Niciun preparat nu va avea un gust bun daca nu vom folosi si niste condimente sau combinatii de condimente atent alese in functie de ingredientele din respectivul fel de mancare. E usor sa la folosesti, ai foarte multe variante la dispozitie si cu fiecare condiment adaugat in mancare vei fi cu un pas mai aproape de perfectiune in materie de arome si gust. Din zecile de condimente existente la nivel global care ar fi cele mai importante pentru bucataria bucatarului amator sau profesionist?
Daca iti place sa gatesti stii prea bine ca la final sau in timpul procesului de preparare a mancarii trebuie sa adaugi si ceva condimente daca vrei sa impresionezi pe oricine se va afla in fata farfuriilor tale. Nu toate condimentele pot fi gasite asa de usor si nu toate sunt importante pentru un bucatar amator sau profesionist care vrea sa aiba mereu un condiment la indemana pentru a da o nota aparte oricarui fel de mancare delicios ce asteapta sa fie degustat. Pentru cei care isi doresc o lista de condimente esentiale pentru bucataria o veti gasi mai jos alaturi de cateva detalii despre fiecare condiment in parte.
Piper negru. Are un gust placut in orice mancare l-ai folosi, este bun pentru carne sau pentru retete cu legume, se foloseste in cantitati mici si e mai puternic decat piperul obisnuit, cel alb. Desi gustul seamana cu gustul piperului alb, acesta este un pic mai „dur” si e foarte bun pentru mancarurile picante care au nevoie de un boost de… picant pentru a avea acel gust desavarsit la care visezi de ceva vreme. Si piperul alb trebui sa fie neaparat in setul tau de condimente esentiale din bucatarie, pentru ca e mai slab decat cel negru si s-ar putea sa mearga de minune la preparatele din carne unde nu vrei sa ai un gust prea picant sau chiar in sosurile lite.
Pudra de usturoi. Daca folosesti mereu usturoi proaspat s-ar putea sa ai nevoie si de pudra de usturoi. Nu vei avea gustul si aroma foarte puternica a usturoiului normal, dar vei putea sa integrezi pudra in orice fel de amestecuri de condimente si vei avea de fiecare data un gust fin de usturoi in orice mancare, fara sa acopere toate aromele din farfurie. E si spornica pudra de usturoi, pentru ca nu vei folosi foarte multa daca nu vrei sa strici un preparat excelent.
Scortisoara. Desi multa lume adauga scortisoara doar in dulciuri sau poate o foloseste la micul dejun, intr-un ovaz cu fructe, de exemplu, scortisoara poate fi pusa in mult mai multe preparate delicioase. In sosuri, mancaruri pe baza de carne sau legume sau in preparate sofisticate, scortisoara va fi un ajutor de nadejde daca iti doresti sa obtii perfectiunea si un gust un pic diferit de cel la care s-ar astepta oamenii care vor manca din preparatele tale.
Oregano. Il recunosti imediat. E aromat, are un gust amarui, miros interesant, aroma e complexa, e picant amarui si e tot ce ai nevoie pentru orice fel de retete italienesti. Indiferent ca vrei sa testezi retete mexicane sau grecesti, un pic de oregano iti va transforma preparatele in cele mai gustoase mancaruri gustate vreodata. Ai grija insa la cantitate pentru ca tenta picanta poate sa iti distruga orice alte gusturi din farfurie.
Rozmarin. Stii deja ca vei obtine cei mai buni cartofi la cuptor daca adaugi si ceva rozmarin. Cu gust aromat si o aroma rasinoasa puternica, putin amaruie, rozmarinul este condimentul perfect pentru preparate din bucataria mediteraneeana sau frantuzeasca. Se foloseste in cantitati mici, rezista foarte bine la depozitare si iti va permite sa iesi in evidenta cu orice fel de preparate vei aduce in fata clientilor sau in fata membrilor familiei tale.
Chimion. Cu gust un pic afumat, intens, cald-picant, si poate cam lemnos, chimionul devine un ingredient de baza pentru preparate sofisticate din bucataria indiana, americana sau africana. Ouale si carnea facuta la gratar vor avea gust si mai bun din momentul in care vei adauga putin chimion. Insa posibilitatile de folosire sunt practic infinite, trebuie doar sa ai putina imaginatie.
Nucsoara. Merge bine si in preparate dulci, dar si in preparate sarate, are o aroma intensa, e picanta. E de folosit in sosurile bechamel sau in preparatele cu multa branza. Insa de obicei il vei folosi in dulciuri care au si scortisoara pentru cele mai bune deserturi pe care le-ai mancat vreodata.
Paprika. Aroma sa e mai blanda decat cea intalnita in cazul piperului, merge bine in preparate unguresti sau in cele din bucataria indiana, chiar si mediteraneeana, gustul e usor dulce si nota de iuteala e subtila. Culoarea rosie va da un plus de eleganta mancarurilor realizate si te va ajuta sa ai un plating excelent.
Frunze de dafin. Are un gust care seamana mult cu gustul de cimbru sau de oregano, sunt nelipsite din bucataria romaneasca si internationala mai ales cand vine vorba de preparatele acre. Se folosesc in supe, la fripturi, la preparatele cu legume proaspete. O frunza sau doua de dafin per preparat va fi o cantitate suficienta daca nu vrei sa ai un gust prea amarui la final. Inainte de servire se vor scoate din mancare, de preferat imediat dupa ce ai terminat de gatit mancarea.
Busuioc. Nelipsit din preparate italiene si din orice fel de preparat unde ai nevoie de un gust altfel, care sa impresioneze, sa fie si racoritor, busuiocul are gust asemanator cu cel al anasonului, se adauga putin in mancare si e excelent chiar si in sosuri sau salate de sezon. Gustul amar-picant si mirosul unic il transforma intr-un ingredient de baza din bucataria mediteraneeana sau din cea cu specific oriental. Merge folosit la carne, legume, la orice fel de preparat in care ai nevoie de un boost de gust si de aroma.
Pudra de curry. In pudra de curry sunt peste 20 de ierburi, condimente, seminte, e specifica mancarurilor indiene, dar o vei putea folosi si la preparate din bucataria romaneasca. Carne, legume, chiar si deserturi, toate pot beneficia de pe urma acestui amestec genial si cu o culoare unica.
Seminte de mustar. Au un gust iute-condimentat specific, sunt excelente la orice preparate pe baza de porc, au o aroma finuta si vor scoate in evidenta ce e mai bun din orice bucata de carne. Si intr-un sendvis cu putina carnita vor merge bine cateva seminte de mustar, dar si in salate cu de toate.
Coriandru. E o solutie buna daca vrei sa maschezi gusturile amarui din farfurie, pentru ca ai o planta cu o aroma mai puternica, usor dulceaga, picanta in acelasi timp. Notele pe care le vei simti in preparate sunt de miere, camfor sau pin, scortisoara. De la fripturi la preparate pe baza de carne de vita, in toate se poate regasi acest condiment de baza din bucatarie.
Cimbru. Cimbrul are o aroma puternica, usor afumata, seamana cu aroma cuisoarelor, fiind un condiment excelent pentru preparate medietareene, pentru carne sau pentru legume, salate, orice fel de preparate grase, acre etc.