Site icon RATB

Cum ar trebui sa gandeasca un politician? Care ar fi coordonatele comunicarii cu cetatenii?

Politicenii de astazi trebuie sa comunice cat mai bine orice mesaj

Intr-un context social deosebit de tensionat si de complicat, rolul politicului si al politicienilor este din ce in ce mai important. Ledearship-ul politic este un factor determinant esential cand vine vorba de impactul pe care il are pandemia asupra societatilor si de recuperarea de dupa pandemie.

Politicienii au invatat, poate, sa se gandeasca mai putin la binele lor, la ei insisi, si sa se concentreze pe gasirea unor solutii cat mai bune pentru iesirea din criza si pentru a oferi o viata mai buna si mai sigura cetatenilor.

Orice politician care isi ia in serios rolul stie ca trebuie sa comunice cat mai mult si cat mai bine cu alegatorii, cu cetatenii. Comunicarea este importanta in politica, esti un politician respectat daca stii cum sa explici si comunici tot ceea ce ai de comunicat intr-o maniera profesionista si obiectiva.

Cetatenii care te-au votat au dreptul sa fie informati, insa prin informare nu se intelege doar un comunicat de presa sec trimis cand si cand. Politicienii vor comunica cu ai lor cetateni si alegatori direct, la diverse adunari, conferinte, vor incerca sa isi dovedeasca lor si alegatorilor cat de bine stapanesc arta oratoriei, retorica.

Cum ar trebui sa gandeasca politicianul din 2020? Greu de definit, dar nu imposibil. Cateva indicii si directii de comunicare, de pregatire a comunicarii pot fi date si ar trebui respectate intocmai.

1. Politicienii vor pune accent pe „igiena” psihica si mintala. Presiunea resimtita de fiecare politician in parte e uriasa acum, in contextul pandemiei de COVID-19. Ai nevoie de flexibilitate mintala, de sanatatea sistemului nervos ca sa poti comunica. Politicienii, mai mult ca oricand, trebuie sa se gandeasca la ei, sa se odihneaca, sa isi faca ordine in ganduri inainte de a comunica, sa descopere ce probleme au si sa le rezolve cat inca nu e prea tarziu.

Comunicarea e foarte importanta in pandemie, e nevoie de o comunicare corecta si in termeni normali, ori ea se poate produce doar daca politicianul este in regula din punct de vedere psihic. Pana la cetatean politicianul trebuie sa se gandeasca la el si la cat de bine poate face fata unor situatii stresante, sa exerseze discursuri si sa incerce sa isi gaseasca echilibrul interior pentru a putea transmite siguranta si incredere si celor care se afla in fata lui.

2. Mizeaza pe puterea exemplului. Daca tot vorbesti in public despre distantare sociala respecta aceasta regula si tu si arata ca politicienii sunt si ei oameni responsabili. Oamenii tind sa faca ce fac liderii politici, cei in care au incredere, asa ca e bine sa te gandesti, in calitate de politician, la cat de mult bine poti face daca dai cat mai multe exemple pozitive.

Politicianul din 2020 va incerca sa gaseasca idei si contexte in care sa dea un exemplu, isi va dori sa aduca oamenii care il urmaresc pe o cale cat mai buna pentru ei si pentru societate. Fiecare pas mic facut spre normalitate e un pas urias spre o calitate a vietii mai buna in viitor pentru fiecare membru al societatii.

3. Actioneaza rapid si decisiv. Cand ai de comunicat o decizie, comunica rapid si decisiv, fii cat mai ferm si incearca sa iti gandesti pasii si discursul in asa fel incat sa nu lasi loc de interpretari. Fii direct, spune lucrurilor pe nume, fara menajamente, incearca sa fii foarte sigur pe tine, sa comunici pe un ton cat mai ferm si bine „lucrat”, in asa fel incat cei care te asculta sa ia deciziile corecte cat mai rapid.

E important sa iti cunosti limitele si sa incerci sa te bazezi doar pe date concrete cand afirmi ceva, vei vrea sa ai credibilitate, nu? Actiunea rapida si decisiva chiar poate face astazi diferenta intre viata si moarte, din pacate. Orice politician e responsabil pentru cateva mii sau milioane de vieti, deci comunicarea va trebui sa fie axata mereu pe aceste doua coordonate, rapiditate si decizii ferme.

4. Comunicarea trebuie sa fie clara, construita pe trei coordonate: directii, sens, empatie. Cand comunici in perioade de criza majora, cum e si cea prin care trecem in 2020, vei vrea, ca politician, sa fii inteles foarte bine si sa poti sa transmiti un mesaj cat mai clar. Comunicarea clara este deosebit de importanta cand impui niste reguli. Trebuie sa trasezi directii clare, sa ai o comunicare in care toti termenii au sens si sunt foarte usor de inteles, unde regulile pe care urmeaza sa le impui sunt bine explicate. Fiecare comunicare facuta de orice politician trebuie sa transmita si un „strop” de empatie.

Nu comunicam sec si lasam impresia ca nu ne pasa de cetateni, vom da dovada de empatie si de intelegere a problemelor existente daca vrem sa avem succes in comunicarile realizate. Cei care urmaresc un discurc al unui politician vor fi tentati sa nu il ia in serios daca nu il inteleg pe deplin sau sa il interpreteze gresit. Nu e loc de interpretari, ele sunt periculoase in situatii de criza.

5. Este important sa admiti ca ai gresit, sa fii mereu „conectat” la problemele cetatenilor si sa ajuti afacerile locale. Sunt din ce in ce mai dese cazurile in care politicieni importanti ai lumii si politicieni locali admit ca au gresit. De ce o fac? Pentru ca a admite o greseala inseamna o credibilitate mai mare, cetatenii vor intelege ca politicianul e unul de-al lor si, ca orice om, poate gresi, nu e nicio problema.

Dupa ce ai admis ca ai gresit, dar nu foarte des, pentru ca vei pierde credibilitate, trebuie sa stii oricand ce probleme au cetatenii, sa te informezi si sa incerci sa ajuti cat poti afacerile locale. Empatia e importanta pentru politicieni mai ales in aceste vremuri, cetatenii au nevoie sa o vada si sa inteleaga rapid ca sunt oameni care au putere de decizie ce incearca mereu sa gaseasca solutii la problemele actuale. Afacerile locale vor fi pe primul loc in actiunile luate de politicieni, asta daca vor sa gaseasca sprijin si in alte contexte.

Exit mobile version