Virusul care determina aparitia bolii COVID-19, SARS CoV-2, un coronavirus care cel mai probabil a ajuns de la animale la om, de la lilieci la oameni prin intermediul unui animal X, posibil sarpele, este foarte greu de identificat la inceput. Cu o rata de transmitere foarte mare chiar si in faza de incubare, SARS-CoV-2 determina aparitia unor simptome asemanatoare cu majoritatea simptomelor clasice de gripa.
E destul de dificil sa iti dai seama daca e vorba de gripa sau de COVID-19 cel putin in fazele de inceput ale bolii. Numai testarea poate sa iti spuna clar daca e gripa sau COVID-19, medicii specialisti care au deja experienta. Insa poti sa gasesti indicii si singur de multe ori comparand ceea ce simti si observand reactia organismului.
Spre deosebire de alte tipuri de virusi, care au o simptomatologie specifica, SARS-CoV-2 are cumva un mecanism foarte bine pus la punct si incearca sa pacaleasca pacientul si medicul de multe ori, in lipsa unei analize atente. Cele mai comune simptome ale COVID-19 sunt fix aceleasi, poate usor mai pronuntate, ca la gripa sezoniera.
Pacientul trebuie sa se adreseze medicului de familie sau serviciilor de urgenta daca suspecteaza ca este deja infectat, asta e clar. Dar cand te adresezi unui spital, unui medic s-ar putea sa te expui si mai mult la COVID-19 prin internare.
Si atunci iti ramane o singura optiune. Sa incerci sa iti dai seama de la inceput daca este ceva grav sau ai doar o gripa care trece intr-o saptamana, 10 zile fara un tratament foarte puternic. Mai jos ai cele mai comune simptome ale gripei si ale COVID-19, dar si unele simptome care iti vor da de gandit, ce apartin doar COVID-19.
Impreuna cu ele gasesti si descrierea bolilor si grupele de varsta afectate in mod obisnuit. Asa poti avea o imagine clara, obiectiva, despre ce inseamna COVID-19 si ce simti cand ai COVID-19 si cand ai gripa obisnuita, de care nu trebuie sa te temi.
De precizat ca detaliile sunt cu titlu de informare si nu trebuie sa inlocuiasca un consult medical, discutia cu medici, cu serviciile de urgenta, la nevoie.
GRIPA COMUNA
Gripa este o infectie virala, care vizeaza in special sistemul respirator, nas, gat, plamani. De multe ori gripa trece de la sine, poate avea si complicatii. Simptomele gripei apar brusc, faza de incubatie a virusului este una destul de redusa, infectarea se produce usor, de regula prin contact direct cu secretii de la pacienti bolnavi, prin tusit, stranut fara acoperirea gurii, a nasului. Un pacient cu gripa poate infecta si la cinci zile dupa ce nu mai are niciun simptom.
Cele mai cunoscute simptome ale gripei obisnuite sunt:
- Febra, temperatura corporala ridicata, frecvent depasit 38 de grade Celsius, frisoane;
- Tuse seaca sau productiva, cu expectoratie;
- Dureri de gat, iritatie in gat;
- Stranut destul de des, iritarea mucoasei nazale;
- Nas care curge continuu, nas infundat mereu;
- Dureri corporale, musculare suportabile;
- Dureri de cap, mai ales in zona sinusala, dureri pulsatorii;
- Oboseala, insa nu una cronica;
- Diaree, varsaturi, tulburari gastrointestinale moderate, mai ales la copii;
- Transpiratie excesiva;
- Stare de somnolenta permanenta, scaderea randamentului la locul de munca, la scoala.
Cele mai expuse categorii de varsta:
- Copii sub 5 ani, sub 12 luni in special;
- Adulti peste 65 de ani;
- Rezidenti de la azile;
- Femei gravide sau care au nascut recent;
- Pacienti cu boli cronice;
- Pacienti obezi cu BMI (indice masa corporala) peste 40 sau mai mare.
Factorii de risc:
Varsta;
Conditii de trai si de lucru speciale, lucrul in spitale, azile;
Sistem imunitar slabit, la cei cu HIV, care au facut un transplant de organe, care fac tratamente pentru cancer;
Boli cronice preexistente;
Aspirina folosita pe termen lung la varste de sub 19 ani;
Sarcina, la femei;
Obezitatea;
Complicatiile care pot sa apara:
- Pneumonie;
- Bronsite:
- Astm;
- Probleme cardiovasculare;
- Infectii ale urechii.
