Este frumos si chiar recomandat sa ai o pasiune pe care sa o cultivi de-a lungul anilor. Unii colectioneaza masinute sau monede, altii colectioneaza timbre sau aparate de fotografiat vintage, poate articole de incaltaminte sau de imbracaminte mai deosebite. Altii pot colectiona lucruri mai scumpe, obiecte cu o valoare foarte mare, obiecte de lux pe care si le permit si pe care le vor in colectia personala.
Scopul unor astfel de colectii depinde de la om la om, dar in general ele pun in practica un vis al celor care le au. Pe langa visul respectiv, colectiile impresionante cateodata reusesc sa puna in lumina si personalitate, caracterul unui colectionar. E o joaca frumoasa si destul de costisitoare de cele mai multe ori, dar satisfactia e nemasurata cand ajungi sa ai toate piesele dorite.
In lume exista o multime de colectionari care si-au facut colectii uriase de fel de fel de lucruri si obiecte pe care ei le considera foarte importante. Timbre sau monede, iata care sunt cele mai intalnite lucruri din colectiile „clasice”. Insa dupa ce toata lumea pasionata de asa ceva s-a apucat de colectionat monede sau timbre de tot felul, bancnote sau chiar fake-uri ale acestora, cei care au dorit sa isi inceapa colectii noi s-au gandit si la altceva.
Asa se face ca am avut colectii noi de obiecte de toate tipurile, de haine, de incaltaminte sau de lucruri mai putin comune. Colectiile cu lucruri ciudate sunt si cele mai interesante si cele mai cautate, poti sa intri usor in Cartea Recordurilor daca te implici putin si stii ce sa colectionezi, cum sa aduni diverse obiecte, lucruri pentru a rezulta ceva uau!.
Nu e usor sa ai colectia personala, ai nevoie de ani pana sa o aduci la dimensiunile dorite, trebuie investitie serioasa in ea, mai ales daca ai si niste lucruri care nu se gasesc asa de simplu si costa destul de mult per bucata.
Colectiile ciudate sunt la mare cautare astazi. Vrei sa fii diferit si sa te remarci, sa reusesti, poate, mai tarziu, sa le vinzi la un pret foarte bun tocmai pentru ca sunt originale, inedite. Daca nu te-ai gandit inca ce fel de colectie vrei sa incepi ai mai jos cateva idei dragute si foarte interesante.
Scaune in miniatura. Barbara Hartsfield a inceput sa caute si sa cumpere scaune in miniatura mai mult in weekend, din pura pasiune. 10 ani a tot cumparat diverse tipuri de scaune in miniatura. In 2008, cand a intrat si in Cartea Recordurilor, se putea lauda cu o colectie uriasa de scaune, peste 3.000 de bucati, colectie care a tot crescut.
Barbara si-a facut si muzeu acasa cu aceste scaune micute, mobila in miniatura avand de la scaune in sticle, dar si scaune din scobitori sau din alte materiale interesante. Colectia sa de suflet s-a transformat in atractie turistica nationala si locala, o multime de oameni vizitau muzeul anual pentru a vedea cum arata si in realitate scaunele colectionate peste ani.
Jucarii sub forma de dinozaur. Colectia de dinozauri a lui Randy Knol va fi pe placul picilor de 5 ani. A inceput sa colectioneze aceste jucarii dupa ce a primit un joc cu Flinstones de Craciun, prin anii 1960. Astazi Randy se lauda cu nu mai putin de cinci sau sase mii de dinozauri de jucarie, pe care ii tine prin cutii, prin saci sau prin toata casa, pe unde mai are ceva loc liber.
Se pare ca este cea mai mare colectie de dinozauri de jucarie din lume, de vreme ce alti colectionari care aveau mai multe jucarii asemanatoare au decedat intre timp. Pasiunea sa pentru dinozaurii de jucarie s-a dovedit a fi si foarte costisitoare, multe elemente din colectia sa fiind cumparate destul de scump doar de dragul de a fi alaturi de alti „prieteni” din plastic.
Semne „DND”. In calatoriile noastre am cumparat adesea tricouri, globuri de cristal cu apa inauntru sau chiar brelocuri diverse, pe post de suveniruri. Dar Rainer Weichert a trecut deja la alt nivel. De oriunde se intoarce din vacante, calatorii aduce semne „Do Not Disturb”. Prin 2014 colectia sa cuprindea peste 11.570 de semne luate de la hotel, de pe nave de croaziera, din avioane.
A calatorit in 188 de tari si de peste tot are aceste semne. Nu pleca din tara respectiva pana nu facea rost de semnul sau favorit. Are pana si semne de la Satul Olimpic din timpul Jocurilor Olimpice din Berlin, din 1936, dar si un semn vechi de 106 ani de la un hotel canadian. General Brock Hotel.
Perii de spate. Vrei sa vezi o colectie uriasa de perii de spate. Ba chiar cea mai mare colectie din lume de astfel de perii? Mergi la o clinica de dermatologie din Fayetteville, Carolina de Nord. Doctorul care detine clinica are o colectie ce cuprinde peste 800 de perii speciale de spate de toate tipurile, multe fiind expuse pe holuri, prin camerele de examinare.
Unele sunt mai ciudatele si au si forme mai ciudate, de exemplu e una sub forma de crocodil, altele sunt facute din coaste de taur. Mai avem si trei modele electrice care dateaza de la inceputul anilor 1900. De ce a colectionat doctorul nostru astfel de obiecte? Pentru ca i-a placut mereu sa aiba o perie de spate la indemana si pentru ca i s-a parut un obiect interesant de colectionat si cu utilitate foarte mare in orice casa, pe care il gasesti la tot pasul daca vrei sa il cumperi.
Excremente fosilizate. Nu te-ai fi gandit niciodata sa colectionezi asa ceva. Insa George Frandsen are o pasiune destul de ciudata si colectioneaza excremente fosilizate, pe care le alege cu mare atentie. Are deja peste 1277 de mostre, colectia a ajuns si la muzeul din Florida de Sud pentru un an, ca sa poata vedea toata lumea unde poate duc o pasiune foarte mare pentru… excremente de tot felul. Excrementele fosilizate au fost luate din opt tari diferite, in colectie putem vedea si excremente de crocodil preistoric care cantaresc aproape 100 de grame.
Conuri de semnalizare rutiera. Le vedem pe toate strazile cand se lucreaza. Sunt usor de recunoscut si incurca foarte tare traficul. E vorba despre conurile pentru semnalizare rutiera, acele conuri din plastic, colorate in portocaliu cu niste dungi albe, de regula trei. David Morgan a facut o obsesie pentru ele si a inceput sa le colectioneze pe cand lucra pentru Oxford Plastic Systems, cel mai mare producator din lume de conuri pentru semnalizare rutiera.
In 1986 a fost un scandal legat de conurile respective. Alta companie sustinea ca designul a fost furat. Asa ca Morgan s-a apuca sa caute un con pentru a dovedi care e adevarul, unul mai vechi, ca sa demonstreze ca designul nu e nou. David are sute de „conuri”, peste 500 la numar, pentru semnalizare rutiera, insa nu se gandeste sa fure unele pentru ca sunt „produse de siguranta”, dupa cum le numeste el.