Nu mai este niciun dubiu ca tot ce tine de munca si de piata muncii se afla intr-o continua schimbare. Un studiu al World Economic Forum a aratat faptul ca peste 65% dintre copiii care intra astazi in clasele primare vor fi angajati in joburi care nu exista inca. In viitor, mai bine de jumatate dintre joburile din prezent vor fi automatizate si inteligenta artificiala se va ocupa de ele.
Date fiind aceste realitati ingrijoratoare cum putem sa ne asiguram ca actualele generatii de elevi sau studenti se vor descurca intr-adevar pe o piata a muncii din ce in ce mai greu de inteles si in care e extrem de dificil sa te integrezi? Sistemul educational poate fi o solutie-cheie pentru a avea specialistii de maine care stiu cum sa se adapteze din mers la orice locuri de munca vor fi intr-un viitor nu tocmai atat de indepartat.
Singura modalitate prin care poti sa te asiguri ca ai oameni pregatiti pentru joburile viitorului este educarea lor inca de pe bancile scolii sau ale facultatii in „spiritul” viitorului, cu gandul la joburile din viitor. Sistemul educational din prezent este pregatit sa asigure aceasta formare, desi multi nu ii dau nicio sansa.
Nu e vorba despre cat de buni sunt profesorii sau cat ii platim ca sa vina la catedra. E vorba despre implicare si despre idei, despre planuri puse in acord cu ce va fi nevoie pe viitor.
Scoala din prezent pregateste elevii si studentii pentru joburi pe care s-ar putea sa nu le mai avem in curand. O schimbare de abordare si de perspectiva din partea institutiilor de invatamant si a celor de la Minister ar fi excelenta pentru un sistem educational care functioneaza si care are grija de viitorul copiilor, tinerilor de acum.
Pe ce ar trebui sa se concentreze scolile sau universitatile, liceele atunci cand vor sa formeze oamenii de maine, care vor avea joburi poate total diferite de cele de acum?
1. Abilitatile „soft”, de relationare cu oamenii din jur vor fi foarte importante. In 2020 cea mai cautata si mai ceruta abilitate de la orice fel de angajat este urmatoarea: rezolvarea problemelor complexe. Doar prin invatare sociala si emotionala putem ajunge la acest deziderat.
Trebuie incurajat studiul individual, colaborarea este importanta si ea, dezvoltarea unor abilitati se poate face doar asa. Incurajarea unei gandiri cat mai „deschise”, cautarea unor solutii care sa nu implice foarte multa lume, sa fii in stare sa iei decizii singur si sa fie cele bune.
Abordarile diferite fata de cele standard sunt de dorit. Sunt licee canadiene care au pana la 20% din timpul alocat orelor in fiecare zi doar pentru discutii si lucru pe subiecte care sunt de interes pentru copii.
2. Incurajarea profesorilor sa vina cu inovatii in predare. Profesorii ajung sa fie cei mai influenti oameni din viata elevilor sau a studentilor, dupa parinti. Toti profesorii care isi incep cariera in acest an vor influenta cu siguranta si copiii din 2050. Profesorii sunt deja implicati in multe programe de formare si de perfectionare, care ii pregatesc pentru un alt mod de predare.
O parte a lor fac deja diverse cursuri de formare in organizatii non-profit, in firme de IT sau in alte companii inainte de a incepe in mod practic predarea la clasa. Prin expunerea la diverse experiente vei obtine profesori mult mai creativi, care sunt deschisi la nou si care pot sa aiba resurse suficiente pentru a preda si a aduce mai aproape de elevi, studenti notiuni de care e nevoie in viitor. Profesorii viitorului vor fi inovatori, aventurieri si cautatori de talente, pe care le vor slefui cum stiu ei mai bine.
3. Alfabetizarea digitala. Elevii si studentii din ziua de astazi se adapteaza din mers la tot ce tine de tehnologie. Abilitatile digitale sunt cautate in orice domeniu, daca esti absolvent trebuie sa te pricepi si la calculatoare si la softuri ca sa te poti angaja pe un salariu bun. Insa nu toti elevii sau studentii au acces la tehnologie si la Internet si in afara scolii/facultatii.
Multe dintre instrumentele care incurajeaza alfabetizarea digitala pot fi integrate in lectiile din planurile de invatamant. Impreuna cu dezvoltarea de abilitati „soft”, gandirea critica, abilitati de calcul, alfabetizarea digitala chiar va face diferenta intre un profesionist care se poate integra pe piata muncii si unul care nu va avea cum sa isi gaseasca un job bine platit si unde sa poata face ceva.
4. Folosirea noilor tehnologii si adaptarea la cele care vor veni. Nu poti sa te gandesti la joburile viitorului in absenta unor tehnologii avansate si a Internetului. Sunt destule companii care sunt dispuse sa finanteze scoli si sa ajute la tehnologizarea rapida a invatamantului. Deja Microsoft este cu un pas inainte si ofera DreamSpace.
E o initiativa prin care elevii de scoala primara si de gimnaziu ajuns sa aiba tehnologii avansate si invatare interactiva prin intermediul unei realitati virtuale sau prin imaginarea unei lumi a viitorului tot cu ajutorul tehnologiilor de ultima generatie. E important sa avem elevi si studenti care vad cum pot aplica tehnologia in lumea reala si, mai important, ce impact ar putea avea asupra vietii noastre, bun sau rau, ei decid.
5. Dezvoltarea flexibilitatii. Cu mult timp in urma, in mai toate institutiile de invatamant erau sfinte trei lucruri: cititul, scrisul, aritmetica/matematica. In ziua de astazi se mai adauga si flexibilitatea la nivelul atitudinii.
Nu ne mai temem de noile realitati, ne adaptam la ele si incercam sa fim cei mai buni si sa ne folosim de toate cunostintele detinute. E bine sa ne gandim ca viitorul va fi unul nesigur, asa ca elevii si studentii vor trebui sa fie pregatiti pentru asa ceva si sa dea dovada de cat mai multa flexibilitate.
Ai gresit, ai o atitudine pozitiva si vezi cum poti evita greseala, asta este tipul de atitudine „flexibila” pe care angajatorul viitorului il va cauta. Si aceasta atitudine trebuie sa fie „insuflata” inca de la scoala, de la facultate. Nu toata lumea reactioneaza bine in anumite situatii si poseda aceasta flexibilitate, ea trebuie formata si cultivata, stimulata.
Cu cat avem oameni care se muleaza pe orice situatie si vin cu solutii creative, cu atat vom avea o piata a muncii mai competitiva si mai usor de inteles, in care ne vom putea integra ceva mai usor.