea ecranului si la un display cu rata de refresh de 120Hz, 240HZ, standardul 60Hz si chiar 90Hz nu vor mai putea fi acceptate si nu vor mai fi la fel, vei simti diferenta cu siguranta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *