Site icon RATB

Cum alegi un monitor bun pentru laptop sau desktop?

Un monitor bun pentru desktop sau laptop este monitorul care te ajuta sa iti rezolvi rapid tot ce ai de facut si este eficient.

Monitorul este un dispozitiv modern pe care il gasim atasat de regula la un desktop sau la un laptop. Rolul sau este afisarea cu o mai mare acuratete si ofera rezolutii mult mai mari decat cele suportate de un monitor de laptop. El te ajuta sa lucrezi mai bine, sa fii mai productiv, totul se vede mai clar si mai bine pe un monitor atasat unui computer. Alegerea sa este destul de dificila in conditiile in care pe piata sunt zeci de modele si o multime de variante cu functii care mai de care mai interesante.

Indiferent ca iti schimbi monitorul vechi cu unul nou sau vrei un monitor pentru laptop, un al doilea monitor ca sa lucrezi mai repede si mai bine, ar fi de preferat sa tii cont de o serie de criterii importante cand incepi cautarile. Pe langa greutate, design, prezenta unui “picior” pentru a putea sa il folosesti pe un birou sau a unui suport pentru atasarea unui brat, ca sa ai loc mai mult pe birou, in alegerea unui monitor va trebui sa iei in considerare alte cateva elemente importante.

Utilizarea. Sunt trei categorii de monitoare cand vine vorba de utilizare: general sau business, monitoare pentru profesionistii care lucreaza cu grafica, video si gaming. Monitoarele pentru uz general si business au un pret ceva mai mic decat cele de gaming sau cele pentru profesionistii din industriile creative. Cele pentru profesionisti, artisti digitali sunt mai scumpe, dar redau culorile mai bine, cu o acuratete mai mare, sunt mult mai bine optimizate pentru lucrul in programe de editare, randare.

In fine, cele de gaming au refresh rate mult mai mare, se ajunge si la 240Hz, functii speciale si paneluri adaptate acestui tip de activitate intensa, jocurilor. In functie de nevoile tale si de ce vrei sa faci cu monitorul poti opta pentru unul de gaming daca nu vei edita pe el in programe de editare video, foto, dar vei avea nevoie de unul pentru profesionisti sau unul business ceva mai scump si mai modern daca editezi.

Tipul de monitor. Aici e foarte simplu. Ai monitoare ultrawide, mult mai late pentru a putea sa lucrezi lejer si sa vizualizezi foarte bine absolut tot ce ai pe orizontala, sa nu ai nevoie de doua monitoare unul langa altul. Inaltimea si latimea, marimea ecranului, diagonala sunt foarte importante la cele ultrawide. Ai si monitoare curbate, care te ajuta sa ai o „imersiune” mai buna in ceea ce faci, sunt bune si la jocuri, si pentru sarcinile obisnuite. Tot aici discutam si despre monitoare HDR, high dynamic-range, pentru reproducerea culorilor din realitate cu o fidelitate foarte mare, contrast mai bun, un negru mai intens, alb mai „pur”.

O categorie aparte de monitoare sunt cele cu touchscreen, folosite in prezent mai mult pentru aplicatii educationale si pentru aplicatii comerciale. Tu alegi ce fel de monitor ai nevoie in functie de ce ai de facut in fiecare zi. Daca vrei productivitate alegi monitoare ultrawide si HDR, daca vrei sesiuni de gaming excelente alegi monitoare curbate, de exemplu.

LCD sau LED? Prefera intotdeauna monitoarele LED in locul unui LCD. Ai culori reproduse cu acuratete mai mare, ai si rezistenta mai mare in timp, rezolutii mai mari FullHD, UltraHD, contrast mai bun. Daca nu ai un buget suficient de mare poti cumpara si monitoare LCD, dar ele nu te vor ajuta prea mult si vei ajunge tot la LED. Si in jocuri ai raspuns mai rapid pe monitoarele LED, productivitatea e mai buna, preturile sunt destul de bune si ai performanta de top pe monitoarele LED de calitate. Consumul de energie electrica va fi ceva mai mic la monitoarele LED, uzura nu va interveni atat de repede.

Tipul de panel. Alegerea tipului de panel va influenta si reproducerea culorilor cu o mai mare acuratete, unghiuri de vizualizare, timpi de raspuns, rata de refresh. Avem panelul TN, twisted-nematic, pentru gameri mai mult. Au cele mai mari rate de refresh si cel mai bun raspuns la input. Unghiurile de vizualizare nu sunt atat de bune, reproducerea culorilor cu acuratete e slaba. De cealalta parte, panelurile IPS, in-plane switching, au cea mai buna reproducere a culorilor pentru pretul platit si unghiuri de vizualizare excelente. Sunt perfecte pentru artisti grafici, pentru cei din industria creativa. Cu o tehnologie moderna tip adaptive-syncing monitoarele IPS vor fi o alegere foarte buna si pentru productivitate, si pentru gaming.

Panelul VA ofera rata de refresh decenta, contrast mai bun la culorile afisate, imagine mai clara, timpii de raspuns sunt ceva mai lenti, deci vor fi bune pentru office si streaming pentru acasa.

Cele mai moderne si mai performante monitoare raman insa OLED-urile. Tehnologia Organic light-emitting diode permite pixelilor afisati sa aiba propria sursa de lumina ca sa ofere un negru si mai negru si culori reproduse cu fidelitate impresionanta.

Marime, rezolutie, raport de imagine. Sunt recomandate monitoarele de la 19-23/25 inch diagonala, cele cu diagonale prea mari nu sunt bune pentru acasa sau pentru office. Cat despre rezolutie, cauta monitoare 4K, FullHD cel putin, daca nu UltraHD, evita monitoarele HD sau cu rezolutii foarte mici. Raportul de imagine e important si el. Cele 16:9, 16:10 vor fi bune, cele 4:3 vor fi excelente daca le poti folosi si te vor ajuta sa ai si o postura corecta pana la urma. Nu scoate din ecuatie din aspectul 21:9 daca esti profesionist si ai nevoie de productivitate sporita.

Conectorii video. E cel mai important criteriu la orice monitor. Cei mai populari sunt DisplayPort, HDMI, DVI si VGA. Conectorii DisplayPort sunt cea mai buna varianta daca vrei sa conectezi monitorul la desktop, laptop, suporta si 4K, rate de refresh de 120Hz, ai si audio fara probleme. Porturile HDMI, High-Definition Multimedia Interface, ofera si ele rezolutii 4K, 60Hz refresh rate, ofera si semnal audio transmis pe acelasi cablu. DVI-ul sau Digital Visual Interface seamana cu HDMI-ul, dar ai nevoie de cablu separat audio, rezolutiile suportate sunt de maxim 1920×1080 pixeli, cu refresh rate maxim de 144Hz. Porturile VGA deja sunt depasite si nu ofera imagine foarte buna.

Functionalitati integrate, audio si setari aditionale. Adaptive Syncing este o optiune importanta pentru gameri, pentru ca te ajuta sa scapi de enervantul screen tearing-nu ai frame rate foarte bun din cauza unei placi grafice mai „puturoase”, nu atat de moderne. Cu tehnologia Adaptive Syncing rata de refesh se adapteaza in functie de frame-urile de la output-ul placii grafice din computer.

Partea de audio, difuzoarele incorporate, e si ea importanta cand cumperi un monitor nou. Daca nu vrei sa te chinui cu niste difuzoare si cabluri, porturi care permit si audio alegi monitoare cu difuzoare puternice si de calitate incorporate.

Foarte important este sa ai si setari avansate de ajustare a imaginii, contrast, luminozitate, presetari moduri de vizualizare, Reader Mode, moduri de protejare a ochilor prin filtrarea luminii albastre emise.

Exit mobile version