COVID-19 SI INFECTAREA CU SARS-CoV-2
COVID-19 este o boala infectioasa cauzata de un virus nou, coronavirusul SARS-CoV-2. Determina probleme respiratorii acute si severe, ataca intreg sistemul respirator sau doar o parte a acestuia, in functie de gazda si de severitatea infectarii, duce de multe ori la complicatii mortale. Rata de raspandire si de infectare este uriasa, in august aveam deja aproape 23 de milioane de cazuri raportate in 188 de tari si teritorii, cu peste 796.000 de decese.
Raspandirea COVID-19 e asemanatoare cu cea a gripei sezoniere, prin intermediu secretiilor nazale si din cavitatea bucala, precum si prin stranut, prin vorbit aproape de cel din fata si prin tusit fara acoperirea gurii. COVID-19 are o particularitate importanta: se poate lua de pe suprafete contaminate destul de repede, infectarea producandu-se odata cu atingerea fetei. In spatiile inchise COVID-19 se transmite prin particule fine existente in aer, care pot sa reziste ore sau zile in lipsa aerisirii corecte si a dezinfectarii totale.
De la infectare pana la aparitia simptomatologiei trec si cinci zile, insa in multe cazuri s-au vazut simptomele clare de COVID-19 dupa doua zile sau chiar 14 zile. In caz de deces din cauza infectarii cu SARS-CoV-2 pacientii ajung sa sfarseasca tragic nu neaparat din cauza virusului, cat din cauza complicatiilor, organismul cedeaza pe masura ce organele principale sunt atacate rand pe rand.
Simptomele comune si mai putin comune, asociate adesea cu noul coronavirus:
- Febra peste 37 de grade Celsius, chiar pana spre 40 de grade in cazuri extreme;
- Tuse seaca;
- Oboseala cronica;
- Respiratie grea, ingreunata pana la imposibila;
- Dureri groaznice de cap, severe;
- Dureri mari de muschi;
- Pierderea mirosului si a gustului fara un motiv anume (semn clar de COVID-19);
- Diaree acuta;
- Conjunctivita fara sa fi avut inainte astfel de probleme;
- Iritatii la nivelul pielii fara motive reale;
- Nas care curge fara intrerupere, cu dureri din ce in ce mai mari la nivelul septului;
- Stari de rau si varsaturi severe si dese;
- Dureri persistente in piept (nu trebuie confundate cu durerile legate de efort fizic sustinut si cu cele care pot precede un infarct);
- Imposibilitatea de a te trezi sau de a ramane treaz;
- Fata si buze albastrii;
- Confuzie, delir persistent aparut din senin, poate pe fondul temperaturii corporale foarte mari sau in urcare, peste 38-39 grade Celsius;
- Probleme oculare grave, vase de sange mari si rosii la nivelul ochilor, secretii masive oculare, pleoape umflate, sensibilitate la lumina destul de mare, iritatii;
- Sindrom inflamator la nivelul mai multor sisteme cheie din organism;
- Degete COVID, care seamana cu cele inghetate sau care au trecut prin temperaturi extreme, foarte scazute, cu o culoare purpurie, leziuni cutanate care insotesc acest tip de simptome;
- Nivel scazut al oxigenului din sange si hipoxie tacuta;
- Probleme gastrointestinale severe, pierderea totala a apetitului, stare de rau permanenta de la stomac.
Cele mai expuse categorii de persoane:
- Batranii peste 60-70 de ani;
- Bolnavii cronici;
- Pacientii care au comorbiditati:
- Bolnavii de cancer;
- Pacientii cu boli cronice la rinichi;
- Diabeticii;
- Pacientii cu boli de inima;
- Tinerii peste 30 de ani;
- Pacientii care au avut recent transplant de organe;
- Gravidele, persoanele de sex feminin care au nascut recent;
- Tinerii peste 18 ani care au si boli preexistente grave sau au tratamente care le slabesc sistemul imunitar, au sistem imunitar cu probleme.
Copiii pot face si ei COVID-19, insa pot fi asimptomatici sau cu forme usoare ale bolii, simptome care seamana mult sau sunt mai simple decat la raceala sau gripa. Nu este exclus sa apara decese si in randul lor, cauzate in special de afectiuni preexistente, care se agraveaza.
Complicatiile care ar putea aparea:
- Soc septic;
- Cheaguri de sange;
- Pneumonie severa;
- Organe care cedeaza rand pe rand;
- Sindrom acut respirator;
- Probleme grave la ficat, inima, rinichi;
- Sindrom inflamator generalizat aparut la nivelul sistemelor importante din organism, mai ales la copii;
- Rabdomioliza, in care musculatura practic se „rupe” si tesaturile mor. Mioglobina invadeaza sangele si daca rinichii nu pot curata rapid sangele se poate ajunge la deces.
Factorii de risc sunt aceiasi ca in cazul gripei comune.