Site icon RATB

Corectitudinea politica. Ce este si care sunt avantajele folosirii ei in mod corect?

Corectitudinea politica a fost dintotdeauna in centrul discursului politic si a fost asteptata, cautata

Auzim adesea, in diverse discutii care au legatura cu politica, termenul corectitudine politica sau political correctness. Corectitudinea politica este destul de complicat de explicat. Pe scurt, corectitudinea politica este despre evitarea unui limbaj sau unor actiuni care insulta, exclud sau aduc lezare unor oameni care sunt oricum dezavantajati sau discriminati.

In trecut, corectitudinea politica era mai degraba un ideal, dar in prezent imaginea sa idilica a fost distrusa de politicieni din toata lumea-Donald Trump, Vladimir Putin pot fi doar doua exemple. Si cu toate astea, corectitudinea politica e un must si trebuie inteleasa foarte bine pentru a putea sa ne folosim de ea si in practica.

In teorie, corectitudinea politica e o referinta neutra, descriptiva legata de principiul evitarii unei marginalizari a unor grupuri cu un statut special. Corectitudinea are caracter imperativ in aceasta sintagma si se refera la un anumit mod de a face un lucru.

Ca sa intelegem mai bine ce e cu aceasta corectitudine politica ar fi bine sa ne gandim la un exemplu simplu: cineva ne spune ca a mers la medic de curand, asa ca il intrebam ce l-a sfatuit doctorul. Este o varianta in care vedem corectitudinea politiac, nu ne referim la doctor cu pronumele โ€želโ€, doctorul putea sa fie si femeie, de pilda.

E foarte usor sa te folosesti in mod incorect de political correctness, mai ales daca esti politician. Cei care practica sau pretind ca pun in practica acest concept neaga dreptul la libera exprimare a unor categorii de oameni sau devin mult prea concentrati pe aplicarea sintagmei political correctness.

Nu exista nicio legatura cu libertatea de exprimare, oamenii se pot exprima liber cand vor, au acest drept, dar si altii pot sa le ingradeasca dreptul, daca o fac in mod incorect. Libertatea de exprimare nu inseamna ca nimeni nu te poate critica. Chiar si o banala gluma despre un grup politic poate duce la derapaje in privinta corectitudinii politice.

In secolul al XIX-lea, americanii foloseau acest termen pentru a evalua corectitudinea limbajului judiciar, administrativ sau politic, cu privire la dreptul constitutional sau civil. Europenii s-au folosit de acest termen cand a aparut leninismul de stanga.

El se referea la cineva care era mult prea ferm cand era sa aplice linia partidului. A intervenit mai tarziu si ironia si conceptul political correctness desemna acei oameni care aplicau exagerat linia partidului, devenind greu de suportat.

Daca e sa ne uitam cu atentie in istoria recenta, corectitudinea politica are ca baza lucrari ale teoreticienilor scolii de la Frankfurt, Theodor Adorno sau Herbert Marcuse, de exemplu. Doua sunt ideile pe care se fundamenteaza corectitudinea politica: limbajul are multi termeni considerati jignitori pentru persoanele care apartin unor minoritati, de pilda, de unde si discriminarea care poate sa apara la un moment dat; termenii jignitori trebuie inlocuiti cu altii neutri pentru a promova buna intelegere si a evita discriminarea.

Anii 1970-1980 au adus o schimbare in privinta utilizarii termenului de corectitudine politica, acesta avand valente satirice, critica la adresa propriei persoane fiind o constanta cand era vorba despre political correctness. Conceptul a ramas la fel de prezent in discursul politic si astazi, cand auzim mereu referinte la political correctness pe care toata lumea si-o doreste, indiferent din ce partid e si din ce tara vine.

In prezent, corectitudinea politica e un instrument excelent pentru a alege corect limbajul pe care il folosim cand ne referim la anumite comunitati, grupuri problematice. Cand folosesti corect conceptul inseamna ca esti constient si intelegi ca actiunile tale afecteaza anumiti oameni care pot fi discriminati.

3 avantaje ale corectitudinii politice:

Exit mobile version