Criza economica si criza financiara nu sunt sinonime si trebuie intelese foarte bine inainte de a le folosi intr-un anumit context

In ultima perioada s-a tot vorbit de crize. Criza sanitara, criza economica, criza financiara, criza de locuri la ATI. Cele mai des invocate concepte au fost totusi cele referitoare la crizele ce au legatura cu economia.

Desi criza economica si criza financiara par sinonime la prima vedere, ele sunt diferite la nivel de nuante si de interpretare. O documentare serioasa despre ambele concepte si o folosire corecta a termenilor in discursuri despre problemele economiei vor fi de dorit mai ales in situatii limita cum este cea pe care o traversam cu totii.

Criza economica si criza financiara sunt doua concepte care au legatura cu economia, asta e clar. Activitatile economice dintr-o tara pot fi afectate la un moment dat de numeroase schimbari. Si cand economia nationala, locala nu mai functioneaza corect, performanta economica are de suferit. Pentru a oferi explicatii legate de problemele economiei se folosesc doua concepte, criza financiara si criza economica.

Desi ambele se refera la provocarile economice dintr-o tara, la realitatea economica afectata direct de anumiti factori, exista o serie de diferente daca ne raportam la cauze si la impactul asupra economiei.

Finantele sunt doar un sector al unei economiei, printre multe altele. Daca ne referim la criza financiara ne gandim doar la problemele dintr-un anumit sector. O criza economica este o problema generala care afecteaza mai multe sectoare sau toate sectoarele unei economii. Finantele au efecte asupra stabilitatii si eficientei altor sectoare. De exemplu, in 2008, criza financiara a avut impact direct asupra sectorului imobiliar.

O alta modalitate de a distinge intre criza economica si criza financiara: criza economica se refera la probleme din viata reala, somaj, salatii foarte mici, crestere economica aproapiata de zero; criza financiara apare atunci cand un instrument, de pilda moneda nationala, ajunge sa fie „in criza”, apare inflatia, devalorizarea, apar probleme pe bursa.

Daca un angajat nu isi ia salariul o luna, doua situatia sa neplacuta tine de criza financiara. Daca trei cinci luni, sapte luni si salariatul nostru tot nu isi ia salariul deloc, atunci avem criza economica.

In crizele financiare este greu sa tii pasul cu orice cheltuieli pe termen scurt si s-ar putea sa ai nevoie de ajutor din partea familiei. In criza economica, indivizii raman cu datorii multe, nu mai fac fata deloc la niciun fel de cheltuieli, nu are cine sa ii mai ajute. Totul incepe de la o criza financiara si se termina cu o criza economica.

Crizele financiare duc la pierderea valorii unor bunuri, consumatorii nu mai pot sa isi plateasca datoriile catre stat, institutiile financiare nu prea mai au lichiditati, apare si instabilitatea economica. Criza financiara se produce imediat daca avem niste investitori care se sperie si vanza deodata tot ce au sau scot sume mari, apar retrageri foarte mari pe termen scurt.

Cu toate ca o criza financiara este limitata la institutii financiare si la sectorul economic, ea poate afecta usor intreaga economie, regiuni, tari, tot globul. Criza financiara din 2007-2008 a fost cel mai bun exemplu de criza care a avut efecte globale.

La crize economice putem vorbi de recesiune si de stagnare. Impactul negativ se rasfrange asupra publicului general, institutiilor financiare si intregii economii. Conditiile de trai sunt din ce in ce mai proaste, oamenii au probleme din ce in ce mai mari cu asigurarea unui trai normal.

Si criza economica, si criza financiara cauzeaza instabilitatea intr-o economie, criza economica afecteaza direct activitatile economice, toate, dintr-o economie-crizele financiare afecteaza in special sectorul bancar si institutiile financiare importante.

Criza asiatica este o criza financiara pentru ca a avut la baza probleme ale monedei si ale bursei, Marea Criza din anii 1930 este o criza economica, atunci toata lumea a suferit de pe urma ei si impactul a fost unul major si devastator.

Cum reducem impactul in plan personal cand ne confruntam cu o criza financiara sau cu una economica?

  • Fara procrastinare. Imediat ce se vad efectele sau se anunta o criza financiara trebuie actionat imediat. Orice intarziere va duce la agravarea crizei si la o criza economica devastatoare;
  • Fara carduri de credit. E bine sa nu mai cheltuim ce nu ne apartine si sa limitam orice fel de plati cu un card de credit. Mai bine cheltuim cat ne permitem, folosim carduri de debit normale si incercam sa economisim si sa scapam de creditare;
  • Fara imprumuturi cu sume mari si pe termen lung. Din moment ce esti intr-o criza financiara sau te astepti la una imprumuturile sunt de evitat. Daca totusi vrei sa iei unele pentru ca nu te mai ajungi cu toate cheltuielile evita imprumutul cu sume pe care nu ai sa le poti da inapoi si cu dobanzi prea mari;
  • Planifica tot ce poti si rezolva imediat orice probleme apar. Incearca sa iti faci o strategie, sa analizezi ce nu a mers si ce poti face sa sa treci mai usor de o astfel de criza. Nu astepta sa se intample minuni sau sa se rezolve lucrurile de la sine, ia cele mai bune decizii la rece si cat mai repede ca sa nu regreti mai tarziu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *