De-a lungul timpului oamenii s-au confruntat cu o varietate impresionanta de bacterii, cu multe tipuri de virus care amenintau sanatatea populatiei globale. Cu toate astea, de fiecare data s-a descoperit un vaccin sau un medicament care a ajutat si a eradicat multe boli comune. Asa s-ar putea intampla si in cazul SARS-CoV-2, insa nu atat de repede precum credem.
Singura „arma” pe care o putem folosi eficient impotriva unui virus este vaccinul. Un vaccin este cea mai simpla si mai moderna metoda de a lupta cu un inamic nevazut care incearca sa ne distruga organismul. In trecut vaccinul a fost singura metoda care a functionat atunci cand lumea se confrunta cu o raspandire accelerata a unui virus deja cunoscut. Epidemii si infectii grave au fost eradicate cu o simpla injectie facuta celor care erau purtatori ai virusului.
In prezent, cand asistam la o pandemie mult mai grava decat cele din trecut, si cu o arie de raspandire imensa, vaccinul este aurul de care avem nevoi ca sa rezistam si in viitor si sa castigam lupta cu el. Cu mii de infectari zilnice si sute de mii de oameni decedati, noul coronavirus, SARS-CoV-2, cel care provoaca boala COVID-19, pare sa fie ucigasul perfect, care nu este distrus de niciun fel de medicament.
Cu toate astea, cercetatori si oameni de stiinta din toata lumea sunt intr-o cursa permanenta pentru a descoperi cel mai eficient vaccin impotriva SARS-CoV-2. Nu se stie daca primul vaccin descoperit va fi si unul eficient, insa incercarile trebuie sa fie facute, nu avem incotro. Sunt foarte multi factori care pot determina eficienta unui vaccin, in timpul dezvoltarii, este nevoie de timp pentru a avea un vaccin bun si de multe teste, de multe aprobari. Ca sa va faceti o idee despre cat de mult dureaza obtinerea unui vaccin este suficient sa amintim faptul ca vaccinul pentru oreion a fost obtinut dupa patru ani de incercari, testari si de aprobari peste aprobari.
Dar odata ce avem un vaccin, sistemul imunitar al gazdei va incepe sa produca anticorpi specifici pentru boala respectiva, iar data viitoare cand va veni in contact cu acelasi tip de virus sistemul imunitar va sti ce are de facut. Vaccinul obisnuit ne da imunitate, insa nu este si scenariul pe care il vedem la COVID-19. Desi se fac bine multi pacienti se pot reinfecta peste o perioada de timp.
Cele trei stadii de testare a unui vaccin dureaza ani, dar in cazul SARS-CoV-2 anii s-au transformat in luni
Cat de mult dureaza sa ai un vaccin gata de oferit populatiei care are nevoie de el? In prezent sunt peste 100 de tipuri de vaccint in diverse stadii de dezvoltare in toata lumea, pentru diverse boli. Pentru noul coronavirus s-ar putea sa treaca si 18-24 de luni pana sa inceapa testarea pe pacienti.
Dezvoltarea unui vaccin are niste etape foarte clare. Se incepe cu o etapa de cercetare in laborator pentru a depista ce anume poate omori virusul. Dureaza intre 2 si 4 ani. Dupa aceasta faza vine o alta, de pre-testare. Se fac diverse teste in laborator si pe animale pentru a vedea daca vaccinul chiar functioneaza. Aceasta etapa dureaza intre 1 si 2 ani. Foarte multe tipuri de vaccin nu trec de faza testelor specifice.
Odata ce un vaccin a trecut de primele doua etape se trece la dezvoltarea clinica a vaccinului, in trei stadii. Stadiul I dureaza intre un an si doi ani si implica mai putin de 100 de oameni. Stadiul II va dura pana la doi ani si include cateva sute de oameni pentru testare. Stadiul III are o durata de peste trei ani sau chiar patru si implica teste pe mii de oameni. Testarile clinice pot dura si 15 ani.
La final orice vaccin trebuie sa primeasca aprobarile de la institutiile care se ocupa de emiterea avizelor de comercializare si folosire a noului vaccin. Se intra mai apoi in faza de productie si de control al calitatii vaccinului.
In momentul actual, pentru noul coronavirus sunt deja mai multe tipuri de vaccin in stadiul III de testare, asteapta sa inceapa aceasta etapa dupa ce au trecut de stadiul II cu succes. Deja Oxford si CanSino vor sa faca teste in masa in Brazilia si Emiratele Unite Arabe. Mai exista si o a patra faza, dupa testari, cand se licentiaza produsele, vaccinul respectiv si se asteapta aprobari.
Daca cineva va gasi vaccinul potrivit pentru coronavirus va exista cu siguranta o aprobare rapida, mai ales ca vaccinul trebuie folosit urgent pentru a stopa raspandirea noului coronavirus. Deja e in desfasurare si o operatiune numita „Warp Speed” prin care cercetatorii si oamenii de stiinta sunt ajutati sa termine mai repede vaccinul. Sunt 14 tipuri de vaccin puse pe repede inainte si se incearca ca pana la 300 de milioane de doze sa fie gata pana in ianuarie 2021.