Multe culturi au un specific aparte, pe care oamenii de rand il vor intelege cu greu

Lumea in care traim este formata din 195 de tari si o multime de culturi, obiceiuri, traditii si credinte. Multe dintre culturi le cunoastem deja, sunt celebre, pe altele le descoperim doar in documentare sau in carti.

Fiecare cultura e unica in felul sau, are obiceiuri ciudate, mai ales culturile specifice unor triburi izolate, uimeste prin traditii importante pentru membrii ei si se individualizeaza prin diversitate si originalitate. Frumusetea fiecarei culturi consta tocmai in aceste obiceiuri si in unicitatea ei. Insa multe culturi uimesc prin bizar sau prin originalitatea dusa la extrem, fara o intentie anume.

Azteci, mayasi sau incasii. Sunt culturi despre care stim destul de multe lucruri si pe care le-am tot studiat sau macar am aflat despre ele din foarte multe documentare disponibile peste tot. Insa dincolo de culturile asociate acestor civilizatii in lume mai sunt o multime care de abia asteapta sa fie descoperite.

Cele mai interesante raman cele cu o cultura atipica si obiceiuri cel putin ciudate pentru noi, cei care nu facem parte din cultura respectiva. Pana la urma asta e si rostul unei culturi noi: sa atraga atentia, sa aduca un lucru nou si sa se contureze in jurul unui popor, unor indivizi care incearca sa isi cristalizeze pas cu pas propria cultura.

Culturile atipice le intalnim mai ales la triburi din zone indepartate, unde, generatie dupa generatie, s-au transmis si s-au pastrat o multime de obiceiuri, traditii care individualizeaza cultura respectiva. Cateva exemple de culturi si obiceiuri atipice din jurul lumii in randurile ce urmeaza.

Cultura indoneziana si traiul alaturi de decedati. In regiunea Sulawesi exista un trib numit Toraja care are niste obiceiuri cel putin ciudate cand vine vorba de cei decedati. In general, in alte culturi obisnuite, oamenii care au murit se ingroapa imediat, se tin diverse slujbe.

In acest trib cei care mor mai stau alaturi de rude o perioada, cateva luni, chiar daca sunt… decedati. De abia dupa ce trec aceste luni are loc inmormantarea normala. Potrivit traditiei lor faptul ca decedatii mai stau alaturi de cei vii le va „purta noroc” in viata de apoi. Si ce e si mai ciudat este faptul ca aceste obiceiuri sunt transmise din generatie in generatie si nimeni nu se abate de la ele.

Cultura thailandeza si festivalul dedicat maimutelor. Thailandezii, in special cei din zona Lopburi, tin foarte mult la maimute si la toate animalutele de pe langa ei. Cultura thailandeza este oricum bazata pe un respect deosebit acordat vietuitoarelor. In cinstea maimutelor se tine un festival tipic acestei culturi, in cadrul caruia maimutelele sunt hranite regeste cu fructe, legume, mancare din belsug. Peste 2000 de maimute stau pe o masa imensa cu de toate. Legume si fructe se aduc in cantitati uriase, peste 3 tone sunt aruncate pur si simplu pe masa uriasa.

Animalele salbatice sunt admirate si nu sunt deranjate cat mananca, oamenii au grija sa le fie bine si sa primeasca doar mancare de calitate, aleasa cu grija.

Cultura africana si cicatricele. In cultura africana cicatricele sunt deja ceva obisnuit. Multe triburi africane au traditii legate de cicatrice de tot felul sau de crearea unor cicatrice decorative. De multe ori micutii de abia nascuti primesc primele lor cicatrice chiar in primele ore de viata. In Sudan femeile trebuie sa aiba aceste cicatrice in diferite faze ale vietii lor. Cicatricele pot indica rangul social sau varsta, la femei, iar la barbati indica curajul si forta.

Cultura chineza si legarea picioarelor. In cultura chineza, de mai bine de un mileniu, se considera ca piciorul mic este semn de frumusete si e o modalitate de a atrage barbatii, daca esti femeie. Ca sa fii sigur ca nu ai piciorul prea mare, ca fata, trebuie sa pui presiune pe el si sa te legi cu niste bandaje foarte strans. In acest fel dimensiunea labei piciorului se reduce cu pana la 8 cm. De multe ori apar si fracturi in timpul procesului de „micsorare” a picioarelor si se poate ajunge la paralizie si septicemie. Din fericire, aceste traditii din cultura chineza sunt interzise de multa vreme.

Cultura asiatica si africana si inelele de la gat. Sunt multe triburi din Asia si Africa in care purtatul de inele tip bratari de mari dimensiuni in jurul gatului e deja obicei respectat cu sfintenie. Gatul pare alungit, inelele apar la gatul membrilor triburilor inca de la doi ani. Pentru cei din aceste triburi gatul alungit este semn al frumusetii. In anumite triburi africane inelele sunt simbol al averii si al statutului social.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *