Profesorul modern incearca mereu sa ajute elevii si se implica in comunitatea din care face parte

Scoala moderna are nevoie de profesori modern. Nu orice profesor care intra la clasa este si unul „modern”. Si nu e neaparat sa fii tanar ca sa fii un profesor modern. Atributul modern poate fi asociat atat unui profesor in varsta, cu experienta la catedra, cat si unui profesor tanar. Dar ca sa fii un profesor modern ai nevoie de cateva abilitati importante care te vor ajuta la clasa sau in comunitatea din care vei face parte, scoala.

Am auzit de multe ori ca scoala are nevoie de profesori moderni, de profesori care sa fie „in pas cu vremurile” si care sa priveasca educatia dintr-o alta perspectiva, una moderna si ea. Nu exista vreo facultate sau cursuri de formare pentru profesori „moderni”. Profesorul modern se formeaza in timp, la catedra, stie sa se adapteze la orice situatie aparuta si stie cum sa se foloseasca de cele mai noi tehnici si instrumente de predare pentru a oferi o educatie de calitate copiilor.

Un profesor modern ar trebui sa aiba mai multe abilitati, aptitudini pentru a putea avea asociat acest atribut, „modern”. Care ar fi acestea?

Adaptabilitate. Cand ai un numar mare de elevi adaptabilitatea poate fi de multe ori epuizanta. La clasa adaptabilitatea se traduce prin crearea unui mediu inclusiv, prin intelegerea elevilor si a nevoilor lor si prin planificarea unor lectii inclusive. Fiecare elev este diferit si toti elevii au nevoie de o educatie de calitate, adaptata in functie de cerintele lor. Profesorul modern trebuie sa fie capabil sa se adapteze la aceste cerinte si sa isi organizeze lectiile in asa fel incat fiecare elev sa inteleaga notiunile predate si sa fie implicat in timpul predarii.

Incredere. Da, poate fi dificil sa ai incredere in tine si sa crezi in tine. Dar daca vrei sa fii un profesor modern trebuie sa ai incredere in elevi si in colegi, oricat de greu ar fi. Mai intai trebuie sa te cunosti pe tine insuti si sa incerci sa iti descoperi punctele forte, sa le folosesti in favoarea ta, la clasa. Increderea vine pe masura ce reusesti sa te detasezi de obiectivele personale si poti sa te dedici scopurilor comune ale comunitatii din care faci parte, scoala, clasa.

Comunicare. Este foarte important sa stii sa comunici cu elevii, parintii, colegii daca iti doresti sa devii un profesor modern. Intelegerea dinamicii psihologice poate fi un avantaj important pentru comunicare si relationare. Profesorul modern stie sa comunice in orice situatie, evita conflicte si intelege ce inseamna comunicarea reala, indiferent de context. Se face inteles si isi alege discursul in asa fel incat cei din jurul sau, indiferent de varsta, sa inteleaga ce doreste sa comunice. Incearca mereu sa isi perfectioneze tehnicile de comunicare si sa le adapteze situatiilor in care se afla.

Spirit de echipa. Profesorul modern face parte dintr-o comunitate, scoala, stie sa lucreze in echipa si sa obtina cele mai bune rezultate colaborand. Nu renunta la scopurile individuale, dar stie sa le armonizeze cu cele comune, stie sa se implice in activitati comune in asa fel incat la final toata lumea sa aiba de castiga. Renunta oricand la idealurile proprii si incearca sa puna pe primul loc comunitatea din care face parte, sa colaboreze cat mai bine pentru a se gasi solutii la problemele comunitatii, scolii, clasei.

Invatare continua. Profesorul modern invata mereu lucruri noi, tehnici noi, este la curent cu toate noutatile din domeniul educational. Incearca sa isi perfectioneze tehnici de predare, sa gaseasca solutii pentru a ajuta copiii sa invete mai usor, sa retina mai bine materia predata. Din momentul in care ai ales sa fii profesor iti asumi practic invatarea continua, formarea continua pentru a putea oferi acces la un educatie de calitate si profesionista de fiecare data.

Imaginatie, creativitate. Un profesor modern trebuie sa fie creativ, sa aiba imaginatie ca sa poata gasi mereu cele mai bune metode de predare si solutii la orice probleme apar. Imaginatia si creativitatea vor fi de folos la clasa, acasa, in timpul pregatirii lectiilor, dar si in relatiile cu restul comunitatii de la scoala. Cu cat profesorul e mai creativ si incearca sa foloseasca aceasta creativitate in timpul lectiilor predate, cu atat va avea elevi care vor invata mai usor si vor reusi sa obtina rezultate foarte bune la invatatura.

Intelegerea tehnologiei. Mai ales in aceste vremuri complicate intelegerea tehnologiei este si mai importanta. Profesorul modern va sti cum sa o foloseasca, va incerca sa invete cum functioneaza cele mai noi tehnologii si le va utiliza la scoala, la clasa, acasa pentru a organiza cat mai bine predarea si ajuta elevii sa inteleaga mai usor lectiile predate. Tehnologia moderna va fi un instrument eficient de predare si de prezentare a informatiilor mai dificil de inteles intr-o maniera foarte simpla.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *