De cate ori nu ai vrut sa te conectezi la Internet intr-o anumita zona si ai constatat ca nu ai cum pentru ca nu exista semnal, nu aveai tehnologia necesara in jurul tau pentru a putea avea acces la Internet.
Si in zonele mai sarace, si in tari unde ruralul are mare nevoie de Internet avand in vedere conditiile actuale globale, accesul la Internet va fi mai simplu prin intermediul proiectului lui Elon Musk, Starlink, internet prin intermediul satelitilor. Deja primele teste s-au facut si vitezele sunt promitatoare.
Elon Musk si proiectul Starlink, cu sateliti care vor oferi acces la Internet foarte usor, plasati pe orbita Terrei, au ajuns in centrul atentiei si sunt din ce in ce mai urmariti, avand in vedere miza proiectului. In iunie 2020 s-au lansat inca 58 de sateliti Starlink in spatiu, in prezent numarul lor fiind de 540. SpaceX are nevoie de 400 de sateliti Starlink pentru a avea o acoperire destul de mica si peste 800 ca sa aiba acoperire moderata. Mega-constelatia de sateliti va avea peste 12.000 de sateliti pe orbita, insa Musk ar dori sa aiba peste 30.000 de sateliti lansati pentru Internet de mare viteza aproape oriunde ai nevoie de el.
Cei 540 de sateliti sunt suficienti pentru a putea devenit un tester beta, pentru a vedea cum merge internetului oferit de satelitii Starlink. Satelitii sunt la altitudini mai mici decat satelitii obisnuiti, pot fi reperati la 550 km deasupra nivelului marii. Si asta e foarte bine pentru ca o eventuala conexiune de calitate va fi foarte stabila si nu va fi influentata de alte fenomeme astronomice. Pe de alta parte, satelitii din programul Starlink nu se vor lovi de alte corpuri ceresti care tot trec pe langa Terra si nici nu vor incomoda alti sateliti obisnuiti.
Testele recente au aratat ca o conexiune prin intermediul satelitilor Starlink va fi mai buna decat majoritatea celor oferite de companiile americane. Intr-un test de viteza facut public pe un cont de Reddit se vede clar ca noua conexiune la Internet prin intermediul satelitilor nu e chiar atat de puternica precum se precizase la inceput, atinge undeva la 35-60 Mbps la download si are un upload supportat de 18 Mbps, a avut insa si 12.5 Mbps si 17.7 Mbps, un timp de raspuns sau latenta de 31-94 milisecunde.
Starlink ar vrea sa ofere viteze de 1 GB pe secunda si latente de 25-35 milisecunde. HughesNet, un fel de bunic al internetului prin satelit, ofera viteze de 25 Mbps download si 3 Mbps upload. Cele mai afectate de latentele destul de scazute sunt jocurile si conferintele video, dar se mai poate lucra in timp la acesti parametri. Vitezele par destul de micute daca le comparam cu ce ofera anumite firme si servicii premium americane, dar daca ne gandim putin vom vedea ca sunt destul de bune pentru a putea rezolva o multime de probleme si acolo unde internetul prin fibra optica sau cel de mare viteza, metropolitan nu au cum sa ajunga prea curand.
Trebuie sa tinem cont ca aceste cifre sunt obtinute in programul beta, deci se testeaza si se adapteaza tehnologia din spatele Starlink pentru a putea face fata unor conditii de utilizare reale. Imbunatatiri vor fi aduse in timp, asa cum afirma si Elon Musk. Se va realiza o legatura intre sateliti prin laser, asta pentru ca lumina se misca mai rapid in vid, deci avem si timpi de conectare mai rapizi intre doua orase foarte indepartate de pe Terra.
Pentru comunitatile care nu prea au acces la internet altfel, o viteza de 60 Mbps este suficienta pentru a putea sa desfasori ce activitati online doresti, asta daca ai si resursele necesare.
Site-ul care a oferit platforma de testare a vitezei a confirmat ca toate testele au fost reale si conexiunea a fost verificata, totul e in regula cu cifrele prezentate. Rezultatele obtinute sunt oricum mai mari decat cele pe care le avem in zona rurala americana, de exemplu. Viteza medie de download in SUA este de doar 33.88 Mbps potrivit Speedtest.
Desi are doar avantaje si este privit cu speranta, proiectul lui Elon Musk a reusit sa atraga si multe comentarii negative, asta pentru ca satelitii sai, care se afla mult prea „jos”, au incomodat pe cei care voiau sa faca fotografii la comete. Si astrofizicienii sunt ingrijorati pentru ca, spre deosebire de alti sateliti, cei ai lui Elon Musk orbiteaza la o distanta destul de mica de Terra, pe verticala.