Site icon RATB

Cultura Politica. Cum o intelegem si cate tipuri exista?

Cultura politica e un concept complicat, dar foarte util in intelegerea realitatii din jurul nostru si in abordarile care o vizeaza

Cultura, in sensul larg al termenului, este un produs al mintii si al gandirii umane. Cu alte cuvinte este mostenirea sociala formata din modele de gandire, din comportamant sau actiuni caracteristice unei societati. In fiecare domeniu important avem un anumit tip de cultura care s-a dezvoltat de-a lungul timpului.

Politica are propria cultura. Cultura politica este perspectiva, aspiratiile, credintele celor mai multi cetateni dintr-o tara raportate la sistemele politice. Este o mentalitate a oamenilor in relatie cu activitatile politice, si nu activitatile politice in sine. Cum o putem insa intelege mai bine si ce tipuri de cultura politica avem?

Cetatenii diferitelor state sunt adeptii unor tipuri de cultura politica diferite. De exemplu, avem traditia pentru pentru cetatenii britanici, protestele pentru cetatenii francezi si patriotismul pentru cetatenii americani, cu o prezenta puternica de fiecare data, indiferent de decada sau de secolul pe care il analizam. Acestea sunt doar cateva dintre caracteristicile unei culturi politice tipice tarii respective.

Cand discutam despre cultura politica ne gandim la schimbare, dar la o schimbare graduala, lenta. Pe masura ce traim noi experiente perceptiile noastre se vor schimba. Se schimba atitudini daca plecam din zone rurale si venim la oras, dar atitudinile culturale si valorile se schimba extrem de lent. Asa ca atitudinea vizavi de actiunile politice reflecta aspecte permanente ale culturii politice.

O definitie ceva mai simplu de inteles a culturii politice ar fi urmatoarea: cultura politica este dimensiunea psihologica a politicii. La baza ei se afla concepte empirice ale vietii politice si valori care pot fi urmate in viata politica, putand fi emotionale sau perceptuale. Cand avem o anumita atitudine printre oamenii in legatura cu probleme politice in cultura politica avem si stabilitate politica. In perioade de criza, treci mai usor peste efectele sale daca ai atitudini ale oamenilor favorabile institutiilor politice.

A nu se intelege ca o cultura politica ramane neschimbata. Este reorganizata in permanenta in termeni legati de schimbarile culturale din societate. Cand avem straini care vin sa locuiasca intr-o tara orice schimbari majore vor modifica tot ce tine de cultura politica dintr-un stat.

Nu avem aceeasi cultura politica in toate tarile lumii. Culturile politice sunt clasificate pornind de la rolul activ sau nu al cetatenilor in activitatile politice, de asteptarile pe care le au de la dialogul public, de beneficiile asteptate si de implicarea in procesul de guvernare. Combinarea elementelor cognitive ale culturii politice cu latura afectiva si evaluativa in diferite moduri va genera trei tipuri de cultura politica recunoscute la nivel global.

Cultura politica parohiala sau cea locala va fi specifica societatii traditionale, comunitatilor care nu tin cont si nu sunt interesate de importanta problemelor aparute la nivel national, mondial, de valorile si de mecanismele sistemului politic national. Aici se discuta despre cultura politica statala, etnica, regionala, in care conteaza scoala, biserica, primaria. Orice judecata de valoare, cunostinte, sentimente vor fi orientate spre structurile locale si atat.

Ca sa anulezi o astfel de cultura politica e nevoie de educatie, de comunicare politica in interiorul comunitatii. In Asia si Africa inca mai intalnim o astfel de cultura politica.

Cultura politica de subordonare o intalnim cand avem comunitati care sunt interesate si respecta valori nationale. Viata politica este privita cu indiferenta, atitudineaza vizavi de ea e pasiva, asta desi se constientizeaza existenta sistemului politic. Pentru aceste comunitati cultura politica se reduce la un sistem politic in care viata si personalitatea le sunt protejate fara sa faca practica nimic in raportat cu autoritatile statale. E si un pret aici: se respecta deciziile si regulile eticii supunerii, asta daca vrei sa iti fie bine in continuare.

In fine, avem si cultura politica participativa, caracteristica unor sisteme politice democratice, foarte familiara noua in ultima perioada. Cetatenii stiu ca pot influenta decizii, desfasurarea unor evenimente politice folosindu-se de mijloace subiective si de abilitati, priceperi ori deprinderi. Ei au puterea si sunt constienti de ea si pot opri orice fel de decizii administrative care ar avea efecte negative asupra lor. Exemple de culturi politice participative: SUA si Marea Britanie.

Nu vom vedea tipuri separate de cultura politica la nivel national, ele vor coexista in societatea contemporana, se vor combina si se influenteaza una pe alta. Doar un exemplu pentru clarificare: putem avea un individ, cetatean in societate politica participativa care e participant activ in politica, se supune legilor si autoriatii si face parte dintr-un grup care impartaseste o cultura parohiala, de supunere sau participativa.

Pana la urma cultura politica se mosteneste? Nu. Ea apare prin socializare politica. Indivizii ajung sa fie „conectati” cu partidele politice, cu alte organizatii sau institutii in interiorul unui sistem politic. Ei devin constienti si rezoneaza cu valori si simboluri ale societatii existente si ale sistemului politic. Procesul continua de-a lungul vietii si asa apare cultura politica in interiorul individului.

In orice sistem politic national, cultura politica este foarte importanta. Valorile politice, credintele, atitudinile tarii sau ale natiunii sunt reflectate prin intermediul acestei culturi politice. Cultura sociala este importanta in vietile sociale ale oamenilor. In mod similar, importanta si semnificatia culturii politice a unei natiuni sunt imense si sunt respectate.

Exit mobile version