Chirurgia laparoscopică este cunoscută și sub numele de “chirurgie minim invazivă” și reprezintă o tehnică chirurgicală avansată, adoptată de o mare parte din specialiști, utilizată pentru a efectua intervenții chirurgicale în interiorul abdomenului sau pelvisului, folosind instrumente și o cameră video specială. La momentul prezent, chirurgia laparoscopică a devenit una dintre cele mai inovatoare și apreciate tehnici chirurgicale utilizate pentru tratare acu succes a herniilor. O hernie reprezintă o afecțiune medicală care constă în pătrunderea sau ieșirea unui organ sau a unui țesut, din cavitatea normală a corpului, într-o zonă unde nu ar trebui să fie. Herniile apar cel mai frecvent în zona abdominală, însă există posibilitatea să afecteze și alte părți ale corpului, cum ar fi coapsele sau canalul inghinal.

Hernia, de cele mai multe ori, apare în urma unui efort fizic extraordinar depus de către pacienți, iar în situații izolate poate fi rezultatul mai multor factori precum obezitatea, tusea cronică sau alte boli (diverse tipuri de cancer, spre exemplu).

Herniile pot fi clasificate în mai multe feluri, însă patru cele mai comune tipuri de hernie sunt reprezentate de:

Simptomele generale ale herniei sunt: umflătura sau proeminența dureroasă, durerea localizată abdominal, femural, inghinal, lombar, și accentuată la efort. În cazul herniilor complicate, vărsăturile pot reprezenta, de asemenea, un simptom cu care pacienții se pot confrunta.

Medicul va constata gravitatea herniei în urma unui examen clinic general și a investigațiilor imagistice.

În cazul unei hernii simple, intervenția chirurgicală poate fi amânată câteva luni, iar dacă diagnosticul nu este clar, este necesar ca pacientul să fie urmărit până la 2 săptămâni.

Hernia complicată, netratată chirurgical, poate avea urmări periculoase, putând să ajungă chiar și la deces.

Tratarea herniilor este esențială pentru pacient, și, așa cum am menționat încă din primele rânduri, una din modalitățile prin care se poate realiza acest lucru, este reprezentată de faimoasa chirurgie laparoscopică.

În acest articol vom explora această tehnică inovatoare, cum se efectuează operația și care sunt principalele avantaje și dezavantaje ale chirurgiei laparoscopice în tratarea herniilor.

Cuprins:

  1. Modul de funcționare al chirurgiei laparoscopice în linii mari

  2. Principalele avantaje și dezavantaje întâlnite în chirurgia laparoscopică în tratarea herniilor

    1. Avantaje

      1. Recuperare rapidă

      2. Reducerea riscului de apariție a unei eventrații

      3. Cicatrice mai puțin vizibilă

      4. Durere redusă

      5. Risc mai redus de infecție

      6. Perioadă postoperatorie mai scurtă de spitalizare

    2. Dezavantaje

      1. Limitări ce au la bază experiența medicului chirurg

      2. Costuri mai ridicate

  1. Modul de funcționare al chirurgiei laparoscopice în linii mari

În timpul unei intervenții laparoscopice, chirurgul face de obicei trei sau patru mici incizii (de aproximativ 0,5-1 cm fiecare) în zona în care se află hernia pacientului. Aceste incizii servesc drept porturi prin care se introduc instrumente specializate, cum ar fi trocarele și canulele (tuburi foarte subțiri), dar și o cameră video specială. Camerele video, numite “laparoscop”, sunt utilizate pentru a vizualiza, pe un monitor, cu exactitate zona de interes, oferind imagini clare și detaliate, care permit chirurgului să efectueze operația.

Pe măsură ce se desfășoară operația, chirurgul utilizează instrumente speciale pentru a efectua manevre chirurgicale exacte, cu scopul de a trata cu succes hernia pacientului. Instrumentele laparoscopice au capete mobile, permițând chirurgului să îndeplinească o varietate de mișcări, cum ar fi tăierea, coaserea sau fixarea țesuturilor ori a organelor.

Odată ce operația este finalizată, instrumentele sunt retrase, iar inciziile sunt închise cu fire de sutură sau benzi adezive speciale. De obicei, nu sunt necesare copci (agrafe) pentru închiderea inciziilor, deoarece acestea sunt foarte mici și se vindecă rapid.

  1. Principalele avantaje și dezavantaje întâlnite în chirurgia laparoscopica în tratarea herniilor

Nu este un secret faptul că bine-cunoscuta chirurgie laparoscopică are atât avantaje, cât și dezavantaje în ceea ce privește tratarea herniilor, astfel că, în rândurile următoare vei afla care sunt beneficiile chirurgiei laparoscopice și care sunt situațiile dificile sau obstacolele pe care le poți întâlni dacă alegi, în calitate de pacient, această tehnică pentru tratarea herniei tale.

    1. Avantaje

Este important de menționat că această tehnică chirurgicală prezintă o mulțime de avantaje importante, în mod deosebit pentru pacienți, așa cum urmează să observi mai jos.

      1. Recuperare rapidă

Datorită inciziilor de dimensiuni reduse, recuperarea pacientului este mult mai rapidă și ușoară comparativ cu operațiile realizate prin chirurgie deschisă. Datorită acestui beneficiu major, pacientul își poate relua mult mai rapid activitatea normală și poate reveni la rutina de zi cu zi.

      1. Reducerea riscului de apariție a unei eventrații

O eventrație reprezintă ruperea suturii sau a straturilor peretelui abdominal la nivelul cicatricei postoperatorii sau imediat lângă aceasta.

Chirurgia laparoscopică poate reduce riscul de apariție a unei eventrații (hernie incizională) în comparație cu procedurile chirurgicale tradiționale deschise. Eventrația apare atunci când țesuturile sau organele se dezvoltă în afara zonei în care a avut loc o intervenție chirurgicală anterioară, prin intermediul inciziei inițiale. Această afecțiune poate apărea în urma unei slăbiri a peretelui abdominal în zona în care s-a efectuat incizia, determinând o proeminență a țesuturilor în acea zonă. Această problemă se poate soluționa doar printr-o nouă operație, de data aceasta fiind vorba de o operație eventrație, care presupune disconfort pentru pacient, atât din punct de vedere fizic, cât și la nivel psihic.

Prin utilizarea chirurgiei laparoscopice, riscul de eventrație poate fi redus datorită inciziilor de dimensiuni reduse și manipulării mai delicate a țesuturilor.

      1. Cicatrice mai puțin vizibilă

Inciziile mici lasă cicatrici mici și foarte puțin vizibile, aspect important din punct de vedere estetic pentru o mare parte din pacienți.

      1. Durere redusă

Postoperator, pacienții care au suferit intervenții chirurgicale laparoscopice au, în general, o durere mai redusă în comparație cu cei care au avut proceduri chirurgicale deschise. Acest aspect se datorează unor factori precum:

  • Dimensiunea inciziilor: În chirurgia laparoscopică, se efectuează incizii mici, de aproximativ 0,5-1 cm fiecare, în locul unei singure incizii mari, utilizate în procedurile deschise. Inciziile mici provoacă o durere postoperatorie mai mică, deoarece afectează mai puține terminații nervoase și determină o traumă mai mică asupra țesuturilor din jurul acesteia.

  • Slăbirea mușchilor abdominali: Procedurile laparoscopice implică o manipulare mai delicată a mușchilor abdominali, ceea ce reprezintă o contribuție importantă la menținerea integrității acestora. În procedurile chirurgicale deschise, incizia de dimensiuni mari poate duce la o slăbire mai accentuată și profundă a mușchilor abdominali, ceea ce poate cauza pacientului o durere postoperatorie mai intensă.

  • Răspuns inflamator redus: Chirurgia laparoscopică determină un răspuns inflamator mai redus în comparație cu procedurile deschise. Deoarece inciziile sunt mici și țesuturile sunt manipulate mai delicat, organismul având o reacție inflamatorie mai mică, ceea ce poate contribui la reducerea durerii postoperatorii.

      1. Risc mai redus de infecție

Riscul redus de infecție asociat cu chirurgia laparoscopică se datorează mai multor factori specifici acestei tehnici chirurgicale, care se traduc prin:

  • Incizii mici

  • Limitarea expunerii

  • Reducerea traumei tisulare

  • Gaze de drenaj care ajută la diluarea concentrației bacteriilor

      1. Perioadă postoperatorie mai scurtă de spitalizare

Oricine poate confirma că perioada de spitalizare nu reprezintă o plăcere, indiferent de condițiile oferite de unitatea medicală. În cazul operațiilor laparoscopic, cea mai mare parte din pacienți rămân o perioadă scurtă internați, după finalizarea operației, comparativ cu cei ce sunt operați prin chirurgia tradițională deschisă.

    1. Dezavantaje

Ca în orice altă situație, chirurgia laparoscopică prezintă o serie de obstacole, destul de redusă, care fac referire la:

      1. Limitări ce au la bază experiența medicului chirurg

Așa cum am menționat în repetate rânduri pe parcursul acestui articol, chirurgia laparoscopică este o tehnică relativ nouă, considerată inovatoare, astfel că, o operatie hernie hiatala, inghinală, ombilicală sau de orice alt fel, trebuie realizată de un medic cu experiență și pregătire specială în chirurgia laparoscopică. Această tehnică presupune o serie de proceduri și ustensile diferite față de chirurgia tradițională deschisă.

      1. Costuri mai ridicate

Deoarece chirurgia laparoscopică implică echipamente specializate, costul operației poate fi mai mare comparativ cu cel al unei operații deschise. Cu toate astea, beneficiile pe care chirurgia laparoscopică le aduce pacienților cu hernie, în perioada postoperatorie, justifică diferența de preț care nu este una uriașă.

În concluzie, herniile sunt afecțiuni grave ce afectează calitatea vieții pacienților, cele mai grave putând să provoace chiar și decesul în condițiile în care nu sunt tratate. Simptomele herniilor sunt dureroase și dificil de suportat de către pacient, acestea fiind diferite în funcție de gradul herniei. Dacă operația pentru o hernie simplă poate suporta amânare până la câteva luni, cea pentru o hernie complicată este crucial să fie realizată cât mai rapid posibil. Acestea trebuie tratate rapid și eficient, iar o metodă ce aduce o mulțime de avantaje pacientului, este reprezentată de intervenția chirurgicală laparoscopică.

Pacienții ce beneficiază de acest tratament al herniilor, indiferent ce tipul acestora, se pot bucura de avantaje precum: recuperarea rapidă, risc redus de eventrație, cicatrici mai puțin vizibile, durere redusă, risc mai mic de apariție a infecțiilor și perioadă de spitalizare mai scurtă. Este, totuși, esențial de menționat că organismul nostru este diferit și sunt cazuri când poate reacționa diferit.

Este, de asemenea, important de reținut că nu orice medic chirurg are pregătirea necesară pentru a efectua intervenții chirurgicale laparoscopice, astfel că este necesar să găsești specialistul care te poate ajuta în acest sens.

Dacă îți dorești o recuperare ușoară după operația de hernie, te invităm să apelezi la un specialist în chirurgia laparoscopică!- Link website

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *