Inca de mici ne nastem intr-o anumita cultura. O descoperim, ii invatam obiceiurile, traditiile, tot ce o compune si ne obisnuim cu ea. La maturitate insa, pentru a ne dezvolta cat mai armonios si a cunoaste si alte perspective ale universului cultural, va trebui sa cautam si sa avem experiente imersive in culturi dintre cele mai diferite si interesante pentru a aprecia si mai tare cultura si civilizatia in esenta lor pura. In articolul de astazi va propunem cateva culturi pe care merita sa le experimentati si sa le intelegeti mai bine atat pentru cultura generala, cat si pentru o apreciere mai mare pentru cultura in care v-ati nascut si ati crescut.

Culturile populare si recunoscute in toata lumea nu sunt cele mai ciudate sau cele care sunt foarte vechi. O cultura ajunge sa fie populara daca are si ceva aparte, e adevarat, dar ca sa isi castige acest statut trebuie mai intai asa aiba conservate traditiile, obiceiurile, toate aspectele care o definesc si o ajuta sa existe. Popularitatea inseamna si descoperirea culturii, o cultura care nu ajunge sa fie descoperita, vazuta, admirata, nu are cum sa spere la asa ceva.

Experienta, experimentarea traditiilor si obiceiurilor, culturii si civilizatiei regionale si locale devin astfel foarte importante pentru popularizare. Daca nu stii ce culturi sa mai vizitezi ca sa poti avea un termen de comparatie si sa descoperi in timp cele mai populare culturi din lume iti propunem o lista scurta de culturi recunoscute global si populare la acest moment:

Populatia Quechua, Peru. Sunt aborigeni, indieni sud-americani ce traiesc in muntii Anzi de la Ecuator in Bolivia. Membrii acestei culturi sunt de gasit mai ales in Peru, in Valea Sacra, sunt diferiti in functie de zona de provenienta si de dialect, dialectul limbii Quechua, limba oficiala a Imperiului Incas. Oamenii muncesc foarte mult, se trag din familii si stramosi ce se ocupau in mod traditional cu agricultura. Materialele textile purtate, confectionate din lana de alpaca, au culori foarte frumoase, sunt renumite in toata lumea. Ei s-au adaptat si in functie de altitudinea mare la care se afla si gatesc cu roca vulcanica sau intr-o groapa de pamant ce se transforma in cuptor. Cultiva cartofi, produs multe varietati de cartofi pentru mancare si medicina.

Tribul Konyak, India. In nord-estul Indiei sunt foarte multe culturi interesante si triburi, dar tribul Konyak le intrece pe toate. Oamenii din trib traiesc in padure, sunt izolati cultural, au tatuaje pe fata si sunt recunoscuti in toata lumea pentru traditia vanatorii de capete. In traditia lor, victimele trebuiau sa aiba capetele smulse de pe trunchi. Toti cei care veneau cu un cap acasa erau considerati adevarati razboinici. Craniile oamenilor omorati avau energie supranaturala, care aduce sanatate si imbunatatea agricultura odata ce erau in comunitate.

Acum tribul nu mai e asa de sangeros, dar isi pastreaza agresivitatea si neinfricarea. In comunitatea lor mai avem si cativa care pastreaza traditia capetelor, dar nu pun in practica acest obicei straniu.

Tatuajele de pe fata pe suprafete intinse sunt motiv de sarbatoare, fiecare tatuat e in sarbatoare cand are loc evenimentul. In aprilie an de an se pot vedea oamenii din trib cu ocazia Festivalului Aoling.

Cultura italiana. Revenind la o cultura ceva mai „pamanteasca”, cultura din Italia e recunoscuta la nivel mondial si apreciata. Spui Italia, spui pizza, gelato, spui paste, dar si arta, Renastere. Ai istorie, ai arhitectura care atrage toate privirile, ii ai pe Leonardo Da Vinci, pe Botticelli. Plus ca ai bucatarie unica, bucatari renumiti si muzica buna, plus bautura buna, tot ce vrei ca sa te bucuri de traditie, de Italia in toata splendoarea sa.

Cultura scotiana. De la cimpoi, haggis, whisky si kilturi la pop si rock, cultura scotiana te cucereste de la primii pasi facuti pe teritoriul tarii. Desi are mii de ani in spate, cultura scotiana e mai vibranta ca niciodata in prevent si te imbie cu istorie, cu arta, cu obiceiuri tipice scotienilor, dar si cu festivaluri, mitologie unica, cu literatura.

Oamenii din Scotia sunt in mijlocul culturii lor unice. Sunt primitori, calzi, te asteapta cu usa deschisa si te ajuta, te intampina si sunt dispusi sa iti povesteasca despre cultura si civilizatia lor.

Clanurile sunt importante in cultura scotiana. Fiecare clan are un design anume, cromatica aparte, are un sef, membrii clanului trebuie sa provina dintr-un stramos ce facea parte si el din clanuri. 500 de clanuri active avem in prezent, scopul lor fiind pastrarea culturii, traditiilor, elementelor de civilizatie scotiana. Obiceiurile scotiene sunt vii, entitati care exista, traiesc, se simt, se dezvolta si evolueaza in mod constant.

Tribul Maasai, Africa. Sunt un grup etnic nilotic din Africa de Est. Se afla aproape de niste parcuri de distractie tematice, au obiceiuri ciudate si o cultura aparte, fiind recunoscute in toata lumea. Limba vorbita de trib e Maa, trasaturile culturale sunt total diferite fata de ceea ce stim in general, de la imbracaminte, dieta la stil de viata.

Viata celor din trib e simpla. Traiesc in locuinte din balegar de vaca, barbatii au grija de animale, femeile cresc copii si fac mancare, ii poarta in pantec noua luni si sunt datoare sa asigure cresterea comunitatii. Carne, sange, lapte, grasime, miere, coaja de copac, toate fac parte din dieta tribului Maasai. Beau lapte proapat si lapte prins, iaurt, laptele lichid e consumat alaturi de sange de vita, de multe ori in timpul unui ceremonial special sau se da la cei bolnavi. In rest zilele trec in mod normal, nu se intampla mai nimic, obiceiurile si traditiile, cultura, totul e pastrat cu sfintenie.

Populatia Bajau, Asia de Sud-Est. E vorba despre o comunitate de coasta din Asia de Sud-Est care adora oceanele. Sunt cunoscuti si sub numele de Sama Bajau, proveniti din insulele Sulu din Filipine, zona sudului indepartat al insulelor. Au migrat in Malaezia, Brunei, Indonezia, in zonele de coasa, aproape de apa. Pot fi vazuti mai ales in Indonezia de est.

Ei locuiesc pe niste barci mici, nu stau intr-un singur loc deloc. Pescuiesc cat navigheaza, se opresc doar sa vanda ce prind si sa cumpere ce au nevoie ca sa supravietuiasca. Mai bine de 5 ore pe zi se scufunda, sunt foarte buni inotatori, si prin peste foarte mult si alte fructe de mare. Tinerii din trib risca si asista la pescuit si vanat de fructe de mare inca de la varste foarte mici.

Oamenii din populatie vorbesc 10 limbi diferite, un fel de dialecte din limba mama malaeziano-polineziana din parte de vest. Toate limbile sunt cunoscute sub numele de Sinama, Baju, mai ales in Malaezia se foloseste termenul Baju. Cam toti Sama-Baju vorbesc mai multe limbi.

Nubieni, Egipt. Sunt un grup etnic indigen cu o cultura aparte, din nordul Sudanului de astazi si din sudul Egiptului. Descendenti ai locuitorilor din celebra vale a Nilului, nubienii au fost cuceriti de egiptenii antici si nu au mai fost asa de importanti.

Satele nubiene din Egipt sunt renumite in toata lumea pentru traditii, muzica, cladiri colorate, pentru oamenii primitori si dispusi sa te ajute, sa te cinsteasca mereu.

Nubienii au si limba proprie, nescrisa, asta ca sa isi pastreze nealterata cultura si in ziua de astazi, cultura asa de veche incat a fost si martora civilizatiei antice egiptene. Istoria regiunii antice, cultura fascinanta si bucataria uimitoare, toate trebuie vazute si „traite” intr-o experienta culturala unica si de trecut pe lista de lucruri de facut macar o data in viata.