Site icon RATB

Cum alegi corect programele de studii universitare potrivite pentru tine?

Programele de studii universitare vor fi alese doar dupa o documentare serioasa si dupa ce ne gandim ce vrem mai departe in viata

Dupa liceu pentru multi tineri urmeaza facultatea. Programele de studii universitare sunt din ce in ce mai multe si mai interesante, poti sa fii atras de multe si sa ajungi in faza in care nu stii ce sa alegi, care ar fi cele mai bune programe de studii pentru tine.

Cea mai simpla modalitate de a iesi din acest impas este sa te gandesti inca dinainte de aplicari ce ti-ai dori sa faci, ce fel de studii ai vrea sa urmezi si sa iti raspunzi la multe dintre intrebarile pe care le ai cu siguranta…

Alegerea programelor de studii universitare nu e o chestiune de noroc si nici una foarte complicata. Trebuie doar sa fii putin atent si sa te gandesti foarte bine la viitor si la ce ti s-ar potrivi cel mai bine. Este o alegere importanta pe care doar tu o vei face si de ea depinde si viitorul tau profesional pana la urma.

Nu, nu trebuie sa citesti zeci de carti sau sa cauti informatii pe n site-uri specializate. Ajunge sa raspunzi la cateva intrebari simple, mai bine spus sa iti raspunzi sincer la cateva intrebari „de baraj” si vei gasi pe loc cea mai buna cale de urmat.

Ce te intereseaza, ce ai vrea sa studiezi? Cand iti alegi un program de studiu universitar sau o facultate te gandesti la inceput la ce esti bun, ce iti place sa faci, ce te pasioneaza si ai face cu placere, ce ai studia cu placere. Degeaba ai programe bune de studii la dispozitie daca pe tine nu te intereseaza si esti cu gandul in cu totul alta directie. In momentul in care alegi sa urmezi un program de studiu care rezoneaza cumva cu interesele tale pe termen mediu si lung vei avea succes in cariera si in timpul studiilor si nu vei fi deloc stresat sau prea obosit de toate lucrurile pe care le ai de acumulat la un moment dat.

Vrei sa absolvi studiile si sa ai si experienta in campul muncii? Sunt multe programe de studii universitare care iti permit sa lucrezi, sa acumulezi experienta, sa te inscrii la un intership oferit gratuit, care mai e si platit pe o perioada data de timp. Este de preferat sa ai experienta suficienta inainte de a termina facultatea daca iti doresti un job bun imediat ce ai terminat studiile. Daca astepti pana termini studiile ca sa acumulezi experienta s-ar putea sa treaca ani pana cand reusesti sa ai si un job care sa ti se potriveasca si unde sa te poti angaja pana la urma.

Cum vrei sa inveti? Daca pentru tine partea practica e mai importanta te vei indrepta spre programe de studii care pun accent pe practica, au cursuri multe si laboratoare care iti arata in realitate tot ce gasesti in teorie. In situatia in care ai nevoie de multa teorie si de mai putina practica, pentru ca vei dori sa inveti mai bine la locul de munca vei putea sa optezi si pentru programe in care cursul e de baza, la fel si seminarul si discutiile, partea teoretica fiind si ea prezenta, dar nu atat de importanta in economia programului.

Cat de bune sunt mediile din liceu, notele de la examenele de absolvire a ciclului liceal? Multe programe de studii universitare au admitere care tine cont de medii, de toata munca ta din liceu. Trebuie sa te gandesti serios la ce facultati, universitati vrei inca din liceu si spre ce specializari te vei indrepta daca iti doresti sa intri printre primii la programele de studii favorite. Daca ai note mari, poti sa stai linistit, intri oriunde ti-ai propus, dar daca ai note mai mici ai putea sa preferi programele unde se da examen si se tine cont foarte putin de ce s-a intamplat in liceu.

Care e vibe-ul campusului? Viata de student incepe si se termina in campus. E cea mai frumoasa perioada din viata ta si trebuie sa o traiesti in comunitate, alaturi de alti copii si tineri dornici sa se formeze ca oameni si sa invete tot ce pot pentru o cariera cat mai frumoasa in viata de adult adevarat. Poti sa te interesezi ce facilitati ai in campus, sa stii ce poti face cat nu esti la cursuri si ce ai putea sa folosesti de acolo ca sa te dezvolti si sa te si relaxezi, conteaza mult sa te relaxezi cand simti ca nu mai ai suficienta energie.

Ce fel de diploma vrei sa obtii la final? In functie de programele de studii poti sa obtii diplome de licenta, de masterat, de doctorat, unele au greutate mai mare, altele nu sunt atat de apreciate. Depinde doar de tine ce programe de studii alegi, dar trebuie sa fii atent si la diplomele oferite si la ceea ce scrie in foaia matricola de la final. Gandeste in perspectiva si incearca sa te interesezi de fiecare data inainte de a face orice fel de alegere. Da, nu conteaza atat de tare diploma pe piata muncii din prezent, dar va conta totusi ce fel de studii ai facut si competentele pe care le vei avea la final.

Care sunt costurile si reputatia programelor de studii universitare? Va conta mult si costurile pe care le vei avea de platit daca iti doresti sa urmezi un program de studiu, dar si reputatia universitatii, cat de populara este, cat de bine a reusit sa puna la punct programele de studii. Costurile vor conta foarte mult, dar si bursele, facilitatile financiare oferite si numarul de locuri bugetate. Va fi foarte important sa alegi programele de studii universitare care sunt cautate si care sunt racordate foarte bine la ce se cere pe piata muncii.

Exit mobile version