Pandemia a dus inevitabil la un timp mai mare petrecut pe retelele de socializare. Carantina, starea de urgenta, imposibilitatea socializarii in restaurante, la terase, in aer liber, toate au condus la un boom al utilizarii social media in toata lumea.
Dincolo de Facebook, Twitter, Instagram, de TikTok, care a luat si el „avant” dupa izbucnirea problemelor cu SARS-CoV-2, o noua retea de socializare a amenintat si inca ameninta serios gigantii din social media: Clubhouse. Prin simplitatea sa si prin ideea interesanta din spatele retelei de socializare, Clubhouse a reusit sa cucereasca o anumita categorie de public pe care marile companii din social media nu au luat-o in considerare…
Pana in 2019-2020 nu te-ai fi gandit niciodata ca Facebook sau Instagram ar putea avea vreun rival la fel de puternic. TikTok a fost prima retea de socializare moderna care a venit tare din urma si a ajuns sa fie aproape le fel de populara precum aplicatiile si portalurile gigantilor din social media. Cine credea ca TikTok este viitorul retelei de socializare s-a inselat.
Din 2020 a aparut o noua aplicatie si o retea de socializare altfel, dezvoltata de compania Alpha Exploration Co. E vorba despre Clubhouse, reteaua de socializare unde poti avea acces doar pe baza de invitatie, bazata pe comunicare tip drop-in audio-chat. In decembrie 2020 era evaluata la 100 de milioane de dolari, iar la finele lui ianuarie 2021 ajunsese la o cifra uriasa: 1 miliard de dolari.
Daca in decembrie 2020 avea doar 3.500 de membri in toata lumea, in prezent numarul utilizatorilor a depasit 600.000 si cresterea e constanta, ajungand si la 2 milioane. Printre ei se afla si multe celebritati, Oprah, Ashton Kutcher, Jared Leto. Reteaua de socializare care face deja furori se afla inca in faza beta, mai sunt multe de pus la punct, dar promite sa revolutioneze ideea de social media.
Purtatorul de cuvant al companiei care a creat Clubhouse a spus ca echipa din spatele sau si-a dorit sa ofere utilizatorului modern o experienta axata pe conexiune, invatare, conversatii autentice. Oamenii care au deja conturi pe reteaua de socializare Clubhouse leaga prietenii, invata, discuta liber despre ce doresc. Spre deosebire de Instagram, Facebook, aplicatia si portalul retelei sunt concentrate pe comunicare si pe relationare si nu pe Like-uri si followeri.
Dintr-un anumit punct de vedere seamana putin cu WhatsApp, conversatiile in timp real, audio, sunt efemere, nimeni nu poate inregistra, toti insa pot sa asculte ce spune celalalt interlocutor. Clubhouse a prins atat de bine in randul utilizatorilor pentru ca are la baza conversatia audio, naturala, mai usoara decat cea in scris, oferita de majoritatea retelelor sociale cunoscute.
De ce a atras totusi atat de multi utilizatori intr-un timp atat de scurt? Pentru ca e o retea exclusivista. Aplicatia prin care poti folosi reteaua pe mobil e disponibila doar pe iPhone, doar cu invitatii ajungi sa te poti bucura de functiile Clubhouse. Deja se dezvolta si aplicatia pentru Android si inregistrarea utilizatorilor noi va fi posibila la o data viitoare, stabilita de compania care a lansat reteaua.
Alt motiv din spatele popularitatii sale: Clubhouse are apeluri audio de grup publice. Ideea e simpla si am mai vazut-o si in trecut la vechile aplicatii de mesagerie instant: „camere” diferite de chat audio unde aproape 5.000 de utilizatori pot sa discute despre ce vor. Nu exista suport pentru text si video, dar se poate comunica audio.
Creatorul „camerei” de chat audio poate invita alti membri sa devina „speakeri” sau administratori. „Camerele” pot fi publici si private. Oricine are un link poate sa ia parte la discutie. Nu iti este anuntata prezenta, intrarea in camera de chat audio, asa ca asculti in liniste.
Cine intra prima data in „camera” de chat nu poate vorbi. Daca vrei neaparat sa intri in discutii unul dintre admini poate sa iti permita sa iei parte la conversatie. Devii imediat Speaker, vorbesti si ceilalti din „camera” de chat vad ca tu ai luat cuvantul, exista un indicator grafic.
Ai terminat ce ai avut de spus, poti sa stai in liniste si sa asculti in continuare. Parasesti camera de chat in liniste, nu e ca la Yahoo Messenger unde erai notificat daca cineva pleca din conversatie, de pe Mess.
Camerele Clubhouse sunt temporare. Dupa ce toata lumea paraseste „camera” de chat, „camer” dispare. Oricine poate sa initializeze si sa iasa din camere cum doreste.
Reteaua de socializare si-a castigat popularitatea uriasa pentru ca seamana cu Zoom, cu un aspect de comunitate pronuntat. Conferintele din Zoom sunt cam la fel cu discutiile din Clubhouse. Fiecare intra in discutie, „ridica mana” cand vrea sa vorbeasca si iese cand doreste. In Clubhouse faci fix ce faceai in Zoom in conferinte, numai ca ai o retea de socializare in jurul acestei functii.
Si daca tot suntem la comparatii, putem spune ca noua retea de socializare aduce putin si cu un podcast. Sunt multe „camere” de chat audio, insa cand nimeresti intr-una in care sunt celebritati e ca si cum ai asculta un podcast. In mod curent asculti un fel de conversatie la telefon intre doi sau trei membri. Toate conversatiile sunt live, iar odata ce s-au incheiat nu ai de unde sa iei inregistrarea.
Ce e cu invitatiile? Fiecare membru nou are alocata o singura invitatie, dupa un timp primesti inca trei invitatii de oferit, asadar mai adaugi patru prieteni din start. Pe viitor inregistrarea in Clubhouse va fi la fel cum era si cea in Facebook, in 2006.
Si regulile de respectat? Aplicatia si reteaua de socializare Clubhouse descurajeaza orice fel de discriminare, de comportament agresiv, moderatorii conversatiilor trebuie sa aiba grija de ceea ce fac speakerii in „camerele” de chat audio. Moderatorii reseteaza „camerele” si dau afara speakeri ce nu respecta niste reguli de baza intr-un dialog normal.
La fiecare 30 de minute se reseteaza „camera” de chat audio, astfel incat conversatiile sa se dezvolte dincolo de oamenii care au primit deja permisiunea sa intre „in scena”. Ce inseamna acest reset? Se explica tema discutiei, ordinea speakerilor, alte informatii, teme de urmat in discutie, hashtag-uri Twitter etc. Cand esti acceptat ca speaker intr-o „camera” de chat trebuie sa iti dai microfonul pe mute ca sa nu te trezesti vorbind fel de fel de lucruri si sa fii auzit de toata lumea.
Profilul celor din „camere” este vizibil, inclusiv oamenii pe care ii urmaresc. Cand ofera sugestii de continut, algoritmul Clubhouse tine cont de profil si de oamenii urmariti deja.
O conversatie audio va fi intotdeauna mai intima si perceputa ca „live” spre deosebire de text si chiar de video. De multe ori utilizatorii moderni prefera sa vorbeasca si sa asculte decat sa foloseasca tastatura virtuala sau fizica.
Planurile de viitor ale Clubhouse sunt mari: retea de socializare si aplicatie deschisa pentru intreg publicul, publicul general si creatori de continut platiti. Viitorul suna si se aude bine, mai ales ca si Twitter vine puternic din urma cu Spaces, o functie noua care aduce mult cu ce ofera Clubhouse la momentul actual.