In masina, in tren, acasa, sau poate in metrou. Nu conteaza unde suntem, muzica ne insoteste pretutindeni. Fie ca e vorba de telefonul smart, de o tableta sau de un laptop, muzica trebuie sa fie cu noi pentru a ne relaxa si a ne face zilele mai frumoase.
Daca in trecut foloseam un mp3 player, un casetofon sau poate un CD player portabil, acum muzica poate fi stocata pe telefon, o putem reda oricand, numarul melodiilor stocate este limitat doar de capacitatea spatiului de stocare aferent dispozitivului. De ceva ani insa, ascultarea offline a pieselor favorite a fost inlocuita rapid de streamingul on-line.
In prezent avem peste 100 de milioane de utilizatori care platesc pentru streamingul de muzica. Doar Spotify, cel mai popular serviciu de streaming, are 70 de milioane de clienti care nu platesc, in sistem „free”.
Ce inseamna serviciu de streaming? In loc sa ai stocate piesele preferate in telefon le poti asculta pe o platforma dedicata, poti incarca si piesele tale si poti avea playlist-uri personalizate. Acolo gasesti recomandari permanente, albume, filtre, categorii, dar si piese disponibile exclusiv pe respectiva platforma. Calitatea audio poate fi selectata si ea, e usor sa asculti melodiile si pe alte dispozitive conectate la platforma respectiva.
Pe piata sunt multe astfel de servicii de streaming axate pe muzica din toate genurile. Fiecare are un anumit tip de platforma si chiar piese specifice, de la anumiti artisti sau din anumite genuri muzicale. Cum alegi serviciul de streaming audio potrivit pentru tine?
1. Tine cont de muzica pe care o ofera. Daca mai platesti si un abonament lunar te intereseaza la inceput ce fel de muzica poti sa asculti. Gandeste-te la ce muzica preferi, ce fel de piese iti plac si vezi ce poate oferi platforma respectiva. Fiecare serviciu de streaming audio are si o varianta free, poti incerca serviciul pana la iti faci abonament, asa ca iti dai seama usor daca e sau nu pentru tine. Ai la dispozitie si review-uri peste tot, daca e vorba de un serviciu de streaming important, asa ca poti gasi detalii despre genuri muzicale si artisti.
2. Cat de mare e catalogul muzical? Catalogul de piese oferit de serviciul de streaming la care vrei sa te abonezi e foarte important. Fiecare companie care detine un serviciu de streaming are propria politica in privinta artistilor si pieselor pe care le include in catalog.
De pilda, Spotify e cunoscut pentru catalogul sau destul de mare, care cuprinde si artisti mai putin cunoscuti, formatii mici, dar valoroase. Apple Music se axeaza pe numele mari, grele din industria muzicala si pe promovarea lor.
Atentie si la muzica in care e specializat serviciul de streaming si la ce iti place sa asculti, dar si la melodiile, albumele, artistii care nu apar pe platforma, au continutul restrictionat pentru anumite tipuri de clienti.
3. Cu cat mai multe exclusivitati, cu atat mai bine. Cel mai important pentru un serviciu de streaming de calitate este sa ofere si exclusivitati. Sa existe albume care se lanseaza intai acolo si apoi in alte parti, sa existe melodii exclusive pentru platforma respectiva, legate de serviciul de streaming audio.
Daca tot platesti abonament ar fi ideal sa ai acces si la continut premium, inainte ca alti utilizatori sa il asculte. Este deja o practica raspandita pe platformele de streaming audio sa lansezi albume sau piese pe care sa le poata asculta in premiera doar clientii care au instalate aplicatiile asociate serviciului de streaming sau au conturi de un anumit tip pe platforme.
4. Calitatea sunetului. Conteaza enorm cand asculti muzica on-line. In niste casti obisnuite nu prea simti diferenta intre 128 Kbps si 320 Kbps, insa daca esti pasionat de muzica si ai cu ce asculta piesele favorite vei vrea sa ai parte de o experienta excelenta.
Serviciile de streaming audio au abonamente care permit setarea unei anumite calitati audio, permit utilizatorilor sa asculte chiar si FLAC-uri (16-bit si 1,411 Kbps). Insa nu toate ofera asa ceva, unele se reduc doar la un maxim de 320 Kbps. Asa ca e bine sa citesti termenii si conditiile de pe platforme si sa intrebi daca ai nelamuriri direct la „sursa”, sa discuti cu un consilier al serviciului de streaming la care vrei sa te abonezi.
5. Ascultarea offline. Nu vei avea mereu acces la Internet, mai ales cand te deplasezi prin zone cu semnal slab. Asa ca vei depinde de offline si de ascultarea pieselor favorite si in lipsa datelor mobile sau a Wi-Fi-ului.
Unele servicii de streaming audio nu permit ascultarea offline la planurile „free”, altele iti impun sa platesti in plus daca vrei sa descarci piesele sau sa ai posibilitatea sa le stochezi prin metode speciale direct in contul tau sau pe dispozitiv. Muzica offline, chiar daca esti abonat la un serviciu de streaming audio, ar trebui sa fie un criteriu important cand optezi pentru o anumita platforma.
6. Utilizare pasiva sau interactiva. Serviciile de streaming audio sunt de doua feluri: muzica on-demand si radiouri personalizate cu ajutorul Inteligentei Artificiale. Daca nu te intereseaza prea mult ce muzica este redata, daca mai sunt sarite niste piese, daca asculti tot playlistul, atunci s-ar putea sa ai nevoie de servicii premum Pandora sau iHeartRadio.
Spotify, pe de alta parte, are milioane de playlisturi generate si chiar ai de unde alege. Unele sunt facute chiar de catre utilizatori si sunt publice, asa ca le poate accesa oricine are un cont activ pe platforma.
Artistii importanti fac si ei playlisturi si le ofera utilizatorilor, asa ca nu vei cauta prea mult pe platforma. Pe Spotify asculti muzica exact cum vrei, daca ai si abonamentul potrivit, nu sari peste piese, le asculti in ce ordine doresti, poti sa iti creezi playlisturi si sa le asculti oriunde, de pe orice fel de dispozitiv.
7. Costurile, interfata si unde poti sa asculti. Iti alegi serviciul de streaming audio si in functie de abonamente, de reduceri, si de ce ai inclus in fiecare abonament, la ce ai acces. Cand abonamentul e prea mare si nu poti face ce doresti pe platforma mai bine mai cauti.
Interfata trebuie sa fie intuitiva, prietenoasa, sa se vada bine pe orice dispozitive, sa te lase sa asculti si sa interactionezi cu platforma, cu aplicatia exact asa cum iti doresti. Fara prea multe functii complicate, fara prea multe meniuri, totul cat mai simplu si mai usor de gasit cand ai nevoie de ceva special.
Atentie si la regiunile unde sunt disponibile serviciile de streaming audio si cele in care nu ai cum sa asculti muzica on-line. In Termenii si Conditiile fiecarei platforme, dar si in descrieri si review-uri se specifica in mod clar care sunt tarile unde e accesibil serviciul de streaming si unde nu avem acces deloc la e